Elitidrott och studier

Satsar du på din idrott och vill trygga din framtid? Här kan du satsa på högskolestudier samtidigt som du gör en elitsatsning inom din idrott. Tillsammans med dig anpassar vi din utbildning efter dina träningar och tävlingar samtidigt som vi ger dig verktyg för att utvecklas som aktiv elitidrottare.

Universitets- och högskolestudier tar mycket tid, planering och engagemang och kan vara utmanande, inte minst om du samtidigt satsar på att nå långt inom en idrott. Hos oss på Högskolan Dalarna är det möjligt att kombinera idrott och förberedelse för framtida yrkeskarriär. Som student vid högskolan Dalarna kan vi tillsammans lägga upp dina studier så att det passar in i ditt tränings- och tävlingsprogram. Vi ser över din studieplan och går igenom om du behöver läsa på deltid eller heltid, om någon tentamen måste flyttas, om du behöver genomföra vissa seminarier på distans och andra situationer som kan behöva ett specialupplägg för.

Du som elitidrottare är inte bara din idrott. Vi kommer under din studietid erbjuda dig att arbeta med att du ska stärka din egen mentala och fysiska identitet, för att du ska bli stark i vem du är även utanför din idrott och ha en bra grund att stå på när idrottskarriären är över.

Hej Sara, vem är du? Sara_mindreelitidrott.jpg

Hej, jag heter Sara Lennman, jag bor i Falun men kommer ursprungligen från Katrineholm. Jag studerar Socionomprogrammet samtidigt som jag satsar på min idrottskarriär inom kulstötning. Jag avslutade nyligen en framgångsrik inomhussäsong med EM. Just nu är jag placerade som 3:a genom alla tider i svensk kulstötning inomhus. 

Mitt mål med min idrottskarriär har alltid varit att få tatuera in OS-ringarna. Men det som är viktigast är att jag får utöva min idrott på ett hållbart sätt, få utvecklas och bli så pass bra som jag kan bli. 

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera?

Jag flyttade till Falun redan som 16-åring för att gå på friidrottsgymnasiet. Jag har sedan dess alltid känt mig hemma i staden och skapat mig ett tryggt nätverk här. Efter gymnasiet flyttade jag dock ett år till Texas och studerade kommunikation och tävlade för University of Texas at Arlington under ett års tid. Där trivdes jag inte speciellt bra, men jag är väldigt glad över att jag tog chansen och provade. 

När jag flyttade tillbaka till Falun tog det inte speciellt lång tid innan jag sökte till socionomprogrammet. Friidrottshallen är dessutom bara ett stenkast från Högskolan Dalarna vilket är en otrolig lyx. Att studera vid Högskolan Dalarna har därmed alltid känts som ett givet val.  

Hur har din resa inom idrotten sett ut?

Min idrottsliga resa har aldrig varit lätt men den har för det mesta alltid fungerat. Jag etablerade mig nationellt innan jag hunnit fylla 18 år och jag har medverkat i både internationella ungdoms- och juniormästerskap. Jag har även tävlat på Universiaden (OS för studenter skulle man kort kunna förklara det som) för Sverige och Högskolan Dalarna sommaren 2019.  

Varför valde du att studera Socionomprogrammet?

Det är ett brett program som skapar förutsättningen för att kunna arbeta inom många olika yrken, detta var en stark bidragande faktor varför jag valde just det programmet. Jag har alltid varit intresserad av människor i olika sociala kontexter och att utbilda mig till socionom upplevde jag passa mig perfekt. Vilket jag är jätteglad för idag.  

Hur är det på utbildningen?

Utbildningen passar mig jättebra. Vi har sedan ett år tillbaka haft distansstudier pga. pandemin. Även fast det finns många fördelar med att ha undervisning på plats, så har distansstudierna möjliggjort en ännu större flexibilitet för mig i min vardag och idrott. Socionomprogrammet har även varit väldigt tillmötesgående när t.ex. någon examination eller praktik har krockat med min idrott.  

Hur är det att kombinera studier och idrottskarriär?

Det bästa med att kombinera elitidrott och studier är flexibiliteten. Jag kan styra över min egen tid. Det är väldigt befriande, till skillnad från när man kombinerar sin idrott med ett jobb. Sist men inte minst tycker jag att det är väldigt avkopplande och givande att ”koppla bort” idrotten när jag studerar, och vice versa.  

För min del har det fungerat över förväntan att kombinera idrotten och studier. Jag är ingen person som skjuter på uppgifterna till dagen innan examination, för det skulle inte fungera för mig. Jag försöker se till att jag påbörjar arbetet i tid, och det brukar löna sig. I perioder kan det givetvis vara intensivare, men med bra framförhållning och planering så löser sig det mesta. Jag skulle säga att det är ytterst få gånger jag har hamnat i en situation där jag har upplevt för hög arbetsbelastning och att orken inte har funnits där.  

Beskriv hur en vecka kan se ut?

En normalt vecka tränar jag 10 pass med ungefär tre föreläsningar om två – tre timmar vardera. Däremellan ska det vara självstudier, vilket för mig sker när det passar. Det kan ibland vara ett pusslande, men har sällan varit ett problem. Sedan ska man heller inte glömma att se till att det finns fritid däremellan också! Mina studiekamrater och idrottskamrater är två skilda grupper. Mina studiekamrater och jag diskuterar allt mellan himmel och jord på fritiden, fikar och visualiserar våra framtida liv som socionomer. När jag umgås med mina idrottskamrater handlar det ganska naturligt mer om idrottsliga saker med mycket skratt. 

Vad har du för mål och drömmar framöver?

Mina drömmar och mål är att stöta långt och se vart det kan leda mig. Men det är inte omöjligt att ni får se mig på de internationella arenorna framöver!  

Har du några tips till blivande studenter som funderar på att kombinera elitidrott och studier?

Till er som funderar på att kombinera elitidrott och studier säger jag, var inte rädd för att göra det, planera väl och ha kul! 

Hoppas vi ses!  

 

För att bli elitidrottsstudent vid Högskolan Dalarna

För att bli elitidrottsstudent hos oss behöver du vara registrerad på program/kurs vid Högskolan Dalarna samt inneha Riksidrottsförbundets studentintyg där ditt Specialidrottsförbund intygar att du uppfyller något av dessa kriterier:

 • Uttagen i svenskt junior- eller seniorlandslag
 • Tävlar på hög internationell nivå inom individuell idrott
 • Spelar lagbollidrott i högsta divisionen på nationell eller internationell seniornivå
 • Är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet
 • Bedöms på sikt kunna ta en plats i seniorlandslag eller tävla på hög internationell nivå

När du har ett godkänt studentintyg tar du kontakt med vår koordinator. Du kommer då att få ett frågeformulär att besvara innan ni bokar ett möte tillsamman för att kunna teckna ett elitidrottsavtal.

För att elitidrottsavtalet ska fungera krävs det att du i god tid innan utbildningen startar har en dialog med kursansvarig/programansvarig inom respektive ämne/program. Detta för att högskolan i möjligaste mån ska kunna anpassa undervisningen enligt de riktlinjer som finns och det stöd och den hjälp du behöver. Kraven och kunskapsmålen på dig som elitidrottande student är samma som för alla andra i en kurs och i ett program.

Dubbla karriärer – dina möjligheter

En dubbel karriär har två fokus, idrott och studier. Du studerar samtidigt som du satsar på din idrott. När din karriär är över har du en utbildning att luta dig mot och du vet vem du är och vad du kan utanför din idrott. För att lyckas med dina dubbla karriärer, studier och din idrottssatsning, kommer du att få tillgång till verktyg och en personlig kontaktperson under hela din studietid. Du kommer att få:

 • Minst en gång per termin träffa vår koordinator för ett enskilt möte. Dessa möten fokusera på frågor kring din dubbla karriär (idrott och studier).
 • Idrottpsykologisk rådgivning
 • Utbildning i att hantera dubbla karriärer/kombinera elitidrott och studier
 • Tillgång till projektrummet ”Elitidrott och studier” där kontinuerlig kommunikation sker
 • Karriärplanering idrott/arbetsliv
 • Studieplanering
 • Möjlighet till tester och/eller analyser kopplat till din dubbla karriär inom ramen för de resurser på områdena idrottsfysiologiska tester, biomekaniska analyser och kroppsanalyser som finns vid Högskolan Dalarna Idrottslaboratorium, LIVI.

Dalarnas elitidrottsmiljö

Oavsett vilket program eller kurs du läser har du tillgång till en fantastisk idrottsmiljö och en underbar natur nära inpå våra två campus i Falun och Borlänge. Vårt campus i Falun ligger även ett stenkast från Lugnet, en av Europas mest kompletta idrottsanläggningar.

Senast granskad: