Utbildningsprogram LG79A ENGA

Ämneslärarprogrammet inriktning grundskolans årskurs 7-9 ingång engelska

En lärarutbildning ger dig nya erfarenheter och perspektiv som gör det möjligt för dig att göra skillnad för eleverna i dagens och morgondagens skola.
240 högskolepoäng Grundnivå

Det är stor brist på lärare i hela landet. Utbildar du dig till lärare kommer du att vara mycket attraktiv på arbetsmarknaden. Som lärare får du en viktig, intressant och utvecklande uppgift i samhället.

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7-9 förbereder för undervisning i två ämnen:

  • Ett förstaämne om 90 högskolepoäng som är den inriktning du väljer när du söker till programmet.
  • Ett andraämne om 60 högskolepoäng som du väljer under utbildningen. Som andraämne kan du välja bild, franska, historia, idrott och hälsa, matematik, religion, spanska, svenska, svenska som andraspråk eller tyska.

Från och med hösten erbjuder Högskolan Gävle och Luleå Tekniska Universitet platsgaranti för studenter som vill läsa ett andraämne på ämneslärarprogrammet som inte finns på Högskolan Dalarna. Exempel på ämnen du kan läsa vid en annan högskola ellet univesitet är fysik och samhällskunskap.

Studera till lärare via nätet med vissa träffar på campus. Nätundervisningen ger dig möjlighet att kommunicera med ljud, bild och text via din dator. En till två gånger per termin träffas alla i Falun för obligatoriska campusträffar.

Läs mer på programmets huvudsida

Utbildningens innehåll

I Ämneslärarprogrammet varvas ämnes- och ämnesdidaktiska studier, utbildningsvetenskap och verksamhetsförlagd utbildning. Ämnesstudierna i engelska ger dig bland annat muntliga och skriftliga språkfärdigheter, kunskaper om engelsk litteratur och kultur samt om grammatik och språkstrukturer. De ämnesdidaktiska studierna sätter fokus på lärande och hur lärande organiseras i klassrummet. Studierna i utbildningsvetenskap förbereder för yrkesrollen som lärare. De behandlar bland annat skolans organisation, undervisning, lärande, ledarskap, betygsättning och sociala relationer.

  Kurser
Termin 1 Engelska med didaktisk inriktning I, 30 hp
Termin 2 Engelska med didaktisk inriktning II, 30 hp
Termin 3 Skolväsendets historia och samhällsuppdrag (a), 7,5 hp
Didaktik och ledarskap - inklusive VFU i ämne 1, 15 hp
Skolväsendets historia och samhällsuppdrag (b) 7, 5 hp
Termin 4 Ämne 2 - inklusive ämnesdidaktik, 30 hp
Termin 5 Ämne 2 - inklusive ämnesdidaktik, 30 hp
Termin 6 Utveckling och lärande - inklusive VFU i ämne 2, 15 hp
Bedömning och betygsättning, 7, 5 hp
Sociala relationer, konflikter och makt, 7,5 hp
Termin 7 Vetenskapsteori och utbildningsvetenskaplig forskning, 7,5 hp
  Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), ämne 1 och 2, 15 hp
  Utvärdering och utvecklingsarbete, 7,5 hp
Termin 8 Examensarbete - i antingen ämne 1 eller ämne 2, 30 hp

Kontakt med arbetslivet

En del av yrket lär du dig bäst i verksamheten på en skola. I den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) får du bland annat lära dig att planera, genomföra och utvärdera undervisning. Vi hjälper dig när du ska välja VFU-placering. Vanligtvis genomförs VFU vid en grundskola i närheten av din hemort. Läs mer om VFU i Ämneslärarprogrammet

Studera utomlands

Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. Du kan också göra din VFU/praktik utomlands inom lärarutbildningen. En eller två terminer som utbytesstudent eller genomförd verksamhetsförlagd utbildning inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.

Vad blir du efter utbildningen?

En ämneslärarexamen ger dig möjlighet att ansöka om lärarlegitimation och arbeta som lärare med undervisning. En examen med inriktning mot 7-9 ger behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 4-6 och 7-9, i de ämnen som ingår i examen. Men en lärarutbildning öppnar också dörrarna till andra arbetsuppgifter inom privat och offentlig verksamhet.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Den framtida arbetsmarknaden som lärare ser ljus ut! Om du idag satsar på en lärarutbildning kommer du om några år att ha goda möjligheter till ett meningsfullt, omväxlande och stimulerande yrke som ger dig möjlighet till nya utmaningar och glädjeämnen varje dag.

Examen

Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, omfattande 240 eller 270 högskolepoäng.

Studera vidare

Lärarutbildningen är en högskoleutbildning på avancerad nivå som öppnar vägen till forskarutbildning inom pedagogiskt arbete.

Vad betyder forskning för min utbildning?

Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.

Mer om forskning inom lärarutbildning

Senast granskad:
Hösten 2024
Start vecka 36
Studietakt
100%
Studieort
Flexibel (Falun)
Anmälningskod
HDA-H3JZH
Studieform
Distans
Språk
Svenska
Behörighetskrav
  • Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Samhällskunskap 1b alt 1a1+1a2
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Nätbaserad utbildning
Obligatoriska träffar, första terminen

2 fysiska
40 online

Datorvana

Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Koppla in en kamera och ett headset till datorn och med instruktioner installera ett program.

Datorkapacitet

Tillgång till dator (ej mini-pc, Chromebook, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 1 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).

Genomförande

Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn) samt vårt e-mötessystem Zoom är en naturlig del i utbildningen. Vanligtvis sker möten nätbaserat med ljud och rörlig bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om har du frågor om programmet eller frågor som rör ansökan.
support@du.se
023-77 88 88

Programansvarig
Göran Morén