Att ta en magisterexamen hos oss innebär en forskningsförberedande fördjupning inom området fysioterapi. Magisterprogrammet startar en gång per år, varje hösttermin, och ges på halvfart.
Under programmet kommer du särskilt att få utveckla dina kunskaper inom våra profilområden: smärta och smärtbehandling, fysisk aktivitet i prevention och behandling samt implementering av evidensbaserade arbetssätt. I kurserna ingår dessutom flera moment där du som student ges möjlighet att välja vilket område du vill fördjupa dig i.
Emil har studerat Magisterprogrammet i Fysioterapi och arbetar idag som fysioterapeut i primärvården.
Varför valde du att läsa Magisterprogrammet i Fysioterapi?
Jag ville fördjupa mina kunskaper om fysioterapi i stort och smärta i synnerhet, både vetenskapligt och kliniskt. Magisterprogrammet gör det också möjligt att söka doktorandtjänst och ansöka om specialistkompetens i framtiden.
Har du haft nytta av din utbildning?
Ja! Både teoretiskt och praktiskt.
Vad är det roligaste som du kommer ihåg från din utbildning?
Det roligaste var att försvara mitt magisterarbete. Arbetet sammanfattade de två åren för mig på flera sätt.
Hur var det att hitta arbete efter studierna?
Jag jobbade under studierna och är kvar på samma arbetsplats. Men det blir nog lättare i framtiden.
Hur har din resa sett ut från studier till det arbete du har idag?
Jag jobbar som sagt på samma arbetsplats men kunskapen från programmet har förändrat mitt arbete och mitt arbetssätt på flera sätt.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är alla möten med människor. Pricken över i:et är att hjälpa människor som besvärats länge av smärta.
Hur skulle du säga att arbetsmarknaden för de som har läst på programmet ser ut idag?
Med fördjupade kunskaper på avancerad nivå inom smärta som är ett växande problem i en stor patientgrupp har de helt klart en fördel på arbetsmarknaden.
Har du några råd till blivande studenter?
Utmana dig själv och försök ha så kul som möjligt under vägen. Du kommer tacka dig själv efteråt!
Har du några råd till examinerade studenter?
Sprid din kunskap!
Programmet första kurs
Mer information om programmets första kurs hittar du på kursens webbsida, Fysioterapi med fokus på smärta och hållbar utveckling.
Där kan du även hitta en länk där du som ”gäst” kan besöka kursrummet på lärplattformen Learn. I kursrummet hittar du information om de planerade kursträffarna under hösten. Ett preliminärt schema, litteraturlista och annan information kommer att finnas tillgängligt senare. Först när du är antagen och har registrerat dig på kursen får du tillgång till allt material i kursrummet.
Utbildningens innehåll
Studierna kommer bland annat att ge dig ökade kunskaper om smärt- och träningsfysiologi, och förmåga att med stöd i befintlig evidens välja och anpassa behandlingen utifrån individens förutsättningar. Centralt för utbildningen är det evidensbaserade arbetssättet som innebär att hela tiden sträva efter att använda bästa tillgängliga kunskap, både i det direkta patientarbetet och långsiktigt i den fysioterapeutiska verksamheten.
Programmet genomförs som deltidsstudier som till stor del är nätbaserade, med ett par obligatoriska fysiska sammankomster i Falun varje termin. En hel del av den nätbaserade undervisningen spelas in och kan följas på valfri tid men det förekommer även några föreläsningar och obligatoriska moment som endast kan följas i realtid.
I programmet ingår fyra kurser:
Kurs 1: Fysioterapi med fokus på smärta och hållbar utveckling, 15 högskolepoäng
Kurs 2: Fysisk aktivitet och träning som prevention och behandling, 15 högskolepoäng
Kurs 3: Evidensbaserat arbetssätt och forskningsmetodik inom fysioterapi, 15 högskolepoäng
Kurs 4: Examensarbete för magisterexamen i fysioterapi, 15 högskolepoäng
Vad blir du efter utbildningen?
En magisterexamen är ett viktigt steg för dig som vill bli specialist enligt fackförbundet Fysioterapeuternas specialistordning. En magisterexamen innebär också att du blir behörig att gå vidare till en forskarutbildning för att ta en doktorsexamen.
Examen
Filosofie magisterexamen, huvudområde Fysioterapi.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.
Mer om forskning inom hälsa och välfärd