Utbildningsprogram TBPFG

Byggteknik - Produktion och förvaltning

Som byggarbetsledare ser du till att huset och vägen blir klara i tid. Att allt utförs effektivt och i rätt ordning. Sverige behöver bygga 71 000 bostäder om året fram till år 2020 - och det är bara bostadssektorn. Med stora framtida pensionsavgångar ger det stor efterfrågan på byggarbetsledare.
120 högskolepoäng Grundnivå

Vill du ha ett varierande och spännande jobb? Programmet Byggteknik - Produktion och förvaltning ger dig en hög byggteknisk förståelse och kunskap om både hus- och markbyggande. Du lär dig hur man leder personal och entreprenörer vid genomförandet av byggprojekt.

Det finns tre stora fördelar för dig som väljer att läsa detta program. Den första är att praktiska delar av utbildningen sker i ett välutrustat bygglabb. Den andra är att utbildningen ges i nära samarbete med byggbranschen med bland annat väl utvecklad praktik. Den tredje fördelen är att programmet är projektbaserat, många av kurserna genomförs i projektform.

Till denna utbildningen finns ett alternativt urval. 1/3 av programmets platser fördelas till motiverade sökanden som utöver behöreighetskraven för programmet har arbetslivserfarenhet motsvarande minst två års arbete på heltid. I samband med ansökan ska ett personligt brev samt yrkeserfarenhet styrkt av ett dokument som arbetsgivarintyg, yrkesbevis eller motsvarande laddas upp på antagning.se.

Andreas_Nordin.jpgJag heter Andreas, kommer från Falun och studerar på Byggarbetsledarprogrammet.

Jag valde utbildningen för att jag är intresserad av byggprocessen och där jag vill ha en mer ledande roll.

Jag trivs väldigt bra. Upplägget som utbildningen har, där vi får möjlighet att ha verksamhetsförlagd utbildning på ett företag, gör att jag får än mer förståelse för det vi läser.

Är man intresserad av idrott, bland annat cykling eller skidor så är Falun en bra stad, då vi har en fin anläggning (Lugnet) som erbjuder fina leder och spår. Gillar man utförsåkning så finns skidanläggningen Romme Alpin cirka en mil utanför Borlänge. Falun och Borlänge har flera restauranger/krogar där bland annat Liljan i Borlänge har många bra artister.

På fritiden är jag med mina barn på deras sysselsättningar, renoverar och bygger på en gård jag tagit över. När tid ges är jag gärna i fjällen och åker snöskoter.

Min tanke är att först arbeta som arbetsledare och få mer kunskap för att sen avancera och ha en mer ledande roll inom olika projekt.

Ett tips till dig som ska välja utbildning är att lyssna med dem som gått utbildningen tidigare.


Sanna Rynmark i varselkläder vid en byggarbetsplats

Jag heter Sanna, kommer från Kiruna och gick ut Byggarbetsledarprogrammet våren 2018.

Idag arbetar jag som biträdande entreprenadingenjör på Peab Anläggning i Gävle. I rollen verkar jag som stöd för platschefer bland annat inom KMA och ekonomi men även mycket annat inom produktion. Den andra delen av rollen innebär att kalkylera och ta fram anbud. Ett roligt och varierande jobb!

I efterhand har jag insett hur stor nytta jag haft av utbildningen! Den gav mig en stabil grund att stå på och skapade igenkänning när jag väl kom ut i arbetet vilket gjorde att jag kunnat vidareutveckla kunskaperna från utbildningen.

Ett av de bästa minnena är när jag och min klasskompis skrev examensarbete ihop, men solen sken utomhus och vi ville inte missa det. Så vi drog med datorerna utomhus och la oss på filtar i gräset. Kisade och kämpade med att se skärmen. Solen fortsatte skina i några veckor till och det slutade med att vi skrev resten av examensarbetet utomhus. Examensarbete blev riktigt bra och så även vår solbränna. Senare fick vi även pris för bästa examensarbete i klassen. Så att förena nytta med nöje är ett vinnande koncept.

Ett gott samhälle för mig är där man trivs och känner sig trygg. Bra sociala kretsar som man trivs med. Skulle jag få möjlighet att göra något gott för samhället skulle jag vilja utveckla infrastrukturen i ett u-land så det blir något liknande det vi har i Sverige.

Mitt tips till de som funderar på att börja studera – välj utbildning och kör. Hoppa på och våga testa att studera om du har chansen.

Branschen är så mycket större än att bara bygga hus, se dig om och våga testa! Passa på att utnyttja varje chans att träffa företag och nätverka för på så vis får du upp ögonen för branschen och de får upp ögonen för dig.

Mina framtidsplaner är att fortsätta utvecklas på Peab och att få testa på många olika typer av projekt. Jag har lärt mig otroligt mycket på den här tiden och då har resan bara börjat! 

Utbildningens innehåll

Programmet är utformat för att ge en hög byggteknisk förståelse och kunskap om både hus- och markbyggande samt hur man leder personal och entreprenörer vid genomförandet. Utbildningen är projektbaserad, där du får planera och utforma byggnader och anläggningar.

Utbildningen ger dig möjlighet att lära dig hela byggprocessen, med fokus på produktionsskedet. Du får lära dig att analysera och lösa uppgifter, ofta i projektform tillsammans med andra. Viktiga kompetenser som betonas i utbildningen är just samarbetsförmåga, initiativförmåga, problemlösarförmåga samt förmåga att arbeta i grupp.

Kontakt med arbetslivet

Under din utbildning har du kontakt med byggnäringen. Genom olika projekt och arbetspraktik får du möjlighet att omsätta teorierna i praktiken. De företag du gör din praktik hos utser en kontaktperson som också kan bli din handledare vid examensarbetet. För många studenter resulterar det här samarbetet i deras första anställning. Under utbildningen har du kontakt med fadderföretag där du får omsätta teorierna i praktiken.

Studera utomlands

Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar. 

Kurserna står i bokstavsordning och inte i den ordning som de ges under programmet.

Arbetsplatsförlagd utbildning, 10 hp
Arkitektur och byggande, 5 hp
BIM i byggprocessen, 5 hp 
Byggfysik, 7,5 hp
Byggkonstruktioner, 5 hp
Byggmatematik 5hp
Byggplanering och arbetsmiljö, 7,5 hp
Byggproduktion och arbetsmiljö, 7,5 hp

 
Digitala ritverktyg, 5 hp
Examensarbete inom Byggteknik för högskoleexamen, 7,5 hp
Fastighetsförvaltning, 7,5 hp
Husbyggnadsprojekt I – små byggnader och bostadsområden, 15 hp
Husbyggnadssystem, 5 hp
Hållbar utveckling, 5 hp
Installationsteknik, 5 hp
Ledarskap, 5 hp
Projektmetodik, 5 hp
Vägteknik - 7,5 hp

Vad blir du efter utbildningen?

Programmet Byggteknik - Produktion och förvaltning är utformat för att ge dig en hög byggteknisk förståelse och kunskap om både hus och markbyggande. Du lär dig också hur man leder personal och entreprenörer vid genomförandet av ett byggprojekt.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Efter utbildningen kan du arbeta som arbetsledare på byggarbetsplatser vid byggen av till exempel hus, vägar, järnvägar och broar. Ett annat arbetsområde är förvaltning; det vill säga drift och underhåll av byggnader och vägar. Utbildningen är också en bra grund om du vill starta egen verksamhet i byggbranschen. Personalbehovet inom byggsektorn har ökat markant under de senare åren. Detta i kombination med stora framtida pensionsavgångar skapar en ökad efterfrågan på personal inom hela byggsektorn de närmaste åren.

Examen

Högskoleexamen med inriktning mot produktion och förvaltning. 


Senast granskad: