Utbildningsprogram KLUDG

Musik- och ljuddesign

Utveckla din förmåga att producera egna inspelningar och lär dig mer om modern ljud- och musikproduktion. I utbildningen ingår områden såsom ljud, musik, ljuddesign, ljudproduktion och musikproduktion.
120 högskolepoäng Grundnivå

En utbildning utformad efter dina förutsättningar

Den snabba utvecklingen inom audioteknologin har under senare år medfört att den produktion som tidigare krävde stora personalresurser och omfattande utrustning, i dag kan genomföras med en integrerad utrustning av ett mindre team eller till och med av en enda person. Programmet förbereder dig som studerande inför denna nya situation.

Programmet vänder sig därför till dig som är intresserad av att studera ljud- och musikproduktion på distans, exempelvis om du är musiker och vill utveckla din förmåga att producera egna inspelningar. Utbildningen är även lämplig som fortbildning för musik- och medielärare som vill lära sig mer om modern ljud- och musikproduktion. 

 

Porträttbild på en man med mustasch. Han tittar rakt in i kameran och har en mössa på sig.Hej! Jag heter Joan Alderman, kommer från Falun och läser Musik & ljuddesign på Högskolan Dalarna.

Jag valde utbildningen efter att i flera år jobbat som musikalartist. Vid sidan av det hade jag låtskrivande och inspelning som en hobby. Med tiden så började min hobby ta mer tid och passionen för musikal avtog. I slutändan insåg jag att det inte räckte för mig att framföra någon annans produkt, jag ville vara med och utforma den. Tack vare min hobby och mitt intresse för inspelningsteknik och ljudproduktion visste jag att det var just det jag ville sätta siktet på.

Jag trivs jättebra! Jag har haft bra timing för att börja studera då jag sen gymnasiet bara hållit på med praktiska ämnen. Jag längtade efter att få mer intellektuella utmaningar, och det har jag fått. Att jag dessutom funnit ett ämne som jag är genuint intresserad av har inte gjort saken sämre.

Högskolan Dalarna var ett ganska naturligt val då jag var helt klar med att leva i en kappsäck och flytta runt efter jobb. Så jag valde först att återvända till Falun, där jag är uppväxt, sedan fann jag utbildningen. Det var bara att tacka och bocka för omständigheterna.

Falun har precis lagom mycket småstad, med hjärtligt folk, nära till naturen och ett levande kulturarv. Samtidigt som det känns öppet mot resten av landet och inte inskränkt. Jag tror högskolan bidrar mycket till detta med studenter från hela Sverige, och världen för den delen.

Min fritid går för det mesta även den till att hålla på med musik och inspelning, då i huvudsak mina egna projekt och min egen musik. Är det vinter så spenderar jag också många timmar i backen med snowboard under fötterna.

I framtiden är önskedrömmen att jag ska kunna livnära mig på min egen musik, det var min tanke med utbildningen; att kunna komplettera mitt låtskrivande med att också göra produktionen. Den mer realistiska drömmen är att kunna kombinera produktionen av mitt eget med att hjälpa andra artister med inspelning, mixning, produktion och/eller ingå i ett team för större produktioner.

Ett tips till dig som ska välja utbildning är att inte välja något som du bara ska "ta dig igenom". Följ ditt intresse och studera något du verkligen känner att du vill lära dig mer om.

Utbildningens innehåll

Kurserna i programmet ges av tre samverkande lärosäten: Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet som alla har en god erfarenhet av utbildning inom detta område. Lärosätena bidrar med sina specifika ämnesområden för att ge dig en utbildning som möter marknadens aktuella krav.

Utbildningens många produktionsuppgifter och uppgifter som innebär analys av befintliga ljud- och musikproduktioner, består av teoretiska och praktiska moment med såväl tekniska, konstnärliga som vetenskapliga perspektiv.

Kontakt med arbetslivet/praktik

I slutet av utbildningen finns en arbetsplatsförlagd praktikkurs.

Studera nätbaserat

Undervisning och handledning sker nästan uteslutande nätbaserat. Vid ett par tillfällen sker den praktiskt orienterade undervisningen vid samlingar på något av lärosätena. För att läsa programmet behöver du ha tillgång till en bredbandsuppkopplad dator med program för flerkanalsinspelning- och mixning, samt en portabel inspelningsutrustning.

Studiemiljö

Du väljer vid vilket av de tre samverkande lärosätena du vill vara inskriven och kan välja mellan att studera på hel- eller halvfart. Du hittar mer information om programmet på vår gemensamma programsida.

Studera utomlands

Högskolan Dalarna har partneruniversitet i många olika länder. Utbytesstudier innebär att högskolan har ett avtal med det andra lärosätet och att studierna är avgiftsfria. 

Mer information om att studera utomlands

Vad blir du efter utbildningen?

Efter utbildningen har du skaffat dig goda förutsättningar att driva egen verksamhet i ljud- och musikbranschen. Tänkbara arbetsplatser och arbetsuppgifter är produktionsbolag, radio och TV, ljuddesigner för till exempel webbproduktioner, filmljudläggare och studieförbund eller liknande.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Ljud- och musikbranschen är brokig, snabbt föränderlig och i ständig utveckling. Fasta anställningar är dock relativt få i förhållande till antalet arbetstillfällen, vilket innebär att en yrkesverksamhet ofta förutsätter ett eget företagande.

Examen

Med ett fullgjort examensarbete och avslutad utbildning kan du ansöka om en högskoleexamen med inriktning mot ljud- och musikproduktion.

Studera vidare

Utbildningen kan byggas på med ett tredje år vid Högskolan Dalarna. Det extra året leder fram till en filosofie kandidatexamen i ljud- och musikproduktion. Därefter finns det möjlighet att ytterligare bygga på din utbildning med ett Magisterprogram i Audiovisuella studier vid Högskolan.


Senast granskad: