Ska du läsa någon av våra kurser den här terminen?
Genom att logga in som gäst i Learn kan du se nyheter och kursinformation, när kursen startar, aktuell litteraturlista och schema. Det enklaste sättet att hitta till rätt rum är att söka på kurskoden eller kursens namn här på hemsidan. Från kurssidan kan du sedan klicka dig vidare till "besök kursrummet som gäst".
Hitta in i kursrummet
För information om när en specifik kurs börjar behöver du logga in i vår lärplattform Learn . Kursrummen i Learn öppnas när du registrerat dig på kursen, vilket du kan göra två veckor före kursstart. Innan du registrerar dig kan du logga in som gäst i kursrummet, då får du tillgång till schema, litteraturlista och annan information som är viktigt att ta del av innan kursstarten. För att logga in som gäst behöver du söka på kursen via sökfunktionen här på hemsidan, och från kursens sida kan du sedan välja "besök kursrum som gäst". En del kurser har flera kurstillfällen, så tänk på att välja rätt kurstillfälle så att du kommer till rätt rum i Learn.
De olika nivåerna
Grundnivå
Utbildningen på grundnivå bygger på de kunskaper som du har med dig från gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Du kan se vilka förkunskapskrav en kurs har genom att läsa kursplanen.
Avancerad nivå
Utbildningen på avancerad nivå (MA-level) bygger på de kunskaper som du får på grundnivå, och därför har kurserna på avancerad nivå har ofta specifika förkunskapskrav. Vi erbjuder kurser på avancerad nivå inom både tillämpad lingvistik och engelskspråkig litteratur.
Vanliga frågor (FAQ)
Börja med att logga in som gäst i kursrummet i Learn och läs igenom all information som finns tillgänglig om kursen där. Det finns alltid en kursplan och en litteraturlista, och oftast finns en kursguide tillgänglig. I vissa kurser finns istället instruktioner till uppgifter och seminarier i olika dokument, men allt finns tillgängligt i Learn när du har registrerat dig på kursen. Det är också här du kan se kursens schema.
När du har läst igenom kursinformationen bör du börja få tag på kursens litteratur. En del finns tillgängligt i Learn, men övriga böcker behöver du köpa eller låna själv. Vi rekommenderar varmt vårt högskolebibliotek, där du också kan fjärrlåna böcker.
Högskolan Dalarna har inga nybörjarkurser i engelska. Även våra mest grundläggande kurser kräver att du förstår och kan göra dig förstådd på engelska, både i tal och skrift.
Studenter med svenskt gymnasiebetyg
Alla våra kurser i engelska kräver att studenter från Sverige har grundläggande behörighet, alltså minst E i Engelska 6. Har du betyg från tidigare än 2014 krävs minst Godkänt i Engelska B. Du kan läsa mer om behörighet på Antagning.se.
Studenter utan svenskt gymnasiebetyg
Studenter som inte har ett svenskt gymnasiebetyg behöver färdigheter i engelska som motsvarar antingen:
- TOEFL pappersbaserat minst 575 poäng, TWE 4,5, eller internetbaserat minst 90 poäng, TWE 20;
- IELTS 6,5 totalt och minst 5,5 på varje test; eller
- University of Cambridge/Oxford Certificate in Advanced English, Certificate of Proficiency, eller Diploma of English Studies.
Common European Framework for Languages (CEFR)
Sedan 2006 finns ett gemensamt ramverk för att tydliggöra olika nivåer i språkfärdighet, Common European Framework for Languages (CEFR). Poängen på proven som listades ovan motsvarar gränsen mellan B2/C1 nivå. Ett E i Engelska 6 motsvarar nivå B2 enligt Skolverkets kommentarmaterial för ämnet Engelska.
Här kan du se en skala för självbedömning och själv avgöra vilken nivå av språkfärdighet du har.