Sofie har läst Byggteknik - produktion och förvaltning

Sofie uppskattade det nära samarbetet utbildningen har med näringslivet och skrev anställningsavtal med ett företag innan hon tog sin examen.

Jag valde den här utbildningen då jag vill vara en del av en bransch som samhället alltid kommer vara i behov av. Samt vara i en bransch där jag kan utvecklas och klättra inom företaget men även ha möjlighet till att starta eget bolag om jag vill göra det i framtiden.

Jag har haft stor nytta av min utbildning, både på jobbet och privat. Eftersom utbildningen är bred så har jag fått lära mig allt från till exempel hur jag känner igen hussvamp till hur jag kan hantera olika typer av härskarteknik. Något av de roligaste med utbildningen var vår gemenskap i klassen, vi var en liten klass som snabbt blev tighta med varandra.  

Ett roligt projekt vi hade under utbildningen var att utforma och planera ett nytt bostadsområde i utkanten av Hedemora. Jag tyckte det var ett roligt inslag i en kurs eftersom vi kunde åka ut och titta på platsen i verkligheten och att våra förslag kunde bli verklighet. Vi hade även en del uppgifter i program som används ute i arbetslivet, så som Revit, CAD, BlueBeam, Solibri och Bidcon. Uppgifter kunde vara att ta fram kalkyler och anbudssummor till att projektera byggnader och ta fram ritningar. Jag tycker det är jättebra att utbildningen har ett nära samarbete med näringslivet och tack vare skolan så fick jag en praktikplats hos Hushagen fastighets AB där jag trivdes jättebra och lärde mig massor.

Innan jag tog min examen hade jag skrivit anställningsavtal som arbetsledare inom anläggning, och skulle börja på ett projekt i Sundsvall efter mina studier. Det gav mig en bekräftelse på att jag lyckats ta mig till mitt mål och gav mig ännu mer driv att fortsätta göra mitt bästa med studierna fram till examensdagen. Sedan oktober 2023 arbetar jag som arbetsledare på Peab Anläggning på Linje & Kabelplöjning. Jag trivs väldigt bra och det är verkligen roligt att gå till jobbet. Att få vara med i projekten och veta att jag är med och påverkar våra jobb är riktigt häftigt. Jag kan få åka ut på jobb på ställen jag aldrig skulle få se annars, vilket är både roligt och lärorikt.

Två tips som jag önskar att jag fått veta tidigare är att det finns facit till gamla tentor i receptionen som jag använde mig av när jag pluggade till mina tentor. Biblioteket är även ett tips, där finns nästan allt du behöver i kurslitteratur och övrig litteratur.

Jag rekommendera verkligen den här utbildningen till alla som vill arbeta inom bygg och produktion. Gemenskapen är väldigt bra, både mellan studenter och mellan studenter och lärare. Det bästa med utbildningen tycker jag var lärarna, de var fantastiska och hjälpte gärna till om jag hade några frågor eller fastnat i en uppgift. De ville verkligen vårt bästa jämt, vilket såklart är en stor fördel och uppskattades enormt av oss studenter.

Senast granskad:
Senast granskad: