Studera utomlands - Kinesiska
1 min läsning

Studerar du kinesiska på Högskolan Dalarna? Då kan du söka till utbytesstudier i Kina - Dalarna i världen.

Alla som studerar vid Högskolan Dalarna har rätt att söka till utbytesprogrammen mellan Högskolan och våra partneruniversitet i Kina. Nuförtiden har vi fyra partneruniversitet i Kina, Beijing Jiaotong University, Guangxi Normal University, Tianjin University of Finance and Economics, och Yunnan Normal University. Dessutom har vi två partneruniversitet på Taiwan, Wenzao Ursuline University of Languages och Tunghai University. Man kan studera Kinesiska språket eller kurser i andra ämnen (på Kinesiska eller Engelska) under en termin eller ett läsår (heltid) vid ett av våra partneruniversitet i Kina eller på Taiwan.

Du måste kontakta Studentservice för utbytesstudier vid Högskolan Dalarna och fylla i en ansökningsblankett.

Eller förbereda en meritförteckning (CV), ett brev med personlig motivering (på engelska) och ditt val av universitet (BJTU, GXNU, TJUFE, WUUL eller YNNU) och skicka dessa dokument till support@du.se. Mer information om ansökan om utbytesprogram finns på Studentservice för utbytesstudier

Beijing Jiaotong University, tidigare kallat Northen Jiaotong University, är ett universitet i huvudstaden Peking. Universitetet är ett av landets absolut viktigaste universitet som är direkt underställt det kinesiska undervisningsministeriet och dess campus ligger i närheten av Xizhimen i Beijing, mellan det som kallas andra och tredje "stadsringen".

Universitets historia

Som ett av de fem Jiaotong-universiteten i Kina, kan BJTUs grundande och ursprung spåras tillbaka till 1896. Universitetet har utbildat ett antal kända lärare och forskare inom teknik, naturvetenskap, ekonomi, näringsliv och litteratur.

Kurser

BJTU är ett av de universitet som allra först godkändes av den kinesiska regeringen att ta emot utländska studenter. Nu finns det nästan 500 utländska studenter från över 80 länder och regioner som studerar på BJTU.

Våra studenter kan som utbytesstudenter studera kinesiska språket vid Centrum för Kinesisk Språkutbildning vid BJTU. Deras kurser är vittomfattande vad gäller kinesiska, kinesisk läsning, kinesisk hörförståelse och kinesisk skrift, med mera. BJTUs kinesiska språkkurser erbjuder sex nivåer. De erbjuder även kinesiska för affärslivet, och BJTU är ett av de granskningscentra där man kan ta "Business Chinese Test (ung. "det kinesiska affärscertifikatet")".

En student som har nått en hög nivå i kinesiska kan skriva in sig i andra kurser som ges på kinesiska. Dessutom erbjuder BJTU också kurser i Software Engineering som ges på engelska.

Staden Beijing

Beijing, även känd som Peking, är huvudstad i Folkrepubliken Kina och en av de folkrikaste städerna i världen, med ett invånarantal av 19 612 368 (2010). Staden är landets centrum när det gäller politik, kultur och utbildning.

Beijing är en av de fyra stora forntida huvudstäderna i Kina. Den har varit hjärtat i Kinas historia under flera århundraden, och det finns knappast någon äldre eller större byggnad i Beijing som inte har åtminstone någon nationell historisk betydelse.

Beijing är en stor knutpunkt i trafikhänseende, med otaliga järnvägar, vägar och motorvägar som passerar genom staden. Den är också destination för många internationella flyg till Kina.

För mer information BJTU - besök: en.njtu.edu.cn/

Gata med träd på sidorna

BJTU campus

 

Mur

Great wall (Mutianyu)

 

Karta över Kina

Beijing on map

Guangxi Normal University är en lärarhögskola som ligger i staden Guilin i provinsen Guangxi i sydvästra Kina. Det som skiljer Guangxi från andra provinser är att majoriteten av befolkningen inte är Hankineser utan de tillhör Zhuang minoriteten. Sedan 1958 har provinsen erhållit status som en autonom region, dess engelska namn är Guangxi Zhuang Autonomous Region.

Universitets historia

Guangxi Normal University grundades 1932 och har för närvarande 2300 anställda, bland dessa är några framstående professorer. Universitetet har ett särskilt gott rykte om sina inriktnings program såsom kinesisk språkkunskap, litteratur, historia, kemi, datavetenskap, teoretisk undervisning och kinesiska som främmande språk.

Kurser

Högskolan Dalarnas utbytesprogram med Guangxi Normal University erbjuder heltidsstudier under en termin med 20 föreläsningar a 45 minuter per vecka. Som en del av kursen anordnas aktiviteter såsom rundturer och olika studiebesök i regionen.

Kinesiska kurserna på Guangxi Normal University har fyra nivåer och även HSK/BCT handledning. GNU erbjuder korttidsstudier i det kinesiska språket och kurser med olika kulturella inriktningar. Det finns kurser i kinesiskt måleri, kinesisk folkmusik och slöjd. Utöver dessa kurser finns det även kurser där studenten lär sig om minoritetsbefolkningen i Guangxi. Universitetet anordnar exkursioner för att studenterna ska få uppleva minoritetsbefolkningens traditioner.

Staden Guilin

Guilin är en välkänd stad, staden är en historisk plats och ett välbesökt turistmål. Guilin ligger i Guangxis nordöstra del och har fått sitt namn från Osmanthus träden som täcker hela området. Osmanthus blommorna ger ifrån sig en behaglig doft när de blommar under höstmånaderna. Guilin är världsberömt för sin unika natur och för sitt kuperade karst område. I Guilin bor det 4 747 936 människor.

För mer information om GXNU - besök: www.cice.gxnu.edu.cn/

TJUFE är ett av de främsta universiteten i Tianjin. Universitetet är stolt över sina framstående professorer och forskare som är väl kända inom områdena näringsliv och ekonomi. Det ligger i Tianjin, ett av de fyra "municipalsamhällena" i Kina.

Ungefär 40 ämnen erbjuds som kan indelas i sju områden: ekonomi, administration, naturvetenskap, juridik, humaniora, pedagogik och teknik. Nu finns det omkring 11 000 studenter och 1300 doktorander på campus.

Kurser


Våra studenter kan studera kinesiska som utbytesstudenter vid School of International Education i TJUFE. Deras kurser inkluderar grundläggande kinesiska, att tala kinesiska, kinesisk hörförståelse, kinesisk tidningsläsning, kinesisk skrift etc. De erbjuder också kurser för HSK. TJUFEs kinesiska språkkurser ligger på fyra nivåer (grundnivå, nybörjarnivå, mellannivå och avancerad nivå). TJUFE erbjuder även kinesiska för affärslivet, men studenterna måste klara den tredje nivån av HSK-testet (Hanyu Shuiping Kaoshi, det Kinesiska språkcertifikatet) för att studera denna kurs.

Om studenterna har nått stor färdighet i kinesiska kan de skriva in sig i andra kurser som ges på kinesiska.

Staden och kommunen Tianjin

Tianjin är en metropol i norra Kina. Den styrs som en direktstyrd kommun och är således under den centrala regeringens direkta förvaltning. Tianjin gränsar till Hebeiprovinsen och Beijing, samt avgränsas i öster av Bohai-viken, en del av Gula havet. Tianjin har 12 938 224 invånare och en yta på 11 760 km2. Endast 120 km västerut ligger huvudstaden, Beijing.

Se mer om Tianjin University of Finance and Economics på Youtube

Flerbostadshus med gräsyta framför

TJUFE campus

 

 Gågata med människor 

Tianjin Gu Wenhua Jie

 

Karta över Kina

Tianjin on map

Tunghai University ligger i Taichung i centrala Taiwan. Universitetet grundades 1955 av Beauson Tseng och är det första privata universitetet i Taiwan.

Universitets historia

Vid Tunghai University kan man studera kinesiska på universitetets Chinese Language Center (CLC). Språkcentret är väldigt lummigt beläget bland blommor och fågelkvitter. Vilket gör centret till en utomordentlig plats att studera kinesiska på. Centret grundades 1971 och var till för de icke-taiwanesiska lärarnas familjemedlemmar, så de kunde lära sig kinesiska. Sedan bestämde universitetsledningen sig för att öppna upp centret så att utbytesstudenter och missionärer också kunde lära sig kinesiska.

Kurser

Kinesiskakurserna vid Tunghai University ges på tre nivåer, nybörjar-, fortsättnings- och avanceradnivå. Språkcentret erbjuder kurser som 'vardaglig konversation', 'kinesiska för affärslivet', 'läsa dagstidningar', 'kinesiska i media'.

Staden Taichung

Universitetet ligger i den livliga staden Taichung, Taiwans tredje största stad, som anordnar flertalet kulturella evenemang under året. Lokaltrafiken är smidig i Taichung och det tar endast en timme till Taipei med snabbtåg.

För mer information om THU - besök: http://www.thu.edu.tw/

Wenzao Ursuline University of Languages ligger i staden Kaohsiung på Taiwan. Universitetet ligger nära en välkänd semesterort som heter Kenting National Park.

Universitets historia

Wenzao Ursuline University of Languages grundades av St. Ursula föreningen 1966. Universitetet är döpt efter den första kinesiska biskopen Wenzao Lo. Universitetet är känt för sin hängivelse till utbildning och forskning inom främmande språk.

Kurser

Våra studenter har möjlighet att studera kinesiska som utbytesstudent vid Center of Chinese Language (CLC). Språkcentret erbjuder kurser som vardaglig konversation, skriva och komponera, läsa affärs- och dagstidningar. Det finns även kurser i kalligrafi, måleri och samtal om kinesiska kulturella skillnader. Universitetet erbjuder kinesiska kurser på tre nivåer.

Staden Kaohsiung

Kaohsiung är en metropol omgiven av berg, hav, floder och hamnar. Kaohsiung är en av de fem kommuner som ligger direkt under Republiken Kinas (Taiwan) styre. Beläget på sydvästra Taiwan mot Taiwanesiska sundet. Kommunen är till ytan Taiwans största kommun på 2 947,62 km², det är även den näst mest tätbefolkade med ett invånarantal på 2,77 millioner. Kaohsiung grundades på 1600 talet och har sedan dess utvecklats från en liten handelsort till södra Taiwans politiska, ekonomiska och industriella centrum.

För mer information om WUUL - besök: www.wzu.edu.tw

Yunnan Normal University ligger i Kunming, huvudstad i provinsen Yunnan i sydvästra Kina.

Universitets historia

Yunnan Normal University grundades 1938 som ett reguljärt nationellt College underställt Southwestern Union University, i sin tur baserat på Pekingsuniversitet, Tsinghua-Universitetet och Nankai-Universitetet. Det fick namnet National Kunming Normal College 1946 då fakulteterna återflyttades norrut. Efter grundandet av Folkrepubliken Kina fick det namnet Kunming Normal College. I april 1984, med godkännande av Yunnans provinsregering, bytte det namn till Yunnan Normal University.

Kurser

Våra studenter kan studera kinesiska som utbytesstudenter vid skolan för internationella kinesiska studier (SICS) vid YNNU. Deras kurser är vittomfattande vad gäller kinesiska, kinesiskt tal, kinesisk läsning, kinesisk hörförståelse, kinesiska idiom och kinesisk kultur. YNNU erbjuder kinesiska språkkurser på 7 nivåer (pre-elementär nivå, elementär nivå, nybörjarnivå, pre-mellannivå, mellannivå, pre-avancerad nivå och avancerad nivå).

Staden Kunming

Kunming är huvudstad och den största staden i provinsen Yunnan. Den är centrum för politik, ekonomi, kommunikation och kultur i Yunnan, samt plats för länsstyrelsen. Den täcker en yta av 21 473 kvadratkilometer och dess stadsbebyggelse omfattar 2081 km ². Kunming har en befolkning på 6 432 212 personer, inklusive 3 055 000 i tätorten. Kunming består av en gammal, tidigare muromgärdad stad, ett modernt kommersiellt distrikt samt bostadsområden och universitetsområden.

Kunming fungerar inte bara som Yunnans provinshuvudstad utan är dessutom känt för sina vackra och unika naturlandskap. Bland dessa finns Stenskogen, Dianchisjön, Gyllene templet och det berömda buddhistiska Qiongzhu Temple (Bambutemplet). Tåg och flyg är de två viktigaste färdmedlen för resor till eller från Kunming från yttervärden. Kunming betjänas av en internationell flygplats belägen 4-5 km sydost om centrala Kunming.

För mer information om YNNU - besök www.ynnu.edu.cn (på kinesiska)

Byggnad med grönområde framför

YNNU library (Chenggong campus)

Klippor med träd bakgrunden

Kunming stone forest

Karta över Kina

Kunming on map

Senast granskad: