En dag av stolthet och framtidshopp: Avslutningsceremoni vid Högskolan Dalarna

Nästan 900 studenter avslutade idag sina studier vid Högskolan Dalarna. Ceremonin, fylld med musik, inspirerande tal och diplomutdelning, markerade en milstolpe i deras liv och öppnade dörren till en ljus framtid.
Guide arena. Publik.
Kårens ordförande Johanna Strickert höll sitt sista tal för studenterna, hon var även den som välkomnade många av studenterna till Högskolan Dalarna för tre år sedan. Erik Bäckwall

Idag samlades studenter tillsammans med sina nära och kära för att fira avslutningen av deras studier vid Högskolan Dalarna. Vikarierande rektor Jörgen Elbe inledde ceremonin med ett inspirerande tal som hyllade studenternas hårda arbete och engagemang.

– Genom er utbildning har ni lärt er att se saker på nya sätt och ibland på flera sätt. Ni har lärt er att värdera, ifrågasätta och att inte ta det uppenbara för givet. Fortsätt att ifrågasätta, fundera och vänd och vrid på den kunskap som presenteras för er. Konstruktivt och kritiskt tänkande och viljan att lära nytt är några av de viktigaste förmågorna ni kommer bära med er i livet, sa Jörgen Elbe.

Jörgen Elbe framför talarstol.
Vikarierande rektor Jörgen Elbe. Erik Bäckwall

Varsågod arbetsmarknaden – här kommer morgondagens talanger!

På ceremonin talade tidigare studenter. Fartun Ahmed Nuur, delade med sig av sina erfarenheter och uppmanade de nyutexaminerade att fortsätta vara nyfikna och att aldrig sluta lära. Hon betonade vikten av stöd från nära och kära och uppmanade studenterna att omfamna framtidens utmaningar med mod.

– Ni har alla visat uthållighet, engagemang och en stark vilja att lyckas och det är just den inställningen som har lett er hit idag. Så idag när ni står inför nästa steg i era liv vill jag uppmana er att omfamna det okända med mod och tillförsikt, sa Fartun Ahmed Nuur, som idag är egenföretagare.

Fartun vid talarstol.
Fartun Ahmed Nuur, egenföretagare och tidigare student vid Högskolan Dalarna. Erik Bäckwall

Siri Ellberg, som tidigare studerat personal och arbetlivsprogrammet, höll också ett inspirerande tal till studenterna:

– Idag handlar det inte bara om att fira er individuella prestationer, det handlar också om att fira er gemenskap, er sammanhållning och ert kollektiva engagemang för att sträva efter kunskap och förståelse, sa Siri Ellberg, biträdande HR-direktör på Region Dalarna.

Siri vid talarstol.
Siri Ellberg, biträdande HR-direktör på Region Dalarna. Erik Bäckwall

Studenter om deras tid på Högskolan Dalarna

Två av de nyutexaminerade studenterna, Moa Pettersson och David Rönnegård, delade sina tankar om vad denna dag och deras tid på högskolan betytt för dem.

Moa på Campus Falun.
Moa Pettersson firar tillsammans med familjen, i Ljusgården på Campus Falun. Malin Kull

Moa Pettersson, som har studerat bygg- och samhällsplanerarprogrammet, berättade:

– Det bästa under min studietid har varit de vänner jag funnit efter studietidens gång. Inte bara från min klass utan väldigt många från andra program som jag är oerhört tacksam över att få kalla nära vänner. Jag valde att studera på Högskolan Dalarna för att bygg- och samhällsplanerarprogrammet var precis rätt match för mig i vad jag velat utbilda mig inom. Nu efter examen ska jag fortsätta mitt sökande efter ett jobb inom samhällsplanering.

David Rönnegård, som har studerat grundlärarprogrammet F-3:

– Praktiken har utan tvekan varit det bästa med studierna! Jag lär mig bäst genom att praktiskt få utöva och pröva det jag försöker lära mig. Dessutom har jag haft en fantastisk handledare som lärt mig otroligt mycket! Nu vill jag försöka bli en lärare som betyder mycket särskilt för elever som har det tufft i skolan.

David i kostym, kramande par i bakgrunden.
David Rönnegård har studerat till lärare. Erik Bäckvall

Nu är David och Moa redo att börja sina karriärer. David delar sina känslor inför framtiden:

– Det är väldigt spännande men också lite skrämmande. Men framför allt ska det bli skönt med en läspaus över sommaren, det har blivit några sidor av litteratur dom senaste fyra åren. Nu ska jag jobba på skolan där jag gjorde praktik fram till sommarlovet och sedan börja jobba som lärare i min hemkommun i höst.

Lyckönskningar och framtidshopp

Rektor Jörgen Elbe avslutade ceremonin med att önska alla lycka till och påminde dem om att Högskolan Dalarna alltid kommer att vara en plats de kan återvända till för vidare studier eller samarbete.

– Ni är alltid välkomna tillbaka till högskolan: för ytterligare studier, som gästföreläsare, lärare eller för att arbeta tillsammans med oss i olika projekt, sa Jörgen Elbe. Avslutningsvis vill jag återigen säga: var stolta över det ni åstadkommit och fira ordentligt idag! Varmt lycka till!

Ceremonin avslutades med musik och mingel i ljusgården på Campus Falun, där studenter och deras anhöriga kunde fortsätta fira denna milstolpe i deras liv. Med framtidens utmaningar i sikte är Högskolan Dalarna stolt över att ha utbildat en ny generation av yrkesverksamma som är redo att bidra, leda och innovera inom sina respektive områden.

Människor i ljusgård.
Efter ceremonin firade studenter och gäster på Campus Falun. Erik Bäckvall
Senast granskad:
Senast granskad: