Utbildningsprogram SPMGG

Sport Managementprogrammet

Utbildningen Sport management erbjuder kunskaper i att arbeta i den moderna idrottens organisationer på ett framgångsrikt sätt. Utbildningen innehåller områden såsom management, företagsekonomi och idrott.
180 högskolepoäng Grundnivå

Bli en ledarstjärna i idrottsvärlden

Är du intresserad av en framtida ledarroll inom idrottsvärlden? Brinner du för sport och är nyfiken på företagsekonomi? Sport Managementprogrammet är en unik utbildning där dina intressen kombineras.

Utbildningen gör dig till ekonom med tydlig spets

Sports Managementprogrammet erbjuder dig en gedigen ekonomisk utbildning, hela tiden med spets mot idrotten. Målet är att du efter utbildningen ska ha förutsättningarna för att arbeta med ledning och utveckling av idrottens organisationer. Du får den grundläggande kunskap inom ekonomi, juridik, organisation och samhällsanalys som krävs för arbetet. Programmet vänder sig till dig som har ett intresse för idrott och eventuellt funderat på att läsa en ekonomutbildning eller annan samhällsvetenskaplig utbildning. Efter avklarad utbildning får du en Filosofie kandidatexamen med huvudområde företagsekonomi.

Porträttbild OskarHej! Jag heter Oskar, kommer från Lysekil och studerar Sport Managementprogrammet.

Jag valde utbildningen eftersom jag har ett stort intresse av idrott och samtidigt vill lära mig mer om processer inom olika organisationer och marknadsföring, såsom sponsring.

Jag trivs väldigt bra på utbildningen. Bra lärare som är duktiga på att lära ut samt att de är flexibla, allt för att det ska bli så bra som möjligt för mig som individ och elev.

Jag valde Högskolan Dalarna för att andra Sport Managementprogram i Sverige saknade den företagsekonomiska biten som jag var ute efter. Sen även att Falun är en fin och lagom stor stad att bo i (även om jag inte bor där längre, utan pendlar numera).

Till vardags är jag ishockeytränare för ett juniorlag i Västerås IK på elitnivå.

Målsättningen är att arbeta som junioransvarig eller sportchef inom idrottssektorn. Jag vill arbeta med att utveckla människor som strävar efter att bli professionella, men samtidigt goda samhällsmedborgare i slutändan.

Ett gott samhälle för mig är ett samhälle där människor visar respekt, ödmjukhet, vänskap och kärlek till varandra och där människor strävar efter att vilja göra varandra bättre – det är en nyckel till ett gott samhälle.

Min möjlighet att förändra världen är spontant genom att motivera och inspirera andra människor till att lyckas med det de drömmer om och arbetar hårt för. På det sättet är drömmen att hitta strategier och arbetssätt för att effektivisera olika organisationer i framtiden.

Jag vill förändra världen genom att sprida mer glädje, inspiration och värme i min omgivning. Att känna sig betydelsefull, omtyckt och kompetent är tre nycklar för att en människa ska må bra i vardagen. Jag kan göra skillnad genom att ta lärdom av andra människor och samtidigt behålla en stor portion ödmjukhet i allt jag arbetar för och med.

Att vara ödmjuk, nyfiken och målinriktad är tre ingredienser för att lyckas med sina studier. För dig som är sportintresserad, men även intresserad av företagsekonomiska delar såsom organisationsprocesser och marknadsföring kommer att ha stor nytta av den här utbildningen då utbildningen genererar i en företagsekonomisk examen, som skiljer sig åt mot andra idrottsrelaterade program på andra högskolor och universitet.

Utbildningens innehåll

Idrotten har under senare decennier förändrats och ställer idag allt större krav på ekonomisk, juridisk och samhällsanalytisk kompetens hos dem som ska leda och utveckla idrottens organisationer. Idrotten får samtidigt allt större utrymme i media, blir mer kommersiell och gränsen mellan idrott och underhållning suddas ut allt mer. För att få verksamheten att fungera och publiken att komma behövs både effektiv marknadsföring och goda relationer till massmedia och sponsorer. Målet är att studenterna vid Sport Managementprogrammet efter genomgången utbildning ska kunna arbeta med ledning och utveckling av idrottens organisationer. Du ska ha den grundläggande kunskap inom ekonomi, juridik, organisation och samhällsanalys som krävs för detta arbete.

Kontakt med arbetslivet/praktik

Sport Managementföreningen är en programförening vid Högskolan Dalarna vars uppgift är att förbereda de studerande vid programmet inför arbetslivet. Detta sker genom att styrelsen för föreningen anordnar praktiktillfällen där de studerande får en chans att knyta kontakter med evenemang och föreningar. Denna praktik ingår inte i den "ordinarie" utbildningen och ger inga högskolepoäng, men däremot ger det en erfarenhet och framför allt en bra möjlighet att etablera kontakter!

Studiemiljö

I Falun finns närhet till bra träningsmöjligheter, och ett stort antal olika idrottsorganisationer finns representerade i regionen.

Studera utomlands

Det har varit ett antal studenter på Sport Managementprogrammet som varit en termin utomlands, till exempel i Australien, England och Spanien och dessa har varit väldigt nöjda! Läs mer om att studera utomlands och vilka de aktuella partneruniversiteten är.

Vad blir du efter utbildningen?

Efter avklarad utbildning kan du arbeta inom många områden då du erhåller en examen i företagsekonomi. Till exempel verksamhetschef, marknadsförare eller sponsringsansvarig inom idrottsförening, eller någon annan av idrottens organisationer eller som marknadsförare i allmänhet eller mer specifikt med inriktning mot sponsring och evenemang vid ett traditionellt företag.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Idrotten är en central del i det moderna samhället och det krävs en hög kompetens för att idrottens organisationer ska kunna ledas och utvecklas. Flera av studenterna som valt utbildningen ser också kombinationen av ekonomi och idrott som en växande bransch där allt fler arbetsmöjligheter kommer.

Examen

Programmet leder till en Filosofie kandidatexamen i företagsekonomi.


Senast granskad: