Studera utomlands - Kinesiska

Studerar du kinesiska på Högskolan Dalarna? Då kan du söka till utbytesstudier i Kina - Dalarna i världen.

Alla som studerar vid Högskolan Dalarna har möjlighet att ansöka om att bli nominerad för utbytesstudier vid ett av våra partneruniversitet. Vi har tre partneruniversitet i Kina, Guangxi Normal University, Yunnan Normal University och Beijing Normal University. Dessutom har vi två partneruniversitet i Taiwan, National Kaohsiung Normal University and Tunghai University. Du kan studera Kinesiska språket eller kurser i andra ämnen (på Kinesiska eller Engelska) under en termin eller i vissa fall ett läsår vid ett av våra partneruniversitet i Kina eller Taiwan.

Du måste kontakta Studentservice för utbytesstudier vid Högskolan Dalarna och fylla i en ansökningsblankett.

Eller förbereda en meritförteckning (CV), ett brev med personlig motivering (på engelska) och ditt val av universitet (GXNU, THU, BNU, NKNU, YNNU) och skicka dessa dokument till support@du.se. Mer information om ansökan om utbytesprogram finns på Studentservice för utbytesstudier

Guangxi Normal University (GXNU)

Guangxi Normal University är en lärarhögskola som ligger i staden Guilin i provinsen Guangxi i sydvästra Kina. Det som skiljer Guangxi från andra provinser är att majoriteten av befolkningen inte är Hankineser utan de tillhör Zhuang minoriteten. Sedan 1958 har provinsen erhållit status som en autonom region, dess engelska namn är Guangxi Zhuang Autonomous Region.

Universitets historia

Guangxi Normal University grundades 1932 och har för närvarande 2300 anställda, bland dessa är några framstående professorer. Universitetet har ett särskilt gott rykte om sina inriktnings program såsom kinesisk språkkunskap, litteratur, historia, kemi, datavetenskap, teoretisk undervisning och kinesiska som främmande språk.

Kurser

Högskolan Dalarnas utbytesprogram med Guangxi Normal University erbjuder heltidsstudier under en termin med 20 föreläsningar a 45 minuter per vecka. Som en del av kursen anordnas aktiviteter såsom rundturer och olika studiebesök i regionen.

Kinesiska kurserna på Guangxi Normal University har fyra nivåer och även HSK/BCT handledning. GNU erbjuder korttidsstudier i det kinesiska språket och kurser med olika kulturella inriktningar. Det finns kurser i kinesiskt måleri, kinesisk folkmusik och slöjd. Utöver dessa kurser finns det även kurser där studenten lär sig om minoritetsbefolkningen i Guangxi. Universitetet anordnar exkursioner för att studenterna ska få uppleva minoritetsbefolkningens traditioner.

Staden Guilin

Guilin är en välkänd stad, staden är en historisk plats och ett välbesökt turistmål. Guilin ligger i Guangxis nordöstra del och har fått sitt namn från Osmanthus träden som täcker hela området. Osmanthus blommorna ger ifrån sig en behaglig doft när de blommar under höstmånaderna. Guilin är världsberömt för sin unika natur och för sitt kuperade karst område. I Guilin bor det 4 747 936 människor.

För mer information om GXNU - besök: www.cice.gxnu.edu.cn/

Yunnan Normal University (YNNU)

Yunnan Normal University ligger i Kunming, huvudstad i provinsen Yunnan i sydvästra Kina.

Universitets historia

Yunnan Normal University grundades 1938 som ett reguljärt nationellt College underställt Southwestern Union University, i sin tur baserat på Pekingsuniversitet, Tsinghua-Universitetet och Nankai-Universitetet. Det fick namnet National Kunming Normal College 1946 då fakulteterna återflyttades norrut. Efter grundandet av Folkrepubliken Kina fick det namnet Kunming Normal College. I april 1984, med godkännande av Yunnans provinsregering, bytte det namn till Yunnan Normal University.

Kurser

Våra studenter kan studera kinesiska som utbytesstudenter vid skolan för internationella kinesiska studier (SICS) vid YNNU. Deras kurser är vittomfattande vad gäller kinesiska, kinesiskt tal, kinesisk läsning, kinesisk hörförståelse, kinesiska idiom och kinesisk kultur. YNNU erbjuder kinesiska språkkurser på 7 nivåer (pre-elementär nivå, elementär nivå, nybörjarnivå, pre-mellannivå, mellannivå, pre-avancerad nivå och avancerad nivå).

Staden Kunming

Kunming är huvudstad och den största staden i provinsen Yunnan. Den är centrum för politik, ekonomi, kommunikation och kultur i Yunnan, samt plats för länsstyrelsen. Den täcker en yta av 21 473 kvadratkilometer och dess stadsbebyggelse omfattar 2081 km ². Kunming har en befolkning på 6 432 212 personer, inklusive 3 055 000 i tätorten. Kunming består av en gammal, tidigare muromgärdad stad, ett modernt kommersiellt distrikt samt bostadsområden och universitetsområden.

Kunming fungerar inte bara som Yunnans provinshuvudstad utan är dessutom känt för sina vackra och unika naturlandskap. Bland dessa finns Stenskogen, Dianchisjön, Gyllene templet och det berömda buddhistiska Qiongzhu Temple (Bambutemplet). Tåg och flyg är de två viktigaste färdmedlen för resor till eller från Kunming från yttervärden. Kunming betjänas av en internationell flygplats belägen 4-5 km sydost om centrala Kunming.

För mer information om YNNU - besök www.ynnu.edu.cn (på kinesiska)

Byggnad med grönområde framför

YNNU library (Chenggong campus)

Klippor med träd bakgrunden

Kunming stone forest

Karta över Kina

Kunming on map

Beijing Normal University

Grundat 1902, är Beijing Normal University ett av de mest kända universiteten i Kina. College of Chinese Language and Culture vid Beijing Normal University är ett nationellt centrum för forskning och undervisning av kinesiska som ett främmande språk, vilket rankas bland de tre bästa i nationen när det gäller att undervisa kinesiska som ett främmande språk. Colleget har nära akademiska relationer med ett antal utländska universitet som Princeton University, Dartmouth College, University of California, Ohio State University, Meikai University, Kanagawa University, Seoul National University, Dalarna University etc.

Kinesiskakurser för utbytesstudenter

Universitetet erbjuder heltidsstudier under en termin. Ett brett utbud av kurser tillhandahålls för studenterna, utöver språkproficiency-kurser, erbjuder de också kurser som kinesisk historia, kinesisk litteratur, kinesisk geografi osv. Dessutom erbjuds valfria kurser som syftar till att stimulera studenternas intressen och hjälpa dem att få en bättre förståelse för kinesisk kultur, till exempel kalligrafi, kung-fu, kinesisk antik poesi och så vidare.

Ett brett utbud av extracurricular aktiviteter ordnas för internationella studenter, såsom uppskattning av Pekingopera, tävling i kinesiska språket, kulturturer, etc.

Universitetet erbjuder kinesiska språkkurser på nio olika nivåer. En placeringstest kommer att ges vid ankomst och studenterna kommer att tilldelas en lämplig nivå därefter. 

Begränsat antal platser finns tillgängliga.

En termins utbyte motsvarar 30hp.

För mer information: www.bnu.edu.cn

National Kaohsiung Normal University (NKNU)

Alla som studerar vid Högskolan Dalarna har rätt att söka till utbytesprogrammen mellan Högskolan och våra partneruniversitet. Nuförtiden har vi två partneruniversitet i Kina, Guangxi Normal University and Yunnan Normal University. Dessutom har vi två partneruniversitet i Taiwan, National Kaohsiung Normal University and Tunghai University. Man kan studera Kinesiska språket eller kurser i andra ämnen (på Kinesiska eller Engelska) under en termin eller ett läsår (heltid) vid ett av våra partneruniversitet i Kina eller Taiwan.

Du måste kontakta studentservice för utbytesstudier vid Högskolan Dalarna och fylla i en ansökningsblankett. Eller förbereda en meritförteckning (CV), ett brev med personlig motivering (på engelska) och ditt val av universitet och skicka dessa dokument till support@du.se.

Mer information om ansökan om utbytesprogram finns på Studera och praktisera utomlands

Mer information om National Kaohsiung Normal University (NKNU)

Tunghai University (THU)

Tunghai University ligger i Taichung i centrala Taiwan. Universitetet grundades 1955 av Beauson Tseng och är det första privata universitetet i Taiwan.

Universitets historia

Vid Tunghai University kan man studera kinesiska på universitetets Chinese Language Center (CLC). Språkcentret är väldigt lummigt beläget bland blommor och fågelkvitter. Vilket gör centret till en utomordentlig plats att studera kinesiska på. Centret grundades 1971 och var till för de icke-taiwanesiska lärarnas familjemedlemmar, så de kunde lära sig kinesiska. Sedan bestämde universitetsledningen sig för att öppna upp centret så att utbytesstudenter och missionärer också kunde lära sig kinesiska.

Kurser

Kinesiskakurserna vid Tunghai University ges på tre nivåer, nybörjar-, fortsättnings- och avanceradnivå. Språkcentret erbjuder kurser som 'vardaglig konversation', 'kinesiska för affärslivet', 'läsa dagstidningar', 'kinesiska i media'.

Staden Taichung

Universitetet ligger i den livliga staden Taichung, Taiwans tredje största stad, som anordnar flertalet kulturella evenemang under året. Lokaltrafiken är smidig i Taichung och det tar endast en timme till Taipei med snabbtåg.

För mer information om THU - besök: http://www.thu.edu.tw/

Senast granskad: