Checklista för dig som ansökt till en utbildning

Håll reda på stegen mellan din anmälan och kursstart. Kom ihåg att till exempel tacka ja till din studieplats och registrera dig på din utbildning.

Att göra före studiestart

Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några viktiga datum. På antagning.se ser du vilka datum som är viktiga för antagningsperioden.

På sidan terminstider och viktiga datum finns information om vilka datum som gäller för start och slut av termin.

Skaffa ditt användarkonto (elektroniska identitet)

Du har tackat ja till studier vid Högskolan Dalarna, och ska nu skapa ett användarkonto (elektronisk identitet) om du inte redan har ett sådan. Observera att du kan skapa ditt användarkonto efter att det andra antagningsbeskedet har kommit.

I samband med att ditt konto skapas behöver du legitimera dig.

  • Gå till id.du.se och använd inloggningsuppgifter/ditt användarkonto du fick på antagning.se för att legitimera dig.
  • Fungerar inget av detta, kontakta support@du.se. Ange ditt personnummer och beskriv ditt ärende.
  • Gå till id.du.se och använd dina inloggningsuppgifter/ ditt användarkonto du fick på antagning.se för att legitimera dig. 
  • Du kan också använda eduID.
  • Fungerar inget av ovanstående, kontakta support@du.se ange ditt personnummer och beskriv ditt ärende. 

För studenter behandlar vi personuppgifter som namn, personnummer, användar-id, kontaktuppgifter, studier, studieresultat och i vissa fall pedagogiskt stöd. I våra digitala tjänster kan även uppgifter om din användning av tjänsten och enhetsinformation om din dator eller mobiltelefon samlas in.

Mer information om hur vi hanterar personuppgifter.

Om du inte hann tacka ja till din utbildning ska du själv göra en återanmälan på www.antagning.se. Du kan inte återanmäla dig till ett alternativ som du strukits från på grund av obehörighet. Du kan heller inte återanmäla dig om utbildningen är stängd för sen anmälan.

Registrera dig på din utbildning för att behålla din plats

När du har registrerat dig och skapat ett användarkonto får du inom ett par timmar tillgång till ditt kurs- eller programrum på vår lärplattform. Du kan nå Learn via länken som heter Learn på din kurs- eller programsida på du.se. Du kan även nå Learn via studentwebben. Där kan du se hur ditt schema ser ut den första tiden och vilken kurslitteratur som du ska använda.

Webbregistreringen öppnar måndagen två veckor före kursstart och stängs söndagen före kursstart. Undantag finns, till exempel för kurser med fri start. Vilken registreringsperiod som gäller för just dina kurser framgår via www.student.ladok.se

Har du inte registrerat dig under registreringsperioden förlorar du din plats på utbildningen du antagits till.

Registrering på kurser och eventuella program krävs även för att få studiemedel.

Registrera dig via: www.student.ladok.se

Mer information om registrering.

Får du ett meddelande om att dina personuppgifter inte finns när du försöker logga in i Ladok för första gången? Oroa dig inte, vi har antagligen inte fått in dina personuppgifter från antagning.se ännu. Försök igen två veckor före terminsstart.

Läs mer om registrering.

Vid frågor kontakta support på support@du.se eller telefon 023-77 88 88.

Viktig information före studiestart

Information om din utbildning, såsom till exempel undervisningsmaterial, finns i läroplattformen Learn. Du kan söka reda på din utbildningssida via www.du.se/sv/Utbildning Länk till Learn finns även på respektive programsida och kurssida. Efter du registrerat dig och under din studietid når du Learn via studentwebben

Zoom är det verktyg vi använder för digitala möten. Högskolan Dalarna har ett avtal med Zoom för att du som medarbetare eller student ska kunna ha digitala möten i en säkrare Zoommiljö. För att komma åt den säkra Zoommiljön, använd inlogg via SSO.

Läs instruktioner för hur du kommer igång.

Studiestart

PROGRAM: Terminen startar med en introduktion för alla nya programstudenter på Högskolan Dalarna. Därefter följer en första träff med programmet för programinformation. Delar av första veckan är obligatoriska. För information om vad som gäller för din utbildning, logga in på vår  lärplattform Learn.

Introduktion HT23

KURSER: Vissa utbildningar har obligatoriska moment vid start, antingen direkt på plats eller via nätet. För information om och i så fall när det sker för din utbildning, logga in på vår lärplattform Learn.

Vissa utbildningar har obligatoriska moment vid start, antingen direkt på plats eller via nätet. För information om och i så fall när det sker för din utbildning, logga in på vår lärplattform Learn. Du kan nå Learn via studentwebben.

Annat som är bra att tänka på

Ställ dig i bostadskö

För att öka din chans att få bostad är det bra om du ställer dig i bostadskö så tidigt som möjligt - även om du antagits som reserv.

Hitta ditt boende

Dalarnas studentkår

Dalarnas Studentkår

För Dalarnas Studentkår  är det viktigt att du som student har ett aktivt studentliv – under dygnets alla timmar – både bra studieplatser i skolan och aktivera dig efter du släppt böckerna.

Dalarnas Studentkår är den studentkår som verkar på lärosätet för att säkerställa att du som student har en kvalitativ utbildning och har möjligheten till ett aktivt studentliv.

Om du blir medlem i studentkåren har du tillgång till en rad olika aktiviteter och möjlighet till att engagera dig för ett bättre studieliv!

Läs mer om Dalarnas Studentkår samt ta del av en checklista för att starta ditt studentliv på Dalastudent.se.

Behöver du ansöka om studiemedel?

Det snabbaste sättet att ansöka om studiemedel är att skaffa ett elektroniskt konto hos CSN (Centrala studiestödsnämnden).

När du har skapar ett konto hos CSN kan du göra själva ansökan. Ju snabbare (dock tidigast två veckor före kursstart) du registrerar dig på kurser och program, desto snabbare får du studiemedel. CSNs system uppdateras en gång per dygn. 

Läs mer om studiemedel på CSN.

Microsoft 365

Högskolan Dalarna erbjuder, i samarbete med Microsoft, Microsoft 365 till alla våra registrerade studenter.

Läs mer om hur du skaffar Microsoft 365.

Besök vår studentwebb kontinuerligt

För att hålla dig uppdaterad om det senaste som rör din studietid och för att enkelt hitta till olika tjänster som finns för dig som student besök vår studentwebb kontinuerligt.

Studentwebb

Senast granskad:
Senast granskad: