Den snabba utvecklingen inom audioteknologin har under senare år medfört att den produktion som tidigare krävde stora personalresurser och omfattande utrustning, i dag kan genomföras med en integrerad utrustning av ett mindre team eller till och med av en enda person. Programmet förbereder dig som studerande inför denna nya situation.
Programmet vänder sig därför till dig som är intresserad av att studera ljud- och musikproduktion på distans, exempelvis om du är musiker och vill utveckla din förmåga att producera egna inspelningar. Utbildningen är även lämplig som fortbildning för musik- och medielärare som vill lära sig mer om modern ljud- och musikproduktion.
Nätbaserade studier. Undervisning och handledning sker nästan uteslutande nätbaserat. Vid ett par tillfällen sker den praktiskt orienterade undervisningen vid samlingar på Högskolan Dalarnas campus i Falun. För att läsa programmet behöver du ha tillgång till en bredbandsuppkopplad dator med program för flerkanalsinspelning- och mixning, samt en portabel inspelningsutrustning.
Hej! Jag heter Joan Alderman, kommer från Falun och läser Musik & ljuddesign på Högskolan Dalarna.
Jag valde utbildningen efter att i flera år jobbat som musikalartist. Vid sidan av det hade jag låtskrivande och inspelning som en hobby. Med tiden så började min hobby ta mer tid och passionen för musikal avtog. I slutändan insåg jag att det inte räckte för mig att framföra någon annans produkt, jag ville vara med och utforma den. Tack vare min hobby och mitt intresse för inspelningsteknik och ljudproduktion visste jag att det var just det jag ville sätta siktet på.
Jag trivs jättebra! Jag har haft bra timing för att börja studera då jag sen gymnasiet bara hållit på med praktiska ämnen. Jag längtade efter att få mer intellektuella utmaningar, och det har jag fått. Att jag dessutom funnit ett ämne som jag är genuint intresserad av har inte gjort saken sämre.
Högskolan Dalarna var ett ganska naturligt val då jag var helt klar med att leva i en kappsäck och flytta runt efter jobb. Så jag valde först att återvända till Falun, där jag är uppväxt, sedan fann jag utbildningen. Det var bara att tacka och bocka för omständigheterna.
Falun har precis lagom mycket småstad, med hjärtligt folk, nära till naturen och ett levande kulturarv. Samtidigt som det känns öppet mot resten av landet och inte inskränkt. Jag tror högskolan bidrar mycket till detta med studenter från hela Sverige, och världen för den delen.
Min fritid går för det mesta även den till att hålla på med musik och inspelning, då i huvudsak mina egna projekt och min egen musik. Är det vinter så spenderar jag också många timmar i backen med snowboard under fötterna.
I framtiden är önskedrömmen att jag ska kunna livnära mig på min egen musik, det var min tanke med utbildningen; att kunna komplettera mitt låtskrivande med att också göra produktionen. Den mer realistiska drömmen är att kunna kombinera produktionen av mitt eget med att hjälpa andra artister med inspelning, mixning, produktion och/eller ingå i ett team för större produktioner.
Ett tips till dig som ska välja utbildning är att inte välja något som du bara ska "ta dig igenom". Följ ditt intresse och studera något du verkligen känner att du vill lära dig mer om.
Utbildningens innehåll
Kurserna i programmet ges av tre samverkande lärosäten: Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet som alla har en god erfarenhet av utbildning inom detta område. Lärosätena bidrar med sina specifika ämnesområden för att ge dig en utbildning som möter marknadens aktuella krav.
Du väljer vid vilket av de tre samverkande lärosätena du vill vara inskriven och kan välja mellan att studera på hel- eller halvfart. Utbildningens många produktionsuppgifter och uppgifter som innebär analys av befintliga ljud- och musikproduktioner, består av teoretiska och praktiska moment med såväl tekniska, konstnärliga som vetenskapliga perspektiv. Du hittar mer information om programmet på vår gemensamma programsida.
Kurserna i programmet ges av tre samverkande lärosäten: Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet. För att se kursöversikt och kursordning samt läsa mer om de enskilda kurserna besöker du lärosätetenas gemensamma programsida.
Kontakt med arbetslivet
I slutet av utbildningen finns en arbetsplatsförlagd utbildning på ett medieföretag där du skaffar dig erfarenhet och kontakter i branschen vilket ökar chanserna till arbete samtidigt som du ges möjligheten att praktisera ett område just du brinner för.
Studera utomlands
Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.
Vad blir du efter utbildningen?
Efter utbildningen har du skaffat dig goda förutsättningar att driva egen verksamhet i ljud- och musikbranschen. Tänkbara arbetsplatser och arbetsuppgifter är produktionsbolag, radio och TV, ljuddesigner för till exempel webbproduktioner, filmljudläggare och studieförbund eller liknande.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Ljud- och musikbranschen är brokig, snabbt föränderlig och i ständig utveckling. Fasta anställningar är dock relativt få i förhållande till antalet arbetstillfällen, vilket innebär att en yrkesverksamhet ofta förutsätter ett eget företagande.
Examen
Högskoleexamen med inriktning mot ljud- och musikproduktion.
Studera vidare
Utbildningen kan byggas på med ett tredje år vid Högskolan Dalarna. Det extra året leder fram till en filosofie kandidatexamen i ljud- och musikproduktion. Mer information om hur du läser vidare till en kandidatexamen finner du på vår gemensamma programsida för Musik- och ljuddesign.
Därefter finns det möjlighet att ytterligare bygga på din utbildning med Magisterprogram i Audiovisuella studier vid Högskolan Dalarna.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.