Talböcker för dig med läsnedsättning

Som student med läsnedsättning kan du låna din kurslitteratur som till exempel talbok, punktskrift eller e-text. På den här sidan finns information om hur du skaffar konto så att du själv kan ladda ner litteratur till din dator, surfplatta eller mobil.

talböcker

Talböcker i Legimus

För att få låna talböcker från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) måste du ha en läsnedsättning. Om du uppfyller kraven på läsnedsättning kan du boka tid på biblioteket för att få ett nedladdningskonto i MTM:s katalog Legimus. Med ditt konto kan du sen själv ladda ner litteratur från Legimus till din dator, surfplatta eller mobil.  

Om du bor långt ifrån Högskolan Dalarna kan vi registrera dig för talböcker via Zoom eller telefon. Du kan även välja att kontakta ett bibliotek i din hemstad, men då behöver kontot i Legimus sedan flyttas över till Högskolan Dalarnas bibliotek. Det kan du göra själv genom att logga in på Mina sidor i Legimus.

Läsprogram för dator

För att på bästa sätt kunna läsa talböcker på datorn installerar du ett läsprogram. Både för PC och Mac kan du utan kostnad ladda ner läsprogrammet Easy Reader. Du kan även läsa talböcker direkt i webbspelaren. Då måste du ha internetuppkoppling och vara inloggad i Legimus. 

E-text läser du med hjälp av programmen Thorium eller Textview, som båda laddas ner gratis i Legimus.

App för mobil, surfplatta eller Chromebook

Du som har ett nedladdningskonto hos Legimus kan också läsa talböcker på mobil, surfplatta eller Chromebook. Då laddar du förslagsvis ner appen Legimus eller appen Dolphin EasyReader. Apparna finns för både iPhone/iPad och Android.

Inläsning av kurslitteratur

Obligatorisk kurslitteratur som inte finns inläst i Legimus kan vi beställa åt dig. Kontakta oss på bibinfo@du.se. Observera att det tar 8-12 veckor att läsa in en ny talbok.

Talböcker från Inläsningstjänst (ILT)

Som student med läsnedsättning kan du även få ett konto hos Inläsningstjänst (ILT). Via deras app eller hemsida får du då tillgång till en mängd läromedel för grundskolan och gymnasiet. 

Talsyntesen TorTalk

Med TorTalk kan du lyssna på till exempel e-böcker och låsta pdf-filer. Programmet fungerar på både Mac och Windows-datorer och det finns röster för en mängd olika språk. TorTalk kan vara ett bra hjälpmedel om du har läs- och skrivsvårigheter eller ett annat modersmål än svenska. Men vem som helst får använda programmet. 

Tortalk finns installerat på datorer i biblioteket i Falun samt i en del datorsalar på båda orter. Som student eller personal kan du även ladda ner TorTalk till din egen dator. Observera att du måste vara inloggad med ditt användarnamn från högskolan för att få tillgång till licensnyckeln. 

Senast granskad: