Joan läser musik och ljuddesign

– I framtiden är önskedrömmen att jag ska kunna livnära mig på min egen musik, säger Joan.

Porträttbild

Jag valde utbildningen efter att i flera år jobbat som musikalartist. Vid sidan av det hade jag låtskrivande och inspelning som en hobby. Med tiden så började min hobby ta mer tid och passionen för musikal avtog. I slutändan insåg jag att det inte räckte för mig att framföra någon annans produkt, jag ville vara med och utforma den. Tack vare min hobby och mitt intresse för inspelningsteknik och ljudproduktion visste jag att det var just det jag ville sätta siktet på.

Jag trivs jättebra! Jag har haft bra timing för att börja studera då jag sen gymnasiet bara hållit på med praktiska ämnen. Jag längtade efter att få mer intellektuella utmaningar, och det har jag fått. Att jag dessutom funnit ett ämne som jag är genuint intresserad av har inte gjort saken sämre.

Högskolan Dalarna var ett ganska naturligt val då jag var helt klar med att leva i en kappsäck och flytta runt efter jobb. Så jag valde först att återvända till Falun, där jag är uppväxt, sedan fann jag utbildningen. Det var bara att tacka och bocka för omständigheterna.

Falun har precis lagom mycket småstad, med hjärtligt folk, nära till naturen och ett levande kulturarv. Samtidigt som det känns öppet mot resten av landet och inte inskränkt. Jag tror högskolan bidrar mycket till detta med studenter från hela Sverige, och världen för den delen.

Min fritid går för det mesta även den till att hålla på med musik och inspelning, då i huvudsak mina egna projekt och min egen musik. Är det vinter så spenderar jag också många timmar i backen med snowboard under fötterna.

I framtiden är önskedrömmen att jag ska kunna livnära mig på min egen musik, det var min tanke med utbildningen; att kunna komplettera mitt låtskrivande med att också göra produktionen. Den mer realistiska drömmen är att kunna kombinera produktionen av mitt eget med att hjälpa andra artister med inspelning, mixning, produktion och/eller ingå i ett team för större produktioner.

Ett tips till dig som ska välja utbildning är att inte välja något som du bara ska "ta dig igenom". Följ ditt intresse och studera något du verkligen känner att du vill lära dig mer om.

Senast granskad:
Senast granskad: