Tommy har läst byggteknik – produktion och förvaltning

– Jag ångrar verkligen inte att jag tog beslutet att börja läsa på högskolan på senare år, säger Tommy.

Porträttbild

Under 1990-talet upp i den lilla byn Pusselbo, strax utanför Borlänge, växte Tommy Karlsson upp. Med sina föräldrar och bröder beskriver han en trygg uppväxt, men också kantades av olika utmaningar för honom personligen.

Hans föräldrar arbetade med sin tvätterifirma som de drev hemifrån. Så det fanns alltid någon hemma när Tommy kom hem. Däremot var själva skoltiden dock tuff. Tommy väntade ett år extra med att börja i skolan eftersom han var sen i utvecklingen. Utöver det kämpade han med koncentrationsproblem, som tack vare en envis mamma gick att hantera och på så sig klarade han även grundskolan.

Idrott var ett stående inslag under Tommys uppväxt. Han visade sig vara en talangfull tävlingscyklist och fick därför chansen att under tonåren flytta till Skara för att studera vid deras riksidrottsgymnasium. En flytt på 30 mil som innebar att Tommy på ett annat sätt än tidigare fick lära sig att ta hand om sig själv. Han ser därför tillbaka på de tre gymnasieåren som en tid där han utvecklades mycket som person.

Efter gymnasiet påbörjades den yrkesmässiga karriären och det var inom anläggningsbranschen han skulle komma att arbeta som allt från rörläggare till håltagare. Tommy kände dock till slut att tiden var inne för att göra någonting annat i livet och sökte sig därför efter högskoleutbildningar.

– Jag hittade en utbildning på Högskolan Dalarna som byggarbetsledare som jag tyckte lät intressant. Så jag tänkte att jag under den våren skulle göra en ansökan och se vart det skulle leda. Sedan damp det ner ett brev i brevlådan med besked om att jag hade blivit antagen till utbildningen. Jag var nervös för att behöva sitta still och bara lyssna under föreläsningar efter en längre tid i byggbranschen, men det visade sig fungera bra ändå. Gör man ett sådant val på en så hög nivå som högskolan går man in för det till 150 procent.

Under utbildningens sista termin blev Tommy pappa till dottern Alvia mitt under pågående examensarbete den sista terminen. Det var en tid som Tommy beskriver som kämpig men med målbilden att ta sin examen gick det hela vägen. I dag arbetar han som byggnadsplatsledare vilket innebär att besöker arbetsplatser och se till att de har personal tillgänglig samt samordnar med andra underentreprenörer.

– Jag ångrar verkligen inte att jag tog det beslutet att börja läsa på högskolan på senare år. Jag har ett bevis på att jag gått igenom det här och det kommer jag alltid bära med mig. Jag har gått klart utbildningen och det är något jag är stolt över, avslutar Tommy Karlsson. 

Tommy berättar om sina studier på Högskolan Dalarna
I filmen berättar Tommy om sina resa till studier på Högskolan Dalarna. Norkay AB
Senast granskad:
Senast granskad: