Karriärbyte eller kompetensutveckling? Utforska våra utbildningsalternativ

För dig som är mitt i arbetslivet kan studier skapa möjligheter för ett rikare liv. Vi erbjuder ett omfattande utbildningsutbud som lämpar sig väl för livslångt lärande och omställning på arbetsmarknaden.

På den här sidan finns stöd för dig som funderar på att investera i dig själv, för dig som vill bli mer attraktiv på arbetsmarknaden och för dig som vill bredda dina möjligheter.

”Jag vågade ta steget och börja om”

I filmen får du möta några av våra studenter som valt att förändra sitt liv genom studier.

Studenter berättar om sina val att förändra livet genom studier.

På Högskolan Dalarna är det många som väljer att börja studera några år efter att de arbetat. Medelåldern bland studenterna är 32 år och cirka 70 procent av studenterna finns via nätet. Det finns också många möjligheter till hybridlösningar som innebär att du tar del av undervisningen på plats eller digitalt.

Här är två berättelser från studenter som berättar om studielivet i mogen ålder: 

Ida läser till ingenjör på distans: "Barnen gör mig mer motiverad till att studera”

Tommy har läst byggteknik: "Jag ångrar verkligen inte att jag började studera på senare år"

Bredda din kunskap

Välj mellan 500 fristående kurser, varav 350 finns på distans. Många av våra kurser går på halvfart eller kvartsfart vilket innebär att du kan arbeta vid sidan av studierna. Våra fristående kurser finns inom teknik, språk, data, IT, idrott, hälsa, pedagogik, ekonomi, samhälle, turism, kultur, medier, design, vård, medicin och socialt arbete.

Fristående kurser

Fördjupa dig inom ditt yrkesområde

Vidareutbilda dig utifrån ditt nuvarande yrke genom att söka till ett kurspaket eller program på grundläggande eller avancerad nivå. Du som har en examen från en högskola kan vidareutbilda dig genom studier på avancerad nivå, och du som har en gymnasieexamen kan söka till program på grundläggande nivå.

Här är några exempel:

Sök bland alla program, kurser och kurspaket

Byt spår och bana i livet

Vill du lära dig något nytt och byta bransch? Många av våra studenter har efter några år i arbetslivet valt att byta bana. För dig finns många program och kurspaket att välja mellan. Programmen är under 1–3 år vid heltidsstudier och vissa av dem finns på halvfart, vilket innebär att du studerar på 50 % som innebär 20 timmar per vecka.

Här är några exempel:

Sök bland alla program, kurser och kurspaket

Omställningsstudiestödet – för dig mitt i arbetslivet

Det nya omställnings­­studiestödet är möjligt att söka för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­­marknaden. CSN kan ge upp till 80 procent av lönen för byte av riktning i arbetslivet.

Omställningsstudiestödet, på CSNs webbplats

Distans och nätbaserat förenklar vardagspusslet

Att studera på distans ger dig ökad frihet och flexibilitet. Idag studerar över 70 procent av våra studenter på distans. Välj bland cirka 40 olika program och över 500 kurser.

Program på distans

Stöd under studietiden

Studieverkstaden är öppen för alla studenter på Högskolan Dalarna, oavsett om du studerar på distans eller på campus. Här kan du få hjälp med studieteknik, akademiskt skrivande, referenshantering, studie- och yrkesvägledning, pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning men också strategier och stöd för att må bra under din studietid. 

Studieverkstaden

Senast granskad:
Kontakt
Studie- och karriärvägledning

Vi erbjuder studievägledning och karriärvägledning för dig som är i startgroparna och funderar på att börja studera. Här kan du boka telefonsamtal eller digitalt samtal via Zoom med den studie- och karriärvägledare som bäst stämmer in på det utbildningsområde du vill ha vägledning mot.

Studie- och karriärvägledning

Studera på Högskolan Dalarna

Ta reda på hur det är att studera hos oss, hur våra campus ser ut och om våra olika studieformer.

Studera på Högskolan Dalarna

Senast granskad: