Alexander läser filmproduktion för reklam och information

– Jag älskar allt det lugna och gröna som Dalarna erbjuder, säger Alexander.

Porträttbild
Norkay

Alexander Appo är 21 år och kommer från Stockholm. Under gymnasiet läste han ekonomi och fastnade för marknadsföringsdelen av utbildningen samtidigt som han alltid haft ett intresse för film.

En Youtube-kreatör under namnet ”KonFilms” skapar videor där han bakom kulisserna visar hur man går till väga för att marknadsföra olika produkter. Det var något som gav Alexander inspiration till att själv gå i samma banor.

 – Mitt filmintresse hade under en tid hamnat lite i skymundan, men när jag hittade hans kanal blev jag väldigt intresserad av att göra något liknande på egen hand. Kombinationen av video och marknadsföring tycker jag är väldigt spännande, säger Alexander Appo.

Efter sin student år 2020 ville Alexander lämna huvudstaden för att komma ifrån stressen. Han ville studera vidare och letade efter en passande högskoleutbildning. När han hittade programmet för filmproduktion för reklam och information blev valet väldigt enkelt.

– Jag älskar allt det lugna och gröna som Dalarna erbjuder. Alla fina platser i närområdet var exakt vad jag behövde i livet för att få ett miljöombyte. När jag sedan upptäckte att utbildningen fanns på Högskolan Dalarna blev valet enkelt eftersom den fina naturen finns alldeles runt hörnet, säger Alexander Appo.

Hur är utbildningens upplägg?
– Vi börjar med det teoretiska för att därefter gå över mer till det praktiska och själva filmskapandet. I slutet av varje kurs redovisar vi våra filmer och lämnar in en uppsats. Kursernas längd är antingen fem eller tio veckor där de kortare är fokuserade på filmskapande, medan de längre är mer teoretiska och detaljerade. Jag gillar variationen i upplägget och tycker det fungerar väldigt bra.

Vad är det bästa med att läsa filmproduktion för reklam och information?
– Det bästa med utbildningen är nog gemenskapen med sina klasskompisar och hur lätt det är att kunna prata med andra studenter från andra program. Vi skrattar och har väldigt kul tillsammans. Även att jag haft stor nytta av utbildningen och fått lära mig konceptutveckling, filmplanering, redigering och att pitcha inför andra är ett stort plus. Man får lära sig av riktigt kunniga personer som oftast har kontakter med aktörer utanför skolan som kan leda till jobb i framtiden.

Kan du berätta om några uppgifter eller projekt ni haft under utbildningen?
– Vi fick i grupp välja en valfri produkt som vi skulle skapa en film utifrån och min grupp valde en märkesparfym. Projektet genomfördes i vår Tv-studio där vi också byggde rummet vi skulle göra filmen i. Något vi behövde tänka på var ljussättningen i rummet – den fick vi inte ändra. Min grupp var först ut med att filma i studion och det skedde redan två dagar efter att kursen började, vilket var utmanande rent tidsmässigt. Men vi lyckades genomföra det på ett bra sätt och filmen blev jättesnyggt gjord.

– Vi har även haft några projekt från riktiga beställare, vilket är det närmaste till verkligheten vi kan komma.

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?
– Ibland umgås vi i mediehuset där vår utbildning har sin hemmaplan. Utöver det brukar vi träna på gym eller prata med varandra över Discord. På helgerna händer det då och då att vi drar ner till den lokala puben eller bara tar det lugnt.

Har du några råd till blivande studenter?
– Se till att nätverka med andra studenter från andra årskurser och program. Dels kan du lära dig från andra, men det kan även ge dig jobbmöjligheter i framtiden då många har kontakter utanför skolan. Viktigast av allt dock är att se till att ha kul. Det går snabbare än vad man tror. Jag är fortfarande chockad att jag snart ska börja mitt sista år.

Senast granskad:
Senast granskad: