Biblioteket på distans
3 min läsning

Du som är student eller personal på Högskolan Dalarna kan till exempel göra omlån, reservera böcker, läsa e-böcker och söka i våra databaser hemifrån. Om du behöver sökhjälp kan du boka tid med en bibliotekarie. Du kan också få böcker och artiklar hemskickade om du bor i Sverige.
distans

Låneregler

Det är viktigt att du läser våra låneregler då du automatiskt godkänner dessa när du lånar böcker hos oss. I lånereglerna får du information om till exempel våra lånetider, vad som gäller vid omlån och försenade lån.

Lånekort

Du som är student eller personal på Högskolan Dalarna använder ditt användarkonto som lånekort när du reserverar böcker hemifrån. Du kan även göra omlån, läsa e-böcker och söka artiklar och tidskrifter i våra databaser. I vår söktjänst Summon kan du söka både tryckt och elektroniskt material såsom böcker, tidskrifter och artiklar.

Tänk på att om du använder en dator som till exempel är ansluten till din arbetsplats kan det medföra att du inte kommer åt våra elektroniska resurser på grund av att vårt IP-nummer är blockerat av din nätverksleverantör. Har du frågor om detta kontakta oss på bibinfo@du.se.

Du som inte är knuten till högskolan kan också göra omlån och reservera böcker hemifrån med hjälp av ditt lånekortsnummer och din pinkod.

E-böcker

Alla våra e-böcker hittar du lättast genom att söka i vår söktjänst Summon. Du kan även hitta en del kurslitteratur i e-boksformat.

Mer information om hur du lånar, laddar ner och använder elektroniska böcker hittar du på vår sida om e-böcker.

Artiklar

Du kan hitta många artiklar i fulltext genom att söka under rubrikerna Summon, tidskrifter eller databaser i sökrutan på bibliotekets hemsida.

Om du inte hittar de artiklar som du behöver i våra databaser kan du som är student vid Högskolan få artikelkopior hemskickade inom Sverige. Det kostar 30 kronor/artikel. Om du vill beställa en artikel som vi inte har kan du använda beställningsformuläret för artiklar. Du får ett mejl när artikeln skickas till dig. I mejlet finns också information om hur du betalar.

Ämnesguider

I våra ämnesguider kan du hitta till exempel databaser, tidskrifter och söktips inom det ämne som du studerar. Ämnesguiderna är sammanställda av våra kontaktbibliotekarier.

Boka bibliotekarie

Behöver du som student hos oss hjälp med informationssökning kan du boka tid med en bibliotekarie. Du kan välja om du vill träffas på plats eller via Högskolans samtalsportal Connect .

Du får då prata med en bibliotekarie som är specialiserad på informationssökning inom det ämne som du studerar. Ni går tillsammans igenom hur man söker till exempel i databaser för att hitta material inom ditt ämne.

Även du som är anställd kan boka en tid för informationssökning.

Hemskick av böcker

Om du är student eller anställd på Högskolan och bor utanför Falu eller Borlänge kommun, men inom Sverige, kan du få böcker hemskickade. När du skickar tillbaka böcker till oss får du själv betala returportot. Om du bor i Dalarna kan du utan kostnad returnera boken via ditt kommunbibliotek. Först när boken når biblioteket avregistreras den från ditt lånekonto. Så tänk på att skicka tillbaka boken i god tid.

För att få en bok hemskickad reserverar du den antingen i bibliotekets katalog eller i Summon. När du har hittat en bok som du vill reservera klickar du på "Beställ" och markerar sedan "Post" och "Hemleverans" i rutan "Välj leveransmetod".

Vi lånar ut boken när vi skickar den och då kan du se på Mina lån att boken är utlånad till dig. Du får inget meddelande om att boken är skickad.

Försenade lån

Om du har fått förseningsavgifter kan du betala dessa till vårt bankgirokonto. Kontakta oss innan du betalar för att få rätt belopp. Sätt sedan in summan på bankgiro 5050-2665. Uppge kontonummer 31427, objektnummer 48021000 och ditt namn. Du kan läsa mer om försenade lån och förseningsavgifter i våra låneregler.

Fjärrlån - Böcker som vi inte har

Böcker som vi inte har och därför beställer från andra bibliotek kallas fjärrlån. Dessa böcker skickas inte hem utan måste hämtas och återlämnas på Högskolebiblioteket. Du som inte kan komma till Högskolebiblioteket kan istället kontakta ditt kommunbibliotek för att beställa fjärrlån.

Talböcker

Om du är student hos oss och har en läsnedsättning kan du få inloggningsuppgifter för att ladda ner talböcker, punktskrift eller e-text i webbkatalogen Legimus.

Har du möjlighet att komma till biblioteket kan du boka tid för att skapa ett nedladdningskonto till Legimus. Om du bor långt ifrån högskolebiblioteket kan du istället kontakta ditt kommunbibliotek för att få ett nedladdningskonto.

Senast granskad: