Studera utomlands - utbytesstudier

3 min läsning
Som student vid Högskolan Dalarna finns stora möjligheter till utbytesstudier vid ett universitet i något annat land. Utbytesstudier innebär att Högskolan har undertecknat avtal med andra lärosäten genom ett utbytesprogram och att studierna är avgiftsfria.

Ansök om utbytesstudier

Du som vill åka genom våra partneruniversitet ansöker först om att bli nominerad som utbytesstudent av Högskolan. Du hittar information om hur du gör här nedanför.

Informationsperiod utbytesstudier

20181101 - 20190215

Ansökan till utbytesstudier lå 2019-20

20181201 - 20190215

Finansiering

Se den engelska webbsidan om Exchange Studies: rubriken "Financing".

Extra stipendier för studenter med funktionsnedsättning

Se vår webbsida: Studera och praktisera utomlands

Förbered din ansökan

När? - Hitta bästa perioden att åka iväg

Om du studerar på ett program, läs igenom din utbildningsplan och ha kontakt med programansvarig. Läser du fristående kurser behöver du kontakta examenshandläggarna för att höra hur en utbytesperiod kan passa in i examen från Högskolan.

Vart? - Vilket partneruniversitet passar bäst?

Här hittar du Högskolans utbytesavtal.

Inom Nordplus finns fler utbytesmöjligheter

Ansök

Förbered dig innan du fyller i online-ansökan genom att ta fram underlag för samtliga lärosäten du söker. Din ansökan räknas som komplett när alla obligatoriska handlingar och onlineansökan är på plats. 

Ansökan utbytesstudier (detta länkar till en portal: log-in kan behövas)

 

Underlag för dig som är programstudent Undantag: studenter som söker utbytesstudier under valbar termin (se nedan) behöver inte lämna in bilagan "supporting document"

 • Grafisk Design T4 = vårtermin år 2
 • ITM termin T5 = hösttermin år 3
 • Samhällsvetarprogrammet T5 = hösttermin år 3

Underlag för dig som läser fristående kurser

Invänta beslut

Vi ser fram emot att kunna nominera dig till utbytesstudier så snart vi behandlat din ansökan. Vid konkurrens om utbytesplatser måste vi göra ett urval. Du får besked via mejl.

Detta gäller för sökande till Japan:

- Sökande till japanska partneruniversitet kommer från och med nu i första hand att nomineras till en utbytestermin.

- Sökande ska ha läst och godkänts på kursen : " Nutida Japan: Kultur och samhälle" JP1014

- De sökande ska infinna sig på campus för en intervju innan nominering

Att komma iväg på utlandsstudier

Före avresa

 1. När du får Högskolans beslut om nominering behöver du tacka ja, samtidigt kallas du till ett informationsmöte. 
 2. Högskolan meddelar partneruniversitetet att du är nominerad. Kontakta inte lärosätet på egen hand innan vi har hunnit meddela dem att du är nominerad.
 3. Du får ett välkomstmejl från partneruniversitetet med instruktioner om hur du ansöker om kurser och boende.  Kontakta oss på Internationella kontoret om det dröjer mer än fyra veckor innan instruktionsmejl kommit.
 4. När du hittat de kurser du vill studera vid partneruniversitet ska du förbereda ett Learning Agreement, se  "Fyll i Learning Agreement" (webbsida).
 5. Du som åker inom Erasmus+ programmet ska innan avresa ansöka om stipendium och eventuellt göra ett språktest. Kontakta Erasmusansvarig.
 6. Partneruniversitetet kommer att skicka ett "Letter of Acceptance" till dig så snart de accepterat din ansökan. Vidarbefordra detta dokument till ioffice@du.se.
 7. Under utbytet är du försäkrad genom Kammarkollegiet. Beställ/hämta ut ett försäkringskort inför avresan från Internationella Kontoret. Vid vistelser inom EU ska du även beställa ett EU-kort från Försäkringskassan (webbsida). 
 8. Kontakta CSN om du vill behålla studiemedel under utbytet. CSN får automatiskt information om din antagning till utbytesstudier, men ibland kan de behöva ett Intyg om utlandsstudier.

Under din tid utomlands

 1. Registrera dig på utbytet i studentladok. Viktigt för att försäkringar ska gälla.
 2. Om det blir ändringar i de kurser du ska läsa måste Learning Agreement uppdateras, kontakta Learning Agreement, bifoga ändringen tillsammans med kursplaner.
 3. Innan hemresa ska du beställa ett studieutdrag (Transcript of records) från partneruniversitetet. Fråga gärna när och vart de skickar studieutdraget. 
 4. Under utbytesperioden ber vi dig informera om möjligheten till studier vid Högskolan i alla sammanhang som partneruniversitetet ber dig hjälpa till. Ha gärna kontakt med Internationella kontoret runt denna del.
 5. Du kommer också att ha med en dalahäst under utbytet som du beställer av Internationella kontoret. Fotografera hästen i intressanta sammanhang/miljöer och hjälp till i vår internationaliseringskampanj. Skicka sedan dina bilder till Internationella kontoret. Innan hemresa ger du dalahästen till någon anställd vid partneruniversitetet/boendet som varit särskilt hjälpsam.
 6. Kom ihåg att du fortfarande är student vid Högskolan Dalarna under hela din utbytesperiod. Du har på distans tillgång till allt som en högskolestudent normalt har tillgång till.

Efter avslutade studier

 1. Studieutdraget (Transcript of Records) som du beställt från partneruniversitetet skickas antingen till din hemadress eller direkt till Högskolan Dalarna. Om du får det till din hemadress måste du mejla en vidimerad kopia till  Learning Agreement.
 2. Poängen för kurserna du klarat läggs in i Ladok så snart vi fått in studieutdraget. Vi postar också beslutet till dig. 
 3. Erasmusstudenter ska fylla i en webbaserad utvärdering och eventuellt språktestas vid hemkomst. I båda fallen får du ett mejl av Erasmusansvarig med länkar och instruktioner. 

När du är hemma igen

Vi uppskattar din hjälp med att i olika sammanhang informera andra studenter om utbytet när du kommer tillbaka.

Kontakt Internationella kontoret
Kontakt studieadministratörer
023 - 77 88 88
Senast granskad: