Beskrivning
Bakgrund
Med en uppskattad global förekomst på 15 miljoner nya strokefall varje år – varav 1,1 miljoner i Europa – utgör stroke en stor folkhälsoutmaning, särskilt bland äldre. Stroke leder ofta till långvariga funktionsnedsättningar, begränsningar i vardagsaktiviteter och minskat deltagande i samhället, vilket påverkar livskvaliteten negativt och kan leda till social isolering. EQL-stroke adresserar dessa utmaningar med ett innovativt och inkluderande angreppssätt.
Syfte och angreppssätt
Genom att betona individens egna resurser strävar projektet efter att göra personcentrerad rehabilitering till en integrerad del av vården i hemmet. EQL-stroke svarar på de otillräckligt mötta behoven hos personer som återhämtar sig från stroke i sina egna hem.
Projektet är ett internationellt samarbete mellan Lettland, Nederländerna och Sverige, koordinerat av professor Marie Elf vid Högskolan Dalarna. Projektet finansieras av programmet Transforming Health and Care Systems (THCS), FORTE (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd), NWO (Nederländska forskningsrådet) samt Latvijas Zinātnes padome (Lettlands vetenskapsråd).
European Stroke Organization och Stroke Alliance for Europe har båda påpekat att vård och rehabilitering efter stroke i allt högre grad sker i hemmet. De belyser samtidigt bristen på tjänster som stödjer vardagsaktiviteter, socialt nätverkande och interaktion med det lokala samhället. Det råder dessutom stora skillnader i tillgången till rehabilitering i Europa, vilket pekar på ett behov av förbättring.
Mål
EQL-stroke syftar till att utveckla en samskapad intervention som kan implementeras och anpassas i olika socio-spatiala kontexter i Europa. Genom en kombination av olika metoder och deltagarbaserade strategier utforskar projektet hur faktorer som sociala nätverk, samhällsstöd och miljöer påverkar livskvalitet och välbefinnande för äldre personer efter stroke.
Den planerade interventionen kommer sannolikt att inkludera:
- Stärkande av sociala nätverk
- Främjande av samhällsengagemang och stöd
- Utformning av stödjande fysiska miljöer
Den slutliga utformningen kommer dock att bestämmas genom samskapande med personer med stroke, deras anhöriga och vårdpersonal.
Betydelse
EQL-stroke bidrar till utvecklingen av ett mer hållbart och motståndskraftigt hälso- och välfärdssystem. I takt med att behovet av långvarig vård för äldre, inklusive strokepatienter, förväntas öka, hjälper projektet till att möta växande krav på egenvård och personcentrerad vård, med målet att förbättra vårdens kvalitet och jämlikhet.