Nyheter

Publicerad
Kategorier
Visa som:
Maria Jansdotter Samuelsson, vicerektor hållbarutveckling och samverkan
– Nu tar vi ytterligare steg för att bidra till en hållbar samhällsutveckling och en effektiv energiomställning, säger Maria Jansdotter Samuelsson, vicerektor för samverkan vid Högskolan Dalarna.
Nyhet
Flera personer sitter står inomhus
Hur kan utmaningar lösas som rör regionens framtid? Möjligen genom att studenter får ta sig ta sig an skarpa uppdrag, med smarta och oväntade lösningar som följd.
Nyhet
Montage två bilder med personer kvinnor inomhus
Angelica Ekholm, VD för Dalarna Science Park och Kerstin Erlandsson, Christina Pedersen och Ulrika Byrskog vid Högskolan Dalarna får ta emot Högskolan Dalarnas samverkanspriser för deras insatser att utveckla samverkan mellan lärosätet och olika aktörer i Dalarna, Sverige och internationellt.
Nyhet
Person, kvinna sitter inomhus
Högskolan Dalarnas externa samverkanspris 2023 tilldelas Angelica Ekholm, VD för Dalarna Science Park. – Jag blir glad, stolt och rörd över att tilldelas utmärkelsen. Det känns otroligt värdefullt för mig eftersom samverkan är grunden i det jag gör i mitt uppdrag för Dalarna Science Park.
Nyhet
Person står inomhus blont hår glasögon kavaj
Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Högskolan Dalarna, liksom övriga lärosäten, har på uppdrag av regeringen tagit fram åtgärder för att reducera energianvändningen med tanke på energisituationen i Sverige och Europa.
Nyhet
Grupp personer inomhus kontor.
Hållbarhetsarbete och miljöcertifiering blir allt viktigare för näringslivet. För IT-företaget TH1NG blev lösningen att vända sig till Högskolan Dalarna för att ta ett mer rejält grepp om miljöledningsarbetet.
Nyhet
Tjej står vid maskin.
Under hösten, har gymnasieelever från Dalarna, Gävleborg och Västmanland fått testa på hur det är att vara forskare. Gymnasieforskarskolan är en möjlighet för gymnasieelever att under en vecka ingå i en forskargrupp och lösa en uppgift kopplat till exempelvis hållbarhet eller energi.
Nyhet
Forskare på Högskolan Dalarna ska undersöka möjligheten att bygga stora solvärmefält i kombination med så kallade groplager som kan lagra värme från sommar till vinter. Energimyndigheten har beviljat 2,8 miljoner kronor till projektet.
Nyhet
Kvinna inomhus står ler
Högskolan Dalarna har befordrat Kerstin Erlandsson till professor i ämnet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Hon forskar bland annat om individers sexuella och reproduktiva hälsa och drivs av en tro på hållbara samhällen där alla människor har lika värde.
Nyhet
Grupp personer står utomhus framför stor skylt med texten "Spårcentral Kläppen"
Högskolan Dalarna har beviljats 3,6 miljoner kronor av KK-stiftelsen till ett forskningsprojekt som handlar om att utveckla leder på turistdestinationer.
Nyhet
Kvinna blont hår glasögon kavaj står inomhus
Högskolan Dalarna är utsedda att samarbeta med FN:s befolkningsfond (UNFPA) och regeringen i Bangladesh för att stärka det nationella barnmorskeprogrammet för högre utbildning.
Nyhet
Fyra personer tittar på en person med kostym. En person höjer handen och visar något.
Rektor Martin Norsell tog idag emot näringsminister Karl Petter Thorwaldsson tillsammans med Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande i Borlänge kommun.
Nyhet
Kaffekopp bord grupp människor samtal inomhus
En ny behandlingsmetod för unga med missbruk har tagits fram i ett samarbetsprojekt mellan Högskolan Dalarna, Falu kommun och det lokala näringslivet.
Nyhet
Jonas Tosteby och Maria Jansdotter Samuelsson står vid ett cafébord i ljusgården på Campus Falun
Northvolts etablering i Borlänge innebär 1000 nya arbetstillfällen till Dalarna. För att möta den nya batterifabrikens behov av omfattande kompetensförsörjning på flera nivåer avser Högskolan Dalarna se över både utbildningar och forskning i samverkan med Northvolt.
Nyhet
Fem personer, kvinnor och män som står i en industrilokal för ett möte.
På kort tid skapades ett system som effektiviserade och gjorde processerna både snabbare och tydligare för företaget Wallners genom KTP – Knowledge Transfer Partnership. Det är ett av många samarbeten mellan näringslivet och Högskolan Dalarna.
Nyhet
Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, har gjort ett uttalande till stöd till kollegor, studenter och civilbefolkningen i Ukraina, som drabbats av den ryska invasionen.
Nyhet
Maria Jansdotter Samuelsson
Under fredagen den 25 februari meddelade företaget Northvolt att de ska etablerar en av sina batterifabriker i Borlänge. Statens utmaning är nu att förse de framväxande företagen med kompetent personal.
Nyhet
Campus Borlänge exteriör
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har beviljat Högskolan Dalarna examenstillstånd i resurseffektiv byggd miljö.
Nyhet
Jenny Larsson, vd för Hitachi ABB Power Grids i Sverige och Martin Norsell, rektor vid Högskolan Dalarna signerar avtal. Fotograf: Maria Jansson
Under onsdagen, den 9 september, tecknade Högskolan Dalarna och Hitachi ABB Power Grids ett samarbetsavtal för att bidra till regionens behov av framtida arbetskraft.
Nyhet
Prefekt Maria Jansdotter Samuelsson vid institutionen för lärarutbildning
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har i veckan publicerat det slutliga resultatet av sina utbildningsutvärderingar av Sveriges ämneslärarutbildningar för grundskolan och gymnasieskola. Högskolan Dalarnas utbildningar får samlade omdömet hög kvalitet.
Nyhet