På verksamhetsfältet behövs lärare som kan leda och utveckla det pedagogiska arbetet. Detta är ett arbete som kräver fördjupade kunskaper om praktikens förutsättningar för att bidra till utveckling och lärande.
Programmet är orienterat mot utbildningsvetenskapliga perspektiv på aktuella pedagogiska praktiker, som syftar till att stärka den professionella yrkesrollen och samtidigt förbereda för en forskarutbildning.
Namn: Emil Johansson
Jobbar: Drottning Blanka gymnasieskola/Högskolan Dalarna
Hej Emil, vad arbetar du med idag?
Jag har precis bytt tjänst, från att jobba som gymnasielärare och biträdande rektor till att påbörja min doktorandtjänst på Högskolan Dalarna i pedagogiskt arbete.
Varför valde du att läsa programmet?
Jag har alltid tyckt om att studera och dessutom är det pedagogiken som varit mitt största intresse inom lärarprofessionen. Dessutom hade jag nytta av utbildningen i min dåvarande tjänst som biträdande rektor på gymnasieskolan som jag jobbade på i och med att jag var ansvarig för den pedagogiska utvecklingen på skolan. Vartefter kurserna led och när uppsatsen påbörjades fick högskolan rättigheter att examinera doktorander, vilket gjorde mig nyfiken och än mer angelägen om att slutföra mina magisterstudier.
Vad är det roligaste som du kommer ihåg från din utbildning?
De delar som jag fann roligast och mest stimulerande var seminarierna, där vi fick diskutera pedagogikens storheter. Sedan tycker jag att det är väldigt roligt att skriva och då passade uppsatskursen mig väldigt bra.
Hur var det att hitta arbete efter studierna?
Studierna på Magisterprogrammet har hjälpt mig att komma in på högskolans doktorandprogram, då de gett mig nya perspektiv och insikter.
Hur har din resa sett ut från studier till det arbete du har idag?
När jag påbörjade Magisterprogrammet jobbade jag heltid som biträdande rektor och gymnasielärare, vilket jag även gjort under hela utbildningstiden. Sedan blev jag klar med studierna och jobbade heltid på gymnasieskolan, innan jag nu påbörjat min doktorandtjänst.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med att vara gymnasielärare är att möte eleverna och se hur de utvecklas inom de ämnen som jag undervisar i, men även som människor. Min doktorandtjänst har jag svårt att uttrycka mig om, då jag är i startgroparna för den. Däremot ser jag verkligen fram emot att sätta igång med såväl utbildningen som forskningsprojektet jag är en del av.
Hur skulle du säga att arbetsmarknaden för de som har läst på programmet ser ut idag?
Magisterprogrammet kanske inte ledde till att jag fick nya jobbmöjligheter per se, utan utbildningen öppnade mer upp ögonen för mig som person att det finns fler möjligheter inom skolvärlden att gå än att ”enbart” vara lärare. Därmed skulle jag säga att magisterprogrammet gav mig nya insikter och kanske även självförtroendet att kunna söka till den doktorandtjänst som jag har idag.
Har du några råd till blivande studenter?
Jag tycker att alla lärare har användning av programmet i sin profession, då det ger nya insikter och perspektiv på undervisning. Kunskapen som programmet framförallt bidrar med är att jag som lärare kunnat nyansera och omvärdera min undervisning då kunskapen om de olika pedagogiska teorierna och förhållningssätten utvidgar synen på lärarskapet.
Utbildningens innehåll
Programmet har en utbildningsfilosofisk kärna som möter en praktiknära förståelse där begrepp som vetenskap och beprövad erfarenhet är betydelsebärande.
I utbildningsprogrammet erbjuds redskap för att kritiskt och självständigt reflektera kring förskolan och skolan som pedagogiska praktiker. Redskap för detta återfinns inom utbildningsvetenskaplig forskning och utbildningsfilosofi. De teoretiska utgångspunkterna görs relevanta genom att frågor kontinuerligt ställs i relation till aktuella pedagogiska praktiker. Programmet erbjuder på så sätt en progression i det att teoretiska redskap successivt bidrar till nya sätt att förstå och problematisera pedagogiska praktiker och dess syften.
Programmet är en nätbaserad utbildning som vänder sig till dig som vill studera nätbaserat via internet. Det gör det möjligt för dig att ta del av föreläsningar på webben och med ljud, bild och text delta i digitala videokonferenser via din dator oavsett var i landet du bor.
Samtliga av programmets nedanstående kurser ingår i huvudområdet pedagogiskt arbete.
Utbildningsfilosofiska perspektiv, 7,5 hp
Utbildningsvetenskapliga teorier, 7,5 hp
Perspektiv på pedagogisk praktik, 7,5 hp
Tematisk fördjupning, 7,5 hp
Utbildningsvetenskapliga ansatser - teoretisk och metodologisk fördjupning, 7,5 hp
Examensarbete för magisterexamen i pedagogiskt arbete, 15 hp
Att kritiskt granska utbildningsvetenskaplig forskning, 7,5 hp
För studerande som läst och tillgodogjort sig kurserna Vetenskap och beprövad erfarenhet i undervisning och professionsvägledning, 7,5, hp och Didaktisk analys för fortsatt professionsutveckling, 7,5 hp, och vill söka till magisterprogrammet, är det möjligt att tillgodoräkna sig dessa kurser.
Vad blir du efter utbildningen?
Utbildningen ger dig en fördjupad yrkesidentitet som lärare och en eftertraktad examen.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Akademiskt vidareutbildade lärare åtnjuter stor attraktionskraft på verksamhetsfältet. Idén om lärares karriärvägar utgör en viktig del i möjligheten att kunna läsa programmet både i avseende att stärkas i sin professionella roll och i syfte att förbereda för en forskarutbildning.
Examen
Filosofie magisterexamen, huvudområde: Pedagogiskt arbete.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.