Elitidrott och studier

Satsar du på din idrott och vill trygga din framtid? Här kan du satsa på högskolestudier samtidigt som du gör en elitsatsning inom din idrott. Tillsammans med dig anpassar vi din utbildning efter dina träningar och tävlingar samtidigt som vi ger dig verktyg för att utvecklas som aktiv elitidrotta.

Universitets- och högskolestudier tar mycket tid, planering och engagemang och kan vara utmanande, inte minst om du samtidigt satsar på att nå långt inom en idrott. Hos oss på Högskolan Dalarna är det möjligt att kombinera idrott och förberedelse för framtida yrkeskarriär. Som student vid högskolan Dalarna kan vi tillsammans lägga upp dina studier så att det passar in i ditt tränings- och tävlingsprogram. Vi ser över din studieplan och går igenom om du behöver läsa på deltid eller heltid, om någon tentamen måste flyttas, om du behöver genomföra vissa seminarier på distans och andra situationer som kan behöva ett specialupplägg för.

Du som elitidrottare är inte bara din idrott. Vi kommer under din studietid erbjuda dig att arbeta med att du ska stärka din egen mentala och fysiska identitet, för att du ska bli stark i vem du är även utanför din idrott och ha en bra grund att stå på när idrottskarriären är över.

För att bli elitidrottsstudent vid Högskolan Dalarna

För att bli elitidrottsstudent hos oss behöver du vara registrerad på program/kurs vid Högskolan Dalarna samt inneha något av nedanstående intyg.

 • Du har intyg från ditt Specialidrottsförbund att du är:
  • Potentiell landslagidrottare
  • Aktuell landslagsidrottare
  • Spelar i högsta ligan i en lagidrott
  • Potentiell eller aktuell landslagsidrottare i Parasport
 • Du har ett intyg över att du är antagen till Dala Sports Academy Elit
  • Friidrott, Längdskidor, Orientering, Skidorientering, Cykel, Triathlon

När du uppfyller ovanstående tar du kontakt med vår koordinator. Du kommer då att få ett frågeformulär att besvara innan ni bokar ett möte tillsamman för att kunna teckna ett elitidrottsavtal.

För att elitidrottsavtalet ska fungera krävs det att du i god tid innan utbildningen startar har en dialog med kursansvarig/programansvarig inom respektive ämne/program. Detta för att högskolan i möjligaste mån ska kunna anpassa undervisningen enligt de riktlinjer som finns och det stöd och den hjälp du behöver. Kraven och kunskapsmålen på dig som elitidrottande student är samma som för alla andra i en kurs och i ett program.

Dubbla karriärer – dina möjligheter

En dubbel karriär har två fokus, idrott och studier. Du studerar samtidigt som du satsar på din idrott. När din karriär är över har du en utbildning att luta dig mot och du vet vem du är och vad du kan utanför din idrott. För att lyckas med dina dubbla karriärer, studier och din idrottssatsning, kommer du att få tillgång till verktyg och en personlig kontaktperson under hela din studietid. Du kommer att få:

 • Mental rådgivning
 • Möjlighet att minst en gång per termin träffa vår koordinator för ett enskilt möte. Dessa möten fokusera på frågor kring din dubbla karriär (idrott och studier).
 • Idrottpsykologisk rådgivning
 • Utbildning i att hantera dubbla karriärer/kombinera elitidrott och studier
 • Tillgång till projektrummet ”Elitidrott och studier” där kontinuerlig kommunikation sker
 • Karriärplanering idrott/arbetsliv
 • Studieplanering

Dalarnas elitidrottsmiljö

Oavsett vilket program eller kurs du läser har du tillgång till en fantastisk idrottsmiljö och en underbar natur nära inpå våra två campus i Falun och Borlänge. Vårt campus i Falun ligger även ett stenkast från Lugnet, en av Europas mest kompletta idrottsanläggningar och här finns även Dala Sports Academy Elit. På campus finns även LIVI (Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut) som genomför idrottsspecifika tester med modern teknik.

Dala Sports Academy Elit syftar till att erbjuda elitidrottare en väl fungerande elitmiljö som stimulerar den dagliga träningen. Dala Sports Academy idrottslaboratorium har du som har ett intyg från Dala Sports Academy och din tränares godkännande tillgång till att använda. Där finner du toppmodern utrustning för biokemisk analys och rörelseanalys, samt för fysiologiska och beteendevetenskapliga tester.

Senast granskad:
Senast granskad: