Nyheter

Filtrera på
Publicerad
Kategorier
Visa som:
Sverige är först i världen med att tillåta tacklingar i damhockey. Grunden för regeländringen ligger i ett forskningsprojekt som visade att mer fysiskt spel leder till färre hjärnskakningar.
Nyhet
Grupp personer inomhus kontor.
Hållbarhetsarbete och miljöcertifiering blir allt viktigare för näringslivet. För IT-företaget TH1NG blev lösningen att vända sig till Högskolan Dalarna för att ta ett mer rejält grepp om miljöledningsarbetet.
Nyhet
Äldre person håller i en stressboll, en annan person sitter bredvid.
En ny studie om äldre personer visar att hjälpmedelsanvändare känner sig mer otrygga i hemmet och upplever sig sämre bemötta av hemtjänsten än de som inte använder hjälpmedel. Hemtjänsten behöver ta större hänsyn till hjälpmedelsanvändares åsikter och önskemål.
Nyhet
Ett par som sitter på en bänk och ler
Andrea Čabajová och Jakub Košík heter vinnarna av årets bästa examensarbete med avseende på hållbar utveckling som årligen delas ut till studenter på Högskolan Dalarna. Priser består av ett resebidrag på 10 000 kr.
Nyhet
Thomas Sedelius står i ljusgården på Campus Falun, Högskolan Dalarna.
Östersjöstiftelsen har beviljat tre forskare vid Högskolan Dalarna 5,6 miljoner för att studera hur försvagad presidentmakt i Ukraina, Georgien och Armenien påverkar de politiska partiernas roll.
Nyhet
Tjej står vid maskin.
Under hösten, har gymnasieelever från Dalarna, Gävleborg och Västmanland fått testa på hur det är att vara forskare. Gymnasieforskarskolan är en möjlighet för gymnasieelever att under en vecka ingå i en forskargrupp och lösa en uppgift kopplat till exempelvis hållbarhet eller energi.
Nyhet
En person håller i en äldre persons hand.
Mahwish Naseer har försvarat sin avhandling med titeln "Why do older adults seek emergency care? The impact of contextual factors, care, health, and social relations".
Nyhet
Två personer sitter i en soffa.
I en studie om hur internationella studenter blir bemötta får Högskolan Dalarna utmärkelsen ”Student Favourite in Europe”. I studien granskas kontakten med blivande studenter bland 107 lärosäten runtom i världen.
Nyhet
Högskolan Dalarna byggnad på Campus Borlänge omgiven av grönska och gulnande träd.
Studentdemonstrationerna i Iran fortsätter. Internationell media rapporterar om att iranska säkerhetsstyrkor har satt in tårgas och skjutit skarpt mot protesterande studenter vid Sharif University of Technology i Tehran.
Nyhet
Forskare på Högskolan Dalarna ska undersöka möjligheten att bygga stora solvärmefält i kombination med så kallade groplager som kan lagra värme från sommar till vinter. Energimyndigheten har beviljat 2,8 miljoner kronor till projektet.
Nyhet
Maya Vergara Guerra och hennes kollega Alina ståendes mellan två utryckningsfordon.
I och med eskaleringen av den ryska militära invasionen av Ukraina i februari 2022 har de humanitära behoven ökat drastiskt i landet. Maya Vergara Guerra, universitetsadjunkt på Högskolan Dalarna, är nyligen hemkommen från sitt uppdrag som hälsodelegat.
Nyhet
Studenter som tagit examen från AIL-programmet står uppställda i Högskolan Dalarnas bibliotek.
Under Dalatorget, en mötesplats för lärare, studenter, skolledare och medarbetare vid lärarutbildningar, så firades de första studenterna som examinerades från Högskolan Dalarnas arbetsintegrerade lärarutbildning.
Nyhet
Person i blå skjorta och svarta byxor som ler och tittar in i kameran. I bakgrunden gröna växter och två soffor.
Högskolan Dalarnas internationella program på avancerad nivå är de mest sökta av alla högskolor och universitet i Sverige.
Nyhet
Susanne Georgsson, rektor vid Röda Korsets Högskola och Martin Norsell, rektor Högskolan Dalarna håller i ett papper tillsammans.
Högskolan Dalarna och Röda Korsets Högskola har tecknat en överenskommelse om samarbete inom utbildning på forskarnivå. Överenskommelsen gäller från 1 september och syftar till att stimulera forskningssamarbete och öka den gemensamma konkurrenskraften för att attrahera externa forskningsmedel.
Nyhet
– För mig är lärarutbildningen navet i vår demokrati, vi utbildar framtidens medborgare. Rätten till utbildning för alla är ett kulturarv som vi bör vårda och utveckla, säger Madeleine Michaëlsson, ny prefekt vid institutionen för lärarutbildning.
Nyhet
Under måndagen så började en ny termin vid Högskolan Dalarna och drygt 9000 studenter påbörjade sin utbildning på campus Borlänge, campus Falun och digitalt på distans.
Nyhet
Filmaffisch för Sorella's Story
Den 31 augusti inleds Venedigs 79:e filmfestival, i år med deltagande från Dalarnas audiovisuella akademi (DAVA) vid Högskolan Dalarna. Det enda svenska bidrag som tävlar vid den ärorika festivalen har både en forskare och en student vid lärosätet varit med och skapat.
Nyhet
Personer sitter inomhus runt en datorskärm.
Högskolan Dalarna har beviljats 1,4 miljoner kronor av Energimyndigheten för ett forskningsprojekt om energipositiva stadsdelar och klimatneutrala städer.
Nyhet
Kvinna inomhus står ler
Högskolan Dalarna har befordrat Kerstin Erlandsson till professor i ämnet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Hon forskar bland annat om individers sexuella och reproduktiva hälsa och drivs av en tro på hållbara samhällen där alla människor har lika värde.
Nyhet
Grupp personer står utomhus framför stor skylt med texten "Spårcentral Kläppen"
Högskolan Dalarna har beviljats 3,6 miljoner kronor av KK-stiftelsen till ett forskningsprojekt som handlar om att utveckla leder på turistdestinationer.
Nyhet