Fjärrlån och inköpsförslag

Som student eller personal vid högskolan kan du via oss beställa böcker och artiklar från andra bibliotek. Vi beställer bara böcker och artiklar som vi inte har. Det tar 3-7 dagar att få ett fjärrlån. Fjärrlånade böcker hämtas och återlämnas på högskolebiblioteket.

Fjärrlån

Vad är ett fjärrlån?

Böcker och artikelkopior som högskolebiblioteket beställer från andra bibliotek kallas fjärrlån.

Vad kan du beställa?

Böcker och artiklar som inte finns på högskolebiblioteket kan beställas från andra bibliotek. Du kan inte fjärrlåna böcker som finns i bibliotekets samlingar, även om de är utlånade.  Avhandlingar och konferensmaterial finns inte alltid att fjärrlåna.

Artiklar som vi fjärrlånar får du alltid i tryckt format då vi enligt upphovsrättslagen inte får vidarebefordra artiklar i elektronisk form. Du kan beställa enstaka artiklar men inte hela tidskriftsnummer.

De artiklar och böcker som beställs ska ha anknytning till dina studier, din undervisning, din forskning eller på annat sätt vara kopplat till dina arbetsuppgifter på Högskolan Dalarna.

Vem kan beställa fjärrlån?

Du som är student eller personal vid Högskolan Dalarna kan beställa fjärrlån. Du som är student och bor utanför Falu och Borlänge kommun, kontakta i första hand ett bibliotek på din bostadsort för att fjärrlåna böcker.

Du som är student vid annan högskola/universitet och boende i Borlänge eller Falu kommun har möjlighet att beställa fjärrlån till ditt examensarbete genom oss. 

Allmänheten hänvisas till närmaste folkbibliotek.

Hur lång tid tar det?

I normala fall tar det 3-7 dagar att få fjärrlånen till högskolans bibliotek. Under semestertider och storhelger kan det ta längre tid. Det tar också lång tid att beställa avhandlingar och konferensmaterial och det är inte alltid detta material går att beställa.

Var hämtar och återlämnar du?

Fjärrlånade böcker hämtas och återlämnas på högskolebiblioteket. Du får ett mejl när de har kommit. Observera att du endast kan hämta böckerna de tider vi har bemannade öppettider

Artikelkopior kan du som student vid Högskolan Dalarna få hemskickade inom Sverige mot en extra kostnad. Som personal får du artikelkopior med internposten. Om du är extern student kan du inte få artikelkopior hemskickade.

Hur lång är lånetiden?

Lånetiden på en fjärrlånad bok kan variera. Det är lånereglerna på det långivande biblioteket som gäller.

Förkomna eller skadade fjärrlån ersätts av låntagaren.

Hur lånar du om?

Vill du låna om en fjärrlånad bok kontakta oss på bibinfo@du.se när lånetiden har gått ut. Du får svar på din förfrågan så fort vi fått besked från långivande bibliotek.

Vad kostar det att beställa fjärrlån?

Student vid Högskolan Dalarna

  • Böcker: gratis
  • Artiklar: 20 kronor/artikel
  • Hemleverans per post: Totalt 40 kronor/artikel
  • Avhandlingar, patent och standarder: enligt faktura

Personal vid Högskolan Dalarna

Kontakta biblioteket på bibinfo@du.se för mer information.

Hur beställer du fjärrlån?

För att beställa en artikel kontrollera först att artikeln inte finns i vår söktjänst (Summon). Fyll därefter i formuläret Artikelbeställning.

För att beställa en bok kontrollera först att boken inte finns i vår söktjänst (Summon). Fyll därefter i formuläret Bokbeställning.

 

Fjärrlån för andra bibliotek

Information för andra bibliotek som vill fjärrlåna böcker eller artiklar från oss.

Inköpsförslag 

Vill du ge förslag på en bok som du tycker att biblioteket ska köpa in fyll i formuläret för inköpsförslag.

Senast granskad:
Senast granskad: