Biblioteket på distans

Du som är student eller personal på Högskolan Dalarna kan till exempel reservera böcker, läsa e-böcker och söka i våra databaser hemifrån. Om du behöver sökhjälp kan du boka tid med en bibliotekarie. Du kan också få böcker och artiklar hemskickade om du bor i Sverige.

distans

Låneregler

Det är viktigt att du läser våra låneregler då du automatiskt godkänner dessa när du lånar böcker hos oss. I lånereglerna får du information om till exempel våra lånetider och vad som gäller vid försenade lån.

Lånekort

Du som är student eller personal på Högskolan Dalarna använder ditt användarkonto som lånekort när du reserverar böcker hemifrån. Du kan även läsa e-böcker och söka artiklar och tidskrifter i våra databaser. Det mesta hittas enklast om du söker i vår sökruta (söktjänsten Summon).

Tänk på att om du använder en dator som till exempel är ansluten till din arbetsplats kan det medföra att du inte kommer åt våra elektroniska resurser på grund av att vårt IP-nummer är blockerat av din nätverksleverantör. Har du frågor om detta kontakta oss på bibinfo@du.se.

Du som inte är knuten till högskolan kan också reservera böcker hemifrån med hjälp av ditt lånekortsnummer och din pinkod.

E-böcker

Alla våra e-böcker hittar du lättast genom att söka i vår söktjänst Summon. Du kan även hitta en del kurslitteratur i e-boksformat.

Artiklar

Du kan hitta många artiklar i fulltext genom att söka i sökrutan på bibliotekets hemsida. 

Om du inte hittar de artiklar som du behöver i våra databaser kan du som är student vid Högskolan få artikelkopior hemskickade inom Sverige. Det kostar 40 kronor/artikel. Om du vill beställa en artikel som vi inte har kan du använda beställningsformuläret för artiklar. Du får ett mejl när artikeln skickas till dig. I mejlet finns också information om hur du betalar.

Ämnesguider

I våra ämnesguider kan du hitta till exempel databaser, tidskrifter och söktips inom det ämne som du studerar. 

Få handledning i Zoom

Behöver du som student hos oss hjälp med till exempel informationssökning eller referensfrågor kan du titta in i vår drop in eller boka en handledningstid. All information finns på vår sida om handledning.

Hemskick av böcker

Om du är student eller anställd på Högskolan och bor utanför Falu eller Borlänge kommun, men inom Sverige, kan du få böcker hemskickade. När du skickar tillbaka böcker till oss får du själv betala portot. Om du bor i Dalarna har du även möjlighet att utan kostnad returnera böckerna via ditt kommunbibliotek. Det är först när boken når högskolebiblioteket som boken avregistreras från ditt lånekonto, så tänk på att skicka tillbaka boken i god tid.

För att få en bok hemskickad reserverar du den i Summon. När du har hittat en bok som du vill reservera klickar du på "Reservera" och sedan "Studenter och personal" där du loggar in med ditt användarkonto. Därefter väljer du "Skicka hem/Home delivery" i rutan "Hämta på". 

Om texten på reservationssidorna är på engelska klickar du på "Place hold" och sedan "Students and staff" där du loggar in med ditt användarkonto. Därefter väljer du "Skicka hem/Home delivery" i rutan "Pick up location".

Vi lånar ut boken när vi skickar den och då kan du se på Mina lån att boken är utlånad till dig. Du får inget meddelande om att boken är skickad.

Försenade lån

Om du har fått förseningsavgifter kan du betala dessa via swish eller bankgiro. Kontakta oss innan du betalar för att få rätt belopp. Sätt därefter in summan på swishkonto 123 471 36 16 och ange förseningsavgift. Om du använder bankgiro är bankgironumret 5050-2665. Uppge kontonummer 31427, objektnummer 48200 och ditt namn. Du kan läsa mer om försenade lån och förseningsavgifter i våra låneregler.

Avgiften tas bort från ditt konto efter att vi fått betalningsrapport från ekonomiavdelningen. 

Fjärrlån av böcker vi inte har

Böcker som vi inte har själva men kan beställa från andra bibliotek kallas fjärrlån. Du som är student och bor utanför Falu eller Borlänge kommun, kontakta i första hand ett bibliotek på din bostadsort för att fjärrlåna böcker. 

Talböcker

Om du är student hos oss och har en läsnedsättning kan du få inloggningsuppgifter för att ladda ner talböcker, punktskrift eller e-text i webbkatalogen och appen Legimus.

Om du bor långt ifrån Högskolan Dalarna kan vi registrera dig via Zoom eller telefon för att du ska få tillgång till talböcker. Men du kan även välja att kontakta ett bibliotek i din hemstad. 

Senast granskad:
Senast granskad: