Forskningsprojekt

Projekt pAIn: Kan ett patientspecifikt AI-drivet kliniskt beslutsstödsystem förbättra multimodal smärtrehabilitering för patienter med långvarig smärta?

I ett samarbete mellan forskare från Högskolan Dalarna, Karolinska Institutet, Örebro Universitet, och Göteborgs Universitet avser vi att utveckla och testa ett intelligent kliniskt beslutsstödsystem med målet effektivisera interdisciplinär rehabilitering för patienter med långvarig smärta.

Beskrivning

Långvarig smärta är ett stort och växande hälso- och socioekonomiskt problem som ofta leder till minskad livskvalitet, långvarig sjukskrivning och en hög grad av läkemedelskonsumtion. Tillståndet är dessutom svårbehandlat och betraktas idag som ett eget sjukdomstillstånd, särskilt eftersom vi idag vet att långvarig smärta orsakar sekundära problem som ofta är kopplade till cellulära processer i nervsystemet. Multimodal smärtrehabilitering (MMR) betraktas som den mest effektiva behandlingsformen och inkluderar vanligtvis fysisk aktivitet/träning, patientutbildning, läkemedels- och psykologisk behandling, som samordnas av ett interprofessionellt rehabiliteringsteam. MMR för patienter med långvarig smärta bedrivs idag vid ett 30-tal svenska specialistkliniker, och ett ytterligare 20-tal kliniker inom primärvården, vilka är anslutna till det Nationella Registret över Smärtrehabilitering. Trots de relativt omfattande behandlingsinsatser är effekterna av MMR ofta blygsamma. Med syfte att effektivisera rehabiliteringen avser vi pröva huruvida ett datadrivet arbetssätt med beslutsstöd kan förbättra behandlingsresultatet.

Inom ramen för detta projekt, vill vi därför utveckla och validera ett webb-baserat patientspecifikt kliniskt beslutsstödsystem för användning inom svensk MMR. Beslutsstödet utvecklas och valideras med hjälp av artificiell intelligens (AI), baserat på historiska data från cirka 100 000 patienter från Nationella Registret över Smärtrehabilitering, synkroniserat med data från sex andra nationella register. AI-baserade beslutsstödsystem har kapacitet att hantera stora komplexa multivariabla dataset och kan utformas för att analysera patient-specifika data och känna igen tidigare okända mönster som kan förutsäga hälsorelaterade utfall.

Beslutsstödsystemet förväntas stödja rehabiliteringsteamet vid urvalsförfarande till MMR och behandlingsupplägg och på så sätt effektivisera rehabiliteringen utefter den individuella patientens förutsättningar.

Intelligenta beslutsstödsystem som nyttjar stora mängder historiska data inom långvarig smärta har inte utvecklats tidigare och vi tror att det kommer att bidra till ökad hälsa, minskad sjukskrivning och läkemedelskonsumtion för dessa patienter samt till hälsoekonomiska vinster för samhället.

När beslutstödet är validerat avser vi att i ett framtida projekt utvärdera beslutsstödet med hjälp av en randomiserad kontrollerad studie och implementera det i svensk multimodal smärtrehabilitering, givet att beslutsstödet är effektivt.

SCIENCE COMMUNICATION

Reumatikerförbundet: AI ska hjälpa till att behandla smärta AI ska hjälpa till att behandla smärta - Reumatikerförbundet

Forte: AI ska minska smärtan https://forte.se/artikel/ai-ska-minska-smartan/

Svtnyheter/Dalarna: AI ska hjälpa patienter med smärta –ny forskning vid Högskolan Dalarna AI ska hjälpa patienter med smärta – ny forskning vid Högskolan Dalarna | SVT Nyheter

Pressmeddelande Region Dalarna: Forskare beviljas 4,9 miljoner för att utveckla AI-baserat beslutsstödsystem Forskare beviljas 4,9 miljoner för att utveckla AI-baserat beslutsstödsystem | Region Dalarna

Dala-Demokraten: Forskare beviljas flera miljoner för forskning baserat på artificiell intelligens Forskare beviljas flera miljoner för forskning baserat på artificiell intelligens – Dala-Demokraten

Forskning.se Så ska AI minska långvarig smärta  Fler kan slippa smärta när AI hittar rätt behandling forskning.se

Finansiärer

Projektöversikt
Projektansvarig
Projektperiod
2023-01-01 — 2025-12-31
Projektstatus
Pågående
Medlemmar