Andrea har läst magisterprogrammet i fysioterapi

– Programmet har gett mig både kliniska och akademiska färdigheter i en perfekt mix, säger Andrea.

Kvinna står mot ett träd med gröna blad i förgrunden

Andrea Lindström är 32 år gammal och kommer ursprungligen från Växjö, men bor i Stockholm. Efter några år inom fysioterapeutyrket längtade hon efter att vidareutbilda sig. När en före detta kurskamrat rekommenderade utbildningen kollade Andrea upp programinnehållet som Högskolan Dalarna erbjöd och blev direkt motiverad att påbörja sin magisterutbildning i fysioterapi.

– Jag arbetade heltid i fem år inom primärvården efter min grundutbildning och läste under tiden en del kurser för att förbereda mig inför en magisterutbildning. Det kändes smidigt med ett färdigt program där jag inte själv behövde sätta ihop min egen examen. Dessutom tyckte jag att kurserna verkade väldigt spännande och ett extra plus var att utbildningen kunde skötas på distans eftersom jag inte bor i Dalarna, säger Andrea Lindström.

Hur var det på utbildningen och vad var det bästa med den?
– Stämningen mellan oss studenter var väldigt god, vilket så klart var positivt. Utöver det hade vi riktigt bra lärare och programansvariga. Det bästa var alla lärorika föreläsningar med fantastiska lärare och föreläsare. Även alla givande grupparbeten samt insikten i hur smidigt det gick att plugga på distans. I och med att jag läste utbildningen under coronapandemin så blev att kursträffar inställda, men studierna gick att utföra på ett utmärkt sätt ändå.

Vad anser du om kursinnehållet?
– Jag är jättenöjd med det breda kursinnehållet som ändå gav möjlighet till djupdykning i olika ämnen, då vi gjorde grupparbeten eller skrev egna arbeten. Jag tycker programmet gett mig både kliniska och akademiska färdigheter i en perfekt mix.

Hur såg en vanlig vecka med studier ut?
– Jag ägnade nog i snitt två heldagar i veckan åt studier och då satt jag väldigt effektivt och koncentrerat. Jag försökte att vara med på så många föreläsningar som möjligt “live” för att kunna ställa frågor till föreläsarna men det gick även bra att titta på föreläsningarna i efterhand.

Har du haft nytta av din utbildning?
– Ja, både kliniskt i patientmötet och akademiskt. Jag har fått med mig bra förklaringsmodeller som jag använder i patientmöten och jag är nu mycket mer bekväm med att söka och läsa vetenskaplig litteratur, där jag dessutom utvecklat ett skarpt och kritiskt öga så att jag kan värdera information mycket bättre än tidigare.

Vad är det bästa med ditt jobb och hur skulle du säga att arbetsmarknaden för de som har läst på programmet ser ut i dag?
– Det bästa med mitt jobb är alla patientmöten och att man som fysioterapeut ofta är den som är med och ser positiva förändringar i patienternas liv. Jag uppfattar arbetsmarknaden att vara till arbetstagarnas fördel och framför allt för de som läst en magister, då detta gör en mer konkurrenskraftig. 

Har du några råd till blivande studenter?
– Avsätt tid för studierna och var strukturerad så du är väl förberedd inför seminarier och liknande. Själv gick jag ner till deltidsarbete för att ägna studierna ordentligt med tid och inte behöva studera på helgerna. Har man den möjligheten är det något jag skulle rekommendera

Senast granskad:
Senast granskad: