Studera och praktisera utomlands

Ta chansen att upptäcka andra delar av världen medan du studerar! Ansök om att få studera som utbytesstudent vid något av våra partneruniversitet, eller undersök vilka möjligheter som finns för dig att göra praktik utomlands. Ofta finns det möjlighet att få ett stipendium.

Dalahäst på ett bord i University of Porto

Studera vid ett partneruniversitet

Studenter vid Högskolan Dalarna kan ansöka om att få studera vid något av de lärosäten utomlands som vi har tecknat utbytesavtal med. Studierna är avgiftsfria. För utbytesstudier inom Erasmus + programmet kan du få ett stipendium och en förberedande språkkurs.

Läs mer om att studera utomlands

Praktisera utomlands

Erasmus + praktik ger dig chansen att få internationell arbetslivserfarenhet under dina studier. Förutom en unik chans att uppleva en annan kultur ger en sådan praktik dig en stark fördel på arbetsmarknaden. Du får ett stipendium och en förberedande språkkurs.

Läs mer om att praktisera utomlands

Stipendier

Information om stipendier för utlandsstudier och/eller utlandspraktik som kan sökas via Högskolan Dalarna

 

Elin Olofsson
Tidigare student vid personal- och arbetslivsprogrammet på Högskolan Dalarna

Värduniversitet: HTW Berlin, Tyskland

Vad lockade dig att söka utbytesstudier och varför just Berlin?

Att få möjligheten att bo i och uppleva ett annat land under en längre tid, lära känna en ny kultur och språk lockade mig. Valet att söka utbytesstudier i Berlin gjorde jag då jag hört att det är en levande stad med rikt kultur- och nöjesliv som du dessutom snabbt och enkelt kan resa till och från Sverige.

Hur var det att studera i ett annat land?

Så roligt! Och utmanade, men väldigt lärorikt. Det gick snabbare och enklare att ställa om till undervisning på engelska än vad jag hade förväntat mig, med allt vad det innebär att läsa, skriva, prata och till och med tänka på engelska.

Vilka är fördelarna med att studera utomlands?

Alla erfarenheter och minnen du skapar. Du lär dig mycket om andra kulturer och dig själv, på köpet får du ett vassare CV som får dig sticka ut vid framtida rekryteringsprocesser.

Och hur var studentlivet?

Så roligt! De ansvariga för Erasmus på HTW Berlin var riktigt bra på att anordna roliga aktiviteter för alla oss Erasmusstudenter i början av utbytesperioden, vilket gav oss tillfällen att lära känna varandra. Berlin är en väldigt rolig och spännande stad att bo i och jag har fått vänner för livet.

Vilket är ditt bästa minne från utbytesstudierna?

Jag kan inte välja ett specifikt minne från alla roliga dagar och nätter jag spenderat med min vän Ida som jag lärde känna i Berlin. Hon har verkligen blivit en vän för livet och vi har fortsatt att umgås och hålla kontakten även efter utbytesperiodens slut. Jag är så många minnen och erfarenheter rikare och alla är ovärderliga, jag rekommenderar verkligen alla studenter att göra en utbytestermin i ett annat land.

Vad är ditt råd till någon som vill åka på utbyte?

Våga! Du kommer inte ångra dig – och om du göra det, då är det bara att avbryta och åka hem. Men då har du åtminstone provat.

Utlandsstudier och praktik för lärarstudenter

Din utbildning på lärarprogrammet ska förbereda dig inför rollen som lärare och där är en interkulturell förståelse och kännedom om olika globala förutsättningar en viktig pusselbit bland många. Genom våra internationella samarbeten har du möjlighet att åka utomlands och skaffa dig värdefull erfarenhet på plats i olika länder.

Läs mer om utlandsstudier för lärarstudenter

 

Lärarstudent Amanda Svensson har varit utbytesstudent vid Texas Christian University i Fort Worth, Texas, USA. Ett utbyte hon drömde om att göra i flera år och som hon redan innan första terminen på lärarprogrammet visste att Högskolan Dalarna erbjöd.

Det bästa jag gjort i mitt liv

- Detta utbyte har utvecklat mig som människa något så otroligt mycket på många plan. Jag har fått en större förståelse för världen och det kulturella utbytet jag fick har varit oroligt betydelsefullt för mig som framtida lärare. Inte bara har jag utvecklat min förmåga i språket engelska men också hur den amerikanska kulturen i framförallt Texas fungerar! Det kommer vara otroligt hjälpsamt i framtiden när jag ska undervisa.

Utbytets stora betydelse för mina studier

- För mina studier har det hjälpt mitt självförtroende att prata engelska något enormt. Jag började mitt utbyte med att ha svårt att finna rätt ord i konversationer och uppsatser men efter en månad pratade jag ofantligt mycket bättre och med mer självförtroende. Lärarna på skolan hade lycka tålamod och fanns där när man behövde stöd.

Utbytets betydelse för mig personligen

- Personligen växte jag mycket som människa och mitt självförtroende generellt ökade rejält. Dels för att jag faktiskt klarade alla kurser jag tog på TCU och fick högsta betyg i allt. Det betydde väldigt mycket för mig eftersom det på något sätt blev en bekräftelse att jag faktiskt ”kan det här” och jag har valt helt rätt framtida yrke.

Mitt val av utbyte

- Jag valde detta utbyte för det var en chans man bara får en gång i livet. När får man annars som dalkulla få chansen att faktiskt bo och studera i Texas? Det var något jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva men tack vare Högskolan Dalarna fick jag uppfylla en av mina största drömmar!

”Jag skulle rekommendera alla som funderar på att göra ett utbyte på lärarprogrammet att söka till TCU.”

- Det är en fantastisk skola. Lärarna är suveräna, ämnena är intressanta och att få uppleva den amerikanska stoltheten över den skolan man går på. Alla evenemang man får gå på: alltifrån basket och amerikansk fotboll till bussturer där man får uppleva olika kulturer. Matkulturen med mycket influenser från Mexiko är fantastisk! Jag har fått vänner från alla delar i världen för livet tack vare mitt utbyte.

Studievägledning

Är du nyfiken på utbytesstudier eller praktik utomlands? Välkommen till drop-in via Zoom på tisdagar kl. 15.00–15.30 för mer information. (Sommaruppehåll fram till 30/7)

Eller boka in ett individuellt möte tillsammans med Studie- och karriärsvägledarna.

Senast granskad:
Kontakt
Erasmusdagen 17 oktober

Är du nyfiken på utbytesstudier eller praktik utomlands? 
Erasmusdagen är en möjlighet att träffa inresande Erasmusstudenter som presenterar sitt lärosäte.

Plats: Campus Borlänge

Mer information om Erasmusdagen

SV Finansieras av Europeiska unionen_POS.png
Senast granskad: