Regler för kopiering

Rätten att kopiera är begränsad i upphovsrättslagen. Här får du kort information om vad du får och inte får göra vad gäller delning och kopiering av fysiskt och digitalt material.

Du som är student eller lärare har viss rätt att kopiera och dela upphovsrättsskyddat material i undervisningssyfte då vi som högskola har ett licensavtal med Bonus Copyright Access. Avtalet ger inte rätt att kopiera och dela ljud- och rörliga bildfiler.

Hur mycket får du kopiera och dela av digitalt material?

Du får ladda ner, fota av eller skriva ut max motsvarande 15 A4-sidor av digitalt material. Det gäller per förlaga och under ett och samma kalenderår.

Hur mycket får du kopiera och dela av tryckt material?

För tryckt material gäller 15/15-regeln. Det innebär att du får kopiera och skanna högst 15 procent, men inte mer än 15 sidor av materialet. Det gäller per pappersförlaga och kalenderår.

Ett undantag är att du får kopiera max tre sidor till om det behövs för att ett avsnitt ska bli fullständigt.

Hur mycket får du som lärare kopiera?

Som lärare får du kopiera till dina studenter enligt 15/15-regeln så att studenterna får var sitt exemplar och du själv får några exemplar. Du får också göra en papperskopia av en bok till dig själv och behöver då inte ta hänsyn till 15/15-regeln. Däremot får du inte kopiera och spara boken i digital form.

Senast granskad:
Senast granskad: