
Det finns många sätt att vara en del i omställningen till förnybar energi och hållbara energisystem. En god kunskap om dagens energiteknik och den pågående teknikutvecklingen tillsammans med en diskussion runt pågående samhällsutmaningar ger dig goda förutsättningar. Detta oberoende av om du ser din framtid i direkt koppling till energibranschen, inom kommuner eller kommunala bolag för att driva arbete mot ett mer hållbart samhälle eller som rådgivare eller beslutsfattare inom olika samhällsorgan.
Programmet erbjuder två olika söktillfällen med samma studiestart. Du kan söka till att studera programmet på distans (flexibelt) eller som campusförlagd utbildning. Oavsett vilket tillfälle du väljer så har du som student möjligheten att följa en kurs på distans men du kan också själv välja att delta i den campusförlagda undervisningen som erbjuds. Detta kan du kombinera hur du själv vill under hela utbildningen utan att behöva söka om.
Oavsett hur du väljer att deltaga i undervisningen så kommer det att vara ungefär en obligatorisk träff varje termin på Campus Borlänge. Här får du möjlighet att träffa lärarna på programmet, möta studiekamraterna, utföra laborationer och delta på spännande studiebesök.
Programansvarig visar de solceller som finns ovanpå Högskolan Dalarnas Campus i Borlänge att nyttja för utbildningen.
Hej Carl Nevell! Du har deltagit i något som kallas Eximus-projektet, vad är det? 
– Hej! Eximus-projektet går ut på att bygga ett energieffektivt rälsburet fordon och ställa upp en tävling som heter Delsbo Electric. Där tävlar man mot andra skolor i energieffektiva transporter. Det finns några regler och riktlinjer att hålla sig till, men annars är det fritt att komma på egna lösningar för att göra sitt fordon så energieffektivt som möjligt.
Hur gör man för att vara med i Eximus?
– För att vara med i Eximus behöver man läsa andra året på något av Högskolan Dalarnas ingenjörsprogram. Då kan man höra av sig till antingen prefekten eller ansvarig för det som heter Teknikerjakten för att anmäla intresse.
Vad fick dig att välja programmet och Högskolan Dalarna?
– Jag har alltid varit intresserad av teknik, miljö och energi. Intresset har dessutom stärkts när det pratats mycket om klimatförändringar och energibrist i världen. Att plugga till Energiingenjör är en bra grund för att vara med och tackla dessa utmaningar som mänskligheten står inför.
– Anledningen till att jag valde att studera vid Högskolan Dalarna är för att jag bor i närheten. Jag har även hört gott om ingenjörsprogrammen här från några bekanta.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Det jag tycker är bäst är alla de praktiska moment som ingår i utbildningen. Det är alltid lärorikt att applicera inlärd teori i praktiken. Om man bara lär sig saker från en bok kan man förlora lärdomen av de praktiska utmaningarna som även ingår i nästan alla områden.
Slutligen, har du något tips till blivande studenter på Högskolan Dalarna?
– Jag tycker det är viktigt att plugga tillsammans med folk. Det blir lättare när man kan hjälpas åt att lösa problem, särskilt när de kommer till de svårare kurserna i programmet. Ett annat tips är att försöka strukturera upp sina studier. Se till att lägga ner de timmarna du behöver under kursens gång så slipper man få kraftig tenta-ångest!
Linnea Leppänen arbetar som uppdragsledare för energi- och miljöcertifieringsuppdrag på INTEC i Borlänge. De uppdragen hon arbetar med innefattar oftast energibalansberäkningar i nybyggnationer, inneklimatsimuleringar samt samordning och beräkningar för miljöbyggnadscertifieringar.
Vad gör det företag som du arbetar på idag?
- Vi är teknikkonsulter som en del i byggbranschen, vi bygger team tillsammans på våra kontor och löser uppgifter åt våra kunder. Det innebär att vi har kompetens inom VVS-projektering, el-projektering, styr-projektering, brand och säkerhet, installationssamordning samt energi och miljöcertifiering i byggnader.
Vad anser du om programmets kursinnehåll?
- Jag tror att kurserna ger en bra teoretisk grund som man kan ha nytta av när man ska börja jobba. Att ha en bra grund att stå på gör det lättare att utvecklas vidare hos sin framtida arbetsgivare.
Har studenter som har läst denna utbildning bra förutsättningar med sig ut i arbetslivet?
- Ja det skulle jag säga, jag har ganska många kollegor som har läst på Högskolan Dalarna som är anställda på INTEC, varav några av dem har läst just denna utbildning.
Hur skulle du säga att arbetsmarknaden för de som har läst på programmet ser ut idag?
- Inom byggbranschen finns goda chanser till jobb. Det finns alltid något som ska byggas om eller byggas nytt och då behövs de som är duktiga på installationsteknik och energieffektivisering.
Har du några råd till blivande studenter?
- I framtiden kommer vi stå mot ännu större utmaningar när det gäller minskad klimatpåverkan och att hitta tekniska lösningar för bättre byggda byggnader att därmed välja en ingenjörsutbildning är en bra start till att kunna bidra till dessa lösningar.
Har du några råd till examinerade studenter?
- Hitta ett examensarbete som känns inspirerande och roligt och lägg ner tid och hjärta, visa engagemang och pålitlighet gentemot din uppdragsgivare för att skapa kontakter och ett brett nätverk för att öka chansen till att få det jobb du önskar.
Utbildningens innehåll
Utbildningen inleds med en introduktion till området hållbara energisystem för att du direkt ska få bekanta dig med programmets inriktning och förhoppningsvis känna att du hittat rätt. Under första året lär du dig även grundläggande kunskaper och färdigheter som förväntas av en ingenjör oavsett inom vilket område du jobbar inom, exempelvis matematik, statistik och CAD. Första året har även praktiska inslag där du får tillverka och testa en solfångare. I vissa kurser används programvara som kräver en dator med Windows 10, har du inte den möjligheten på egen hand erbjuds du att använda våra datorer på Campus.
Under programmet sker sedan fördjupning inom energiteknik. Programmet avslutas med en projektkurs i hållbara energisystem följt av ett examensarbete där du får möjlighet att arbeta med ett relevant projekt tillsammans med företag och/eller forskare under hela sista terminen.
Kontakt med arbetslivet
På Högskolan Dalarna strävar vi efter att arbeta branschnära och ger dig som student tidigt kontakter med möjliga framtida arbetsgivare. I kurserna ingår både praktiska och teoretiska moment hos företag, där du har goda möjligheter att knyta an och jämföra praktisk verksamhet med dina kunskaper om dagens och morgondagens energiteknik. Företagskontakter sker även i olika former av aktiviteter på campus tillsammans med övriga studenter på programmet. Knutet till oss har vi även Energikompetenscentrum (EKC) som är en kanal för samverkan mellan Högskolan Dalarna, energibranschen och det omgivande samhället.
Andra aktiviteter som studenter kan ta del av är "Energicafé" och "Träffa en ingenjör". Till Energicaféet bjuds både studenter och näringsliv in till spännande föreläsningar och diskussioner med representanter från företag med energianknytning. "Träffa en ingenjör" är en mötesplats där nyligen utexaminerade ingenjörer berättar om sin studietid och nuvarande arbetsuppgifter samt kan svara på frågor och diskutera med dig som student.
Studera utomlands
Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.
ÅR 1
3D CAD, 7,5 hp
Ellära, 7,5 hp
Envariabelanalys, 7,5 hp
Industriell ekonomi och kalkylering, 7,5 hp
Introduktion till hållbara energisystem, 3,5 hp
Introduktion till produktutveckling, 4,0 hp
Linjär algebra, 7,5 hp
Statistik för ingenjörer, 7,5 hp
Utvecklingsprojekt, tillverkning av en solfångare, 7,5 hp
ÅR 2
Driftsäkerhet och kvalitetsstyrning, 7,5 hp
Elkraftteknik, 7,5 hp
Installationsteknik och dimensionering, 7,5 hp
Mekanik för energiingenjörer, 7,5 hp
Programmeringsteknik och numeriska metoder, 7,5 hp
Strömningslära, 7,5 hp
Styr- och reglerteknik, 7,5 hp
Termodynamik, 7,5 hp
ÅR 3
Aktiva elnät, 7,5 hp
Energieffektivisering, 7,5 hp
Examensarbete högskoleingenjör energiteknik, 15 hp
Förnybar kraftgenerering, 7,5 hp
Hållbara energisystem, 10 hp
Industriell värmeteknik, 7,5 hp
Vetenskaplig kommunikation, 2,5 hp
Vetenskaplig metodik, 2,5 hp
Vad blir du efter utbildningen?
Som högskoleingenjör inom energi har du en mångsidig utbildning och kan arbeta inom ett brett urval av olika områden. Du kan bland annat arbeta med teknik för att producera el från förnybara resurser som vind, sol och biomassa. Du kan ta fram tekniska lösningar för att energieffektivisera och styra användning av energi, och utveckla tekniker för distribution och lagring av energi.
Som färdig ingenjör finns många olika ingångar till karriären inom energibranschen, som till exempel driftingenjör, projektingenjör och projektledare. Det kan vara i energiföretag, industriföretag, teknikföretag eller i konsultverksamhet. Vill du istället arbeta mer med samhällspåverkan finns även möjligheter inom myndigheter eller andra samhällsorgan i rådgivande eller beslutsfattande positioner.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Energibranschen är i stort behov av rekrytering av ingenjörer dels för att ersätta stora pensionsavgångar inom branschen och dels för nya expansiva områden för att till exempel utveckla förnybar energiteknik och smarta elnät.
Branschorganisationen Energiföretagen Sverige har visat att det behövs många energiingenjörer under de närmaste åren över hela landet, inte bara i storstadsområdena.
Examen
Högskoleingenjörsexamen, Teknikområde: Energiteknik.
Studera vidare
För den som efter examen är intresserad av vidare och ytterligare fördjupad utbildning erbjuder vi på Högskolan Dalarna en möjlighet att läsa vidare på magister eller masterprogram inom energiområdet. De programmen som vi erbjuder på Campus Borlänge är Magisterprogram i Energieffektivt byggande, Magisterprogram i solenergiteknik och Masterprogram i solenergiteknik.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.