Examination
En examination innebär att du som student prövas för betyg på del av en kurs eller på en hel kurs. Examinationen innebär att din lärare eller en examinator testar dina kunskaper genom en uppgift eller tentamen. Läraren eller examinatorn betygsätter din tentamen. Några av de vanligaste examinationsformerna är salsskrivning, att skriva ett PM, att delta i laborationer eller att skriva hemtentamen. Examinationsformerna kommer att skilja sig åt beroende på vilken kurs du läser. Information om vad som gäller för din kurs finner du i ditt kursrum i Learn.
- Du ska alltid legitimera dig i samband med examination.
- Formerna för bedömning av dina prestationer ska tydligt anges i kursplanen.
- Rättningstiden för examination ska inte överstiga mer än 15 arbetsdagar om inte särskilda skäl finns.
- Efter varje examination har du rätt till en genomgång av examinationsresultaten och få förklaring till varför ett visst betyg givits.
- Det ges normalt tillfälle för ny examination som då äger rum tidigast två veckor och senast fyra veckor efter att du fått reda på resultatet för ordinarie examination.
- Om du har blivit underkänd två gånger i samma examination så har du rätt att få en annan examinator inför en ny examination, om inte särskilda skäl talar mot det..
Anmälan till tentamen
Du anmäler dig till tentamen på sidan Tentamensanmälan (Mina sidor). Tentamensanmälan öppnas generellt en månad före och du ska anmäla dig senast 10 arbetsdagar innan tentamensdagen. Anmälan är genomförd när du får en bekräftelse till din högskolemejl. Om du inte får någon bekräftelse anses du inte har anmält dig. Inga efteranmälningar tas emot.
Mer utförliga instruktioner för anmälan finns på Tentamensanmälan (Mina sidor).
Frågor som rör själva tentamen kontakta kursansvarig eller examinator.
Särskilda behov vid tentamen
Kontakt tas med handläggaren för särskilda behov. I samband med anmälan tas kontakt via mejl med tentamenssamordnarna Anita Lidfors och Roger Westlund. Intyget bifogas.
Tentamensschema
Tentamensschema Borlänge
Tentamensschema Falun
Tentamensschema Online
Onlinetentamen
Om du ska skriva din tentamen i ett examinationsrum i Zoom (fr.o.m. ht20) krävs:
- För att säkerställa att bild och ljud fungerar eller i de fall då svaren behöver fotas/skannas in till Learn tar du kontakt med Supportcaféet i god innan tentamen. Öppettider: Mån-Tors 08.00-22.00, fre 08.00-16.00.
- Du behöver ha en internetuppkoppling med lägst 2 Mbit/s.
- Du behöver ha ett headset eller annan högtalarfunktion behövs för att kommunikation ska kunna genomföras med tentamensvärd. Du behöver även en extern webbkamera eller annan utrustning, till exempel en annan dator/skärm. Kameran ska placeras så att tentavärd kan se dig, din skärm och del av ditt skrivbord.
- Till den utrustning du använder som kamera rekommenderar vi att fast uppkoppling används. Används en mobil som kamera måste det vara en annan mobil än den som ska ligga synlig på bordet och som du ska vara anträffbar på under tentamenstiden.
- Mobilnummer som du uppger vid anmälan är det nummer du ska vara tillgänglig på under tentamen.
- Tentamen hämtas och lämnas in i Learn. Säkerställ att du känner till hur inlämningen av tentamenssvaren fungerar.
- Du ska vara inloggad i tentamensrummet med giltig fotolegitimation senast 30 minuter innan tentamen startar. Ej anmälda ska vara inloggad i examinationsrummet 40 minuter innan start.
- Om du loggar in i examinationsrum 5 minuter efter start får ej tentamen skrivas.
- Det är viktigt att du som student sitter ensam i det fysiska rummet.
Tentamensresultat
Resultatet på din tentamen rapporteras i Ladok senast 15 arbetsdagar efter tentamensdatumet. Efter att din tentamen har rättats lämnas de till receptionen för skanning. Du får då din tentamen i pdf-format och kan skriva ut den om du vill.
Om- och uppsamlingstentamen
För att kunna skriva en omtentamen måste du ha en aktuell registrering på kursen. Vilka kursregistreringar du har, ser du på studentwebben. Om registrering saknas, kontaktar du studieadministratören för din kurs. När omregistreringen är klar kan du anmäla dig till omtentamen.
Kursansvarig erbjuder ibland också omtentamen vid den så kallade "uppsamlingstentan" i augusti. Detta är dock upp till varje kursansvarig att besluta om detta. Därför är det viktigt att du tar kontakt med kursansvarig lärare i god tid för att höra hur denne har tänkt sig.
Gamla tentamen
Inför en tentamen kan det vara till stor hjälp att använda gamla tentor som stöd vid inlärningen. De kan också se hur en tentamen är uppbyggd och strukturerad. Sök reda på gamla tentamen för din kurs på Mina sidor.