Politiska utvecklingen i Ukraina
Thomas Sedelius, professor i statsvetenskap vid Högskolan Dalarna, har studerat den politiska utvecklingen i Ukraina under många år. Han har bland annat skrivit en rapport med förslag på hur Ukraina bör förändra sin konstitution för att underlätta demokratiutveckling.
EU:s betydelse för Ukraina
Mats Öhlén, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan Dalarna har studerat den politiska utvecklingen inom tidigare kommunistiskt styrda länder i Central- och Östeuropa. Särskilt fokus har legat på vilken roll EU har spelat för utveckling mot demokrati och stabila marknadsekonomier. Mats doktorsavhandling fokuserar mer specifikt på hur internationella kontakter mellan politiska partier inom EU och partier inom länderna i Central- och Östeuropa kan ha en indirekt bidragande effekt till demokratisering och EU-medlemskap.
Historisk bakgrund
Anders Blomqvist kan svara på samtida skeenden utifrån historisk bakgrund rörande Ryssland, Ukraina, Ungern, Rumänien och Moldavien, speciellt med inriktning mot minoritetsfrågor.
Närliggande länder och ryska minoriteter
Kjetil Duvold, docent i statsvetenskap vid Högskolan Dalarna har studerat den politiska utvecklingen i tidigare Sovjetunionen med tonvikt på ryska minoriteter utanför Ryssland, särskilt i Baltikum. Han har nyligen skrivit en bok om politisk kultur i Baltikum, som bland annat fokuserar på nationsbyggande i spänningsfältet mellan europeisk integration och Rysslands återkomst under Putin.
Ukrainska flyktingar i svenska skolan
Madeleine Michaëlsson, är universitetslektor i pedagogiskt arbete och kan svara på frågor som rör skolan och det regionala mottagandet i Dalarna av flyktingar från Ukraina. Exempelvis om skolgång och lärande för nyanlända elever eller hur vuxna som är utbildade till lärare i Ukraina kan få svensk lärarbehörighet.