Dags för ny upplaga av Dalarna 24h Innovation Challenge

Hur kan Dalarnas energibolag få fler att bidra till den gröna energiomställningen? Och vad kan bolagen själva göra? Det är ett par av frågorna som studenter från Högskolan Dalarna snart ska ta sig an i den andra upplagan av Dalarna 24h Innovation Challenge.
Bild med text.

Dalarna 24h Innovation Challenge arrangeras 12–13 april av Dalarna Science Park i samarbete med Högskolan Dalarna. Eventet pågår från lunch till lunch och studenterna arbetar i år med en utmaning som presenteras av Dalarnas nio energibolag och tar avstamp i Dalarnas energi- och klimatstrategi.

– Vi behöver energisystem som stöder den gröna omställningen och då handlar det inte bara om teknik, utan också om allmänhetens kunskap och engagemang. Kort sagt, vi behöver öka kunskapsnivån och få fler att vilja vara en del av lösningen, förklarar Bengt Östling, vd för Dala Energi.

Han är förväntansfull inför Dalarna 24h Innovation Challenge och hoppas att studenterna ska bidra med nya intressanta infallsvinklar.

– Även om vi i branschen jobbar intensivt med dessa frågor finns det risk att vi blir lite hemmablinda. Jag hoppas att studenterna kommer med tankar och insikter som kan ruska om oss lite.

24 intensiva timmar

Under det intensiva eventet kommer studenterna att arbeta utifrån processen design thinking som ofta används vid komplexa utmaningar.
– Det är en bra process för att hitta svar på komplexa utmaningar. Deltagarna får möjlighet att brottas med problemet och orsakerna. Risken är annars att man går för snabbt på lösningar och att man inte löser grundproblemet. Vi vet att det här är en bra metod för att hitta riktigt bra idéer, säger Jacob Ode, Dalarna Science Park.

Studenterna kommer att vara indelade i mixade grupper utifrån deras huvudämnen, till exempel sociologi, pedagogik och business science. Många internationella studenter deltar och hela eventet hålls därför på engelska.

Nya kontakter

Dalarna Science Parks affärscoacher guidar studenterna genom processen och på programmet står bland annat workshops, seminarier och eget idéarbete.
– Målet är att använda tiden så effektivt som möjligt, så vi behöver en tydlig struktur plus mat och dryck så att vi håller tempot uppe, säger Jacob Ode.

Vid lunchtid på lördagen kommer grupperna att presentera sina resultat inför en jury och här belönas den vinnande gruppen med ett presentkort på en restaurangmiddag.

– Men för våra studenter är tävlingsmomentet egentligen sekundärt, säger Maria Jansdotter Samuelsson, prorektor vid Högskolan Dalarna.

– För dem ligger värdet främst i att få nya erfarenheter och en ny merit och dessutom kontakter med näringslivet. Kanske möter några till och med sina framtida arbetsgivare, det är inte osannolikt.

Även Bengt Östling, Dala Energi, hoppas kunna knyta nya kontakter 12–13 april.
– Branschen är alltid på jakt efter nya talanger och det här blir ett bra tillfälle att träffa några av dem.

FAKTA – Dalarna 24h Innovation Challenge

Koncept: Ett årligen återkommande event där högskolestudenter under 24 timmar arbetar med en konkret utmaning, presenterad av ett företag eller en organisation.
Syfte: Generera nya idéer som bidrar till en hållbar utveckling i Dalarna och öka intresset för innovation, energi, teknik och kommunikation.
Innehåll: Workshops, idéarbete, presentation och prisutdelning.
Språk: Engelska.
Arrangemang: Dalarna Science Park i samarbete med Högskolan Dalarna.
2024 års upplaga: Fredag 12 april kl. 12 – lördag 13 april kl. 12. Plats: Dalarna Science Park, Borlänge.
Uppdragsgivare: Falu Energi & Vatten, Borlänge Energi, Dala Energi, Dalakraft, Hedemora Energi, Malung-Sälens Elverk, Dala Vind, Smedjebacken Energi och Västerbergslagens Energi

Senast granskad:
Senast granskad: