Nyheter

Publicerad
Kategorier
Visa som:
En grupp människor i en trappa.
Åttondeklassare från Dalarna och Gävleborg samlades under en heldag på Högskolan Dalarna och tävlade i frågor om teknik, naturvetenskap och matematik.
Nyhet
Fler väljer Högskolan Dalarna som sitt förstahandsval i år jämfört med förra året. Andelen som har valt Högskolan Dalarna som sitt förstahandsval ökade med 11 procent.
Nyhet
Vinnare 24h Innovation Challenge
I helgen avgjordes den andra upplagan av Dalarna 24h Innovation Challenge, eventet där högskolestudenter arbetar ett dygn med en komplex utmaning. I år stod frågor kring den gröna energiomställningen i centrum.
Nyhet
Det behövs mer kompetens inom naturvetenskap och teknik. Därför fortsätter Ljungbergsfonden satsningen inom området och investerar 10 850 000 kronor till projektet Teknikerjakten för perioden 2024-2027.
Nyhet
Representanter för bostadsgarantin.
Studenter som antas till en utbildning vid Högskolan Dalarna blir nu garanterade en bostad. 
Nyhet
Högskolan Dalarna och Aspira Medical har inlett ett Knowledge Transfer Partnership (KTP)-projekt. Projektet syftar till att utveckla och genomföra en strategi- och affärsutvecklingsplan för en ny medicinteknisk apparat som använder artificiell intelligens för att administrera syrgas.
Nyhet
Max Véronneau Leksands IF
Högskolan Dalarna och Leksands IF har inlett ett Knowledge Transfer Partnership (KTP) -projekt för att utforska effekterna och det värde som föreningen skapar i Leksand och Dalarna.
Nyhet
Dator bord människor
För att hjälpa unga människor i Ukraina som har påverkats av kriget, kommer Högskolan Dalarna att erbjuda en särskild utbildning till 30 studenter och 10 lärare från tre framstående universitet i landet.
Nyhet
Ronny Modigs Anna Thörn Maria Jansdotter Samuelsson
Gemensamma satsningar rörande folkhälsa, kompetensförsörjning och upprustning.
Nyhet
I en tid då kompetensförsörjning och bristen på kvalificerad arbetskraft är av avgörande betydelse, erbjuder högskolan en plattform för arbetsgivare att interagera med studenter som är på väg att examineras och som letar efter spännande examensarbeten.
Nyhet
Student står vid en maskin och skruvar.
Under v.43, får gymnasieelever från tre gymnasium testa på forskaryrket. Gymnasieforskarskolan är en möjlighet för gymnasieelever att under en vecka ingå i en forskargrupp och lösa en uppgift kopplat till exempelvis hållbarhet eller energi, med stöd från forskare, lärare och studenter.
Nyhet
Personer står inomhus pratar
Hur kan vi minska samhällets energianvändning? Hur kan vi säkra kompetensen och behålla nyutexade sjuksköterskor och undersköterskor? Det var några av frågorna som högskolans forskare och externa organisationer diskuterade under mötesplatsen AIMday hållbar framtid.
Nyhet
Maria Jansdotter Samuelsson, vicerektor hållbarutveckling och samverkan
– Nu tar vi ytterligare steg för att bidra till en hållbar samhällsutveckling och en effektiv energiomställning, säger Maria Jansdotter Samuelsson, vicerektor för samverkan vid Högskolan Dalarna.
Nyhet
Flera personer sitter står inomhus
Hur kan utmaningar lösas som rör regionens framtid? Möjligen genom att studenter får ta sig ta sig an skarpa uppdrag, med smarta och oväntade lösningar som följd.
Nyhet
Montage två bilder med personer kvinnor inomhus
Angelica Ekholm, VD för Dalarna Science Park och Kerstin Erlandsson, Christina Pedersen och Ulrika Byrskog vid Högskolan Dalarna får ta emot Högskolan Dalarnas samverkanspriser för deras insatser att utveckla samverkan mellan lärosätet och olika aktörer i Dalarna, Sverige och internationellt.
Nyhet
Person, kvinna sitter inomhus
Högskolan Dalarnas externa samverkanspris 2023 tilldelas Angelica Ekholm, VD för Dalarna Science Park. – Jag blir glad, stolt och rörd över att tilldelas utmärkelsen. Det känns otroligt värdefullt för mig eftersom samverkan är grunden i det jag gör i mitt uppdrag för Dalarna Science Park.
Nyhet
Person står inomhus blont hår glasögon kavaj
Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Högskolan Dalarna, liksom övriga lärosäten, har på uppdrag av regeringen tagit fram åtgärder för att reducera energianvändningen med tanke på energisituationen i Sverige och Europa.
Nyhet
Grupp personer inomhus kontor.
Hållbarhetsarbete och miljöcertifiering blir allt viktigare för näringslivet. För IT-företaget TH1NG blev lösningen att vända sig till Högskolan Dalarna för att ta ett mer rejält grepp om miljöledningsarbetet.
Nyhet
Tjej står vid maskin.
Under hösten, har gymnasieelever från Dalarna, Gävleborg och Västmanland fått testa på hur det är att vara forskare. Gymnasieforskarskolan är en möjlighet för gymnasieelever att under en vecka ingå i en forskargrupp och lösa en uppgift kopplat till exempelvis hållbarhet eller energi.
Nyhet
Forskare på Högskolan Dalarna ska undersöka möjligheten att bygga stora solvärmefält i kombination med så kallade groplager som kan lagra värme från sommar till vinter. Energimyndigheten har beviljat 2,8 miljoner kronor till projektet.
Nyhet