Modern teknik och sociala medier som Facebook och Instagram har skapat nya visningsfönster, nya konsumtionsmönster och en ny marknad för reklam- och informationsfilmer. Filmproduktion för reklam och information är en utbildning som fokuserar på att med hjälp av film skapa lättillgänglig information anpassad för dagens konsumenter och plattformarna de använder. Det här är utbildningen för dig som vill vara med och skapa framtidens audiovisuella informationsspridning i ett transmedialt landskap.
Mediehuset i Falun är en unik byggnad rustad med ljudstudio, TV-studio, radiostudio, ljudlab, redigeringsrum och egen biograf. Där bedriver vi en utbildningsverksamhet som sträcker sig från teoretiska studier av audiovisuella mediers betydelse i dagens samhälle, till praktiskt arbete inom områden som grafisk design, bild- och ljudproduktion.
I utbildningen får du möjlighet att arbeta med professionella produktionsverktyg såsom ARRI Alexa, Sony FS7, Avid Media Composer, Adobe Premiere, After Effects, Adobe Illustrator, DaVinci Resolve, Cinema 4D etcetera. Med denna erfarenhet och kunskap i ryggen erbjuds du som student i slutet av utbildningen att ytterligare utveckla och praktisera det du brinner för under en 10 veckor lång praktik.
Hej jag heter Viktor och kommer från Sundbyberg i Stockholm. Jag läser Filmproduktion för reklam och information.
Jag valde utbildningen för att det verkade som ett givande sätt att kombinera mina tidigare intressen för filmskapande och marknadsföring.
Jag trivs och är väldigt nöjd med de år jag har studerat än så länge. Det har varit en teoretiskt lagd utbildning som mynnat ut i praktiska moment på ett sätt som jag själv tycker är väldigt lärorikt med mycket återkoppling till verkliga situationer och praktisk tillämpning av det vi har lärt oss.
Jag valde Högskolan Dalarna för att jag hade hört mycket gott om medieutbildningen på högskolan och hade inte tidigare sett någon liknande utbildning med ett praktiskt fokus på reklamproduktion.
Det bästa med Falun är närheten till naturen och många studenter från en massa olika städer i Sverige, vilket gör det väldigt lätt att lära känna nytt folk.
På fritiden ser jag självfallet mycket på film med klasskamrater, hemma hos någon eller på KULT, föreningen i mediehuset. Man har mycket stora möjlighet att hitta på egna filmprojekt på fritiden så det är också något som jag sysselsätter mig med när jag har tid och inspiration till det. Utöver det så umgås jag också med vänner på kårhuset kring helgerna.
I framtiden vill jag arbeta med videomarknadsföring i alla dess former. Jag är intresserad av hela processen och att vara med och vidareutveckla hur företag arbetar med den här relativt nya slags marknadsföringen. Idealet skulle vara att arbeta på ett företag där jag får jobba med alla aspekter av filmproduktion och fortsätta utvecklas på alla fronter.
Ett gott samhälle för mig är ett samhälle som är grundat på jämlikhet och möjlighet till individuell frihet kring livsbejakande beslut.
Jag tror att jag har en möjlighet att rent yrkesmässigt bidra till en positiv förändring genom ett etiskt hållbart förhållningssätt till möjliga arbeten inom marknadsföring och bygga mot ett mer positivt klimat som inte bidrar till att förstärka stereotyper eller bygga upp dåliga kroppsuppfattningar.
Jag vill förändra världen genom att få folk att få upp ögonen för att det finns olika slags marknadsföring och att det inte nödvändigtvis behöver vara negativt eller frustrerande.
Man kan påminna sig själv om den skillnaden du kan göra i vardagen med en stödjande och positiv attityd till dina medmänniskor, både nära och främmande.
Ett tips till dig som planerar att söka till högskolan är att inte bara välja utbildningar för att fördjupa din kunskap kring ämnen du redan är bekant med. Prova att studera något du är mindre bekant med men som du har ett intresse för, kanske får man ut något mer än det man förväntade sig på så sätt. Välj inte bort något för att du känner att det är för svårt eller för att man inte känner att man har tillräckligt med förkunskaper.
Studentarbeten
Filmen är producerad av studenter vid Filmproduktion för reklam och information och beskriver designprocessen i ett projekt med beställare.
Utbildningens innehåll
Kameran, mikrofonen och redigeringen är dina viktigaste verktyg. Regi-, scenografi-, foto- och ljudövningar varvas med efterbearbetning såsom filmklippning och färgkorrigering. Du studerar perceptions- och kommunikationsteorier. Stor vikt läggs också vid producentens roll och produktionsekonomi.
Kontakt med arbetslivet
Vi jobbar i skarpt läge med olika samproduktionspartners, till exempel har vi jobbat med Svenska Ishockeyförbundet, Svenska skidförbundet, Arctic Paper, Vitamin Well, Socialstyrelsen, Coompanion, Falu Kommun, Visit Dalarna, 2047 Science Center, UNF, Hands Up Luke, RFSL Dalarna, Playground Squad, Tjejjouren Dalia, Tobiasregistret, Hermine Hold, Kvinnojouren Borlänge, United Power, Musikcenter Borlänge, Dalecarlia Hotel & Spa, Logforce med flera.
Utbildningen avslutas med en 10 veckors branschförlagd placering på ett medieföretag. Här har du som student möjlighet att utveckla och praktisera det du brinner för inom ämnet samtidigt som du får erfarenhet och kontakter som i många fall leder till arbete.
Studera utomlands
Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.
ÅR 1
Det cinematiska språket: Mise-en-scène, 15 hp
Den korta filmens berättarstruktur, 7,5 hp
Tillämpad filmdesign 1, 7,5 hp
Tillämpad filmdesign 2, 7,5 hp
Ljudinspelning och ljudläggning inom filmdesign, 7,5 hp
Ljussättning och färgkorrigering i efterbearbetning inom filmdesign, 7,5 hp
Människan och den rörliga bilden, 7,5 hp
ÅR 2
Projektplanering och användarperspektiv, 15 hp.
Informationsfilmsproduktion, 15 hp
Audiovisuell information och etik, 15 hp
Reklamfilmsproduktion, 15 hp
ÅR 3
Bildproduktion: Teori och metod, 7,5 hp
Kvalificerad filmdesign i transmedia, 7,5 hp
Exponeringsprojekt i Bildproduktion, 15 hp
Kandidatexamensarbete i Bildproduktion, 15 hp
Arbetsplatsförlagd bildproduktion, 15 hp
Vad blir du efter utbildningen?
När du har avslutat Filmproduktion för reklam och information efter tre år så kan du jobba som fotograf, redigerare, producent, digital multikonstnär eller varför inte reklamfilmsregissör. Du jobbar på reklambyråer, produktionsbolag, företag och organisationer med egna medieavdelningar eller som medieentreprenör med enskild firma. Du producerar, ofta i projektform, korta reklam och informationsfilmer för webben och sociala medier för många olika kunder med många olika behov.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Arbetsmarknaden är god, om än i ständig förändring där projektbaserade jobb är vanligast. En förändring som är positiv är att fler och fler kunder företag och organisationer prioriterar korta filmer istället för annan, statisk, gammelmedia i information, marknadsföringskampanjer och product shots på webben.
Examen
Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Bildproduktion.
Studera vidare
För den som efter examen är intresserad av vidare och ytterligare fördjupad utbildning erbjuder Högskolan Dalarna Magisterprogrammet Audiovisuella studier, som förbereder både för fortsatt verksamhet inom medieindustrin och för fortsatta forskarstudier.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.