Utbildningsprogram LA46A

Grundlärarprogrammet grundskolans årskurs 4-6 arbetsintegrerad utbildning

En lärarutbildning ger dig nya erfarenheter och perspektiv som gör det möjligt för dig att göra skillnad för eleverna i dagens och morgondagens skola.
240 högskolepoäng Grundnivå

Högskolan Dalarna erbjuder en arbetsintegrerad grundlärarutbildning för undervisning i årskurs 4-6. I utbildningen kombineras studier på 75 procent med arbete som lärare på 50 procent. Den högskoleförlagda delen av utbildningen är campusförlagd till Falun 1-2 dagar i veckan, i vissa fall erbjuds även nätmöjlighet. Parallellt med studierna arbetar du som lärare på en skola i regionen (läraraspirantstjänst). Det ger dig möjlighet att relatera högskolestudierna till verksamheten på skolan samtidigt som du kan ta med dig erfarenheter från arbetet som lärare i studierna vid högskolan.

Hur söker du till utbildningen?

Ansökan till denna inriktning av grundlärarprogrammet sker via antagning.se från den 17 februari - 16 mars. Observera att ansökningstiden till denna programinriktning sker innan den ordinarie ansökningsperioden till högskolan.

Parallellt som du söker till programmet behöver du även ansöka en av de läraraspirantstjänster som finns i kommunerna i regionen. Ta kontakt med kommunerna du är intresserad av (se länk) Kommunala kontaktpersoner för arbetsintegrerad lärarutbildning finns under denna länk.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 eller Engelska B, Matematik B, Naturkunskap A och Samhällskunskap A.

Utbildningens innehåll

I den arbetsintegrerade grundlärarutbildningen varvas didaktiska ämnesstudier och studier i utbildningsvetenskap samtidigt som du arbetar som lärare i regionen. De ämnesdidaktiska studierna sätter fokus på lärande och hur lärande organiseras i klassrummet. Utbildningen förbereder dig för att undervisa i svenska, matematik och engelska samt i NO och teknik eller i SO-ämnena. Studierna i utbildningsvetenskap förbereder för yrkesrollen som lärare. De behandlar bland annat skolans organisation, undervisning, ledarskap, betygsättning och sociala relationer. Läs mer om programmets kurser och struktur.

Vad blir du efter utbildningen?

Utbildningen leder till grundlärarexamen och behörighet att undervisa i årskurs 4-6 i svenska, matematik och engelska samt i NO och teknik eller SO-ämnena. Efter kompletterande ämnesstudier kan grundlärarexamen ge behörighet att undervisa i högre årskurser. Efter minst tre års undervisningserfarenhet kan utbildningen byggas på, exempelvis med speciallärarutbildning eller specialpedagogisk utbildning.


Senast granskad: