Du som tycker att programmering, IT-säkerhet och datakommunikation är intressant, vill ha en spännande arbetsmarknad efter studierna ska absolut söka IT-säkerhet och mjukvarutestning programmet. Om du dessutom är en person som är nyfiken, kreativ, gillar att lösa problem samt har ett logiskt tänkande har du hittat helt rätt.
Det digitala landskapet omkring oss utvecklas och förändras ständigt och inkluderar idag allt som kan kopplas upp mot Internet. Vi pratar om ”smarta” bilar/städer/hamnar/hem/tjänster samt AI-drivna autonoma system. I sin ”digitaliseringsstrategi” säger dessutom vår regering att ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”.
Att säkerställa att dessa digitala lösningar och transformationer blir säkra ur ett IT-säkerhetsperspektiv är en enorm utmaning och ställer inte bara krav på traditionella färdigheter inom programutveckling, datakommunikation och systemförvaltning utan dessutom allt större kunskaper inom områdena IT-säkerhet och mjukvarutestning, samt hantering av storskaliga databaser och förmåga att kunna analysera stora mängder data från dessa. Programmet ger dig möjlighet att utvecklas inom alla dessa områden, dels genom teoretiska studier men även genom omfattande praktiska tillämpningar.
Namn: Pontus Engblom
Kommer från: Borlänge
Studietid: 2017–2020
Hej Pontus, varför valde du att studera programmet?
Jag har alltid varit intresserad av IT och när det blev dags att ta tag i högskoleutbildning hade jag tur att Högskolan Dalarna startade utbildningen IT-säkerhet och mjukvarutestning, med tanke på programmets innehåll jämfört med övriga utbildningar låg detta program väldigt i tiden.
Hur har din resa sett ut fram till att du började studera?
Jag har hunnit jobba inom dagligvaruhandel och inom transport och logistiksektorn med diverse olika jobb, så jag har aldrig jobbat med IT tidigare utan jag har alltid ägnat mig åt IT på min fritid.
Hur är det på utbildningen?
Jag tycker det är bra på utbildningen, man får givetvis studera hårt och lära sig att hämta information på egen hand men så är IT branschen överlag, man måste vara sugen på att lära sig och ha drivet för det.
Vad är det bästa med utbildningen?
Programmet är väldigt nytt om man jämför med övriga IT program, vilket ger en tillgång till moderna koncept och man blir också insatt i hur verkligheten ser ut ute hos företag. Vi har även fått lära oss en hel del programmering med många programmeringsspråk och olika moderna sätt att arbeta vilket är väldigt positivt för en själv och eventuella företag vid anställning. Överlag är utbildningen väldigt bred, det ger väldigt bra förutsättning inför framtiden.
Hur ser en vanlig vecka med studier ut?
Högskolan har schemalagda föreläsningar under veckans gång och laborationstillfällen men det blir även en hel del hemstudier, men det varierar från kurs till kurs. En del kurser har seminarieträffar och mer online med självstudier.
Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?
Det blir en hel del sidoprojekt utanför skolarbeten, en del har idrottsengagemang och när vi haft möjlighet så har vi samlat ihop klassen för att exempelvis fira avklarade moment i kurser.
Har du några tips till blivande studenter?
Det ingår en hel del programmering i programmet och det är bra att så tidigt som möjligt börja programmera, även innan man ansöker. Dessutom är en hel del inom programmering på engelska så är man lite ringrostig är det väldigt bra att försöka komma igång med engelska, det förlorar man inget på!
Sist så måste man ha viljan att lära sig, IT är ett område med livslångt lärande, man blir inte klar bara för att man tar examen.
Vad betyder det att ni samläser med andra program?
Det är riktigt bra att få inblickar i olika delar av olika utbildningsprogram. Hela IT området är enormt och det är nästan omöjligt att kunna allt, därför är det bra att få lite kunskap om mycket än att få mycket kunskap om lite.
Vad känns mest spännande med den bransch du är på väg in i?
Att det är ett så brett område! Det finns mängder med olika vägar man kan gå inom IT och man kan verkligen prova på olika saker, det är riktigt spännande att få komma in i ett så brett område.
Namn: Anna Holmberg
Kommer från: Östersund
Studietid: 2017-2020
Hej Anna, varför valde du att studera programmet?
Jag visste att jag var intresserad av IT och ville hitta en utbildning inom den sektorn som intresserar mig mest. Varför jag valde just IT-Säkerhet och Mjukvarutestning var för att det fanns väldigt många kurser i programmet som jag tyckte var intressanta och moderna som exempelvis Datamining och BI.
Hur har din resa sett ut fram till att du började studera?
Jag arbetade tidigare på ett IT-företag vilket jag trivdes väldigt bra med. Jag hade också en positiv syn på branschen då jag visste att den är väldigt bred och att det alltid finns något nytt att lära sig. Det var det som fick mig att söka utbildningen.
Hur är det på utbildningen?
Jag tycker att det är en bra stämning i klassrummet där alla vågar ta plats och det finns ofta utrymme för diskussion i ämnena vi går igenom. Det märks också att lärarna är engagerade och brinner för de ämnen vi har vilket ger en bra upplevelse.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det är ju en helt ny utbildning som är anpassad efter vad olika företag i Borlänge har efterfrågat vilket gör att innehållet är väldigt modernt och relevant idag. Men det allra bästa är att utbildningen i sig är väldigt bred. Utbildningen innehåller också väldigt mycket programmering, vilket jag tycker är en fördel.
Har du några tips till blivande studenter?
Det är bra att ha erfarenhet inom programmering till exempel men det allra viktigaste är att man väljer en utbildning som man har ett genuint intresse för och som innehåller ämnen man verkligen vill lära sig mer om.
Vad betyder det att ni samläser med andra program?
Jag tycker att flera av de kurser vi samläst med andra program har varit viktiga i sig då de gett mig ett bredare perspektiv på branschen i helhet. Programmets egna kurser är mer tekniska men genom samläsningen får vi till exempel mer kunskap om projektledning och organisation vilket är bra att ha med sig.
Känner du att utbilndingen ger dig bra förutsättningar in i arbetslivet?
Det är mycket eget ansvar när det gäller att söka och ta reda på information själv för att lösa uppgifter, vilket jag tror speglar arbetslivet bättre. Det är nog sällan man kommer till ett jobb där man får en guide som beskriver steg för steg hur man ska lösa uppgiften. Så det tror jag ger oss en god förberedelse till att anpassa oss till arbetslivet.
Vad känns mest spännande med den bransch du är på väg in i?
Det är att den ändras hela tiden. Tekniken utvecklas hela tiden och det finns många idéer. Det är det som är det charmiga med IT är att man blir aldrig riktigt fullärd.
Utbildningens innehåll
Utbildningen bygger på ett antal traditionella datavetenskapliga kurser, såsom programmering, databaser och datakommunikation. Programmet består till sina centrala delar av mikrodataanalys som är studien av komplexa processer som omfattar datafångst, bearbetning och lagring, modellering, visualisering och beslutsstöd.
Programmet har två huvudspår som studeras parallellt: Mjukvarutestning och IT-säkerhet.
En kärnkompetens för att kunna bli en bra mjukvarutestare, och kunna hantera och arbeta med olika IT-säkerhetsrelaterade frågor, är programmering. Därför är också merparten av programmets kurser inriktade mot programmering i någon form. Flera kurser inom utbildningen samläses med programmen ”Informationsdesign” och ”Systemvetenskap” vilket ger dig som studerande ytterligare perspektiv på dagens data- och IT-bransch.
Kontakt med arbetslivet
Programmet har som mål att skapa ett så stort och brett kontaktnät som möjligt mot företag och organisationer dels inom regionen, men även inom landet i stort. Målsättningen med dessa kontakter är att vi ska kunna erbjuda bra gästföreläsningar, möjligheter till studiebesök samt projekt- och examensarbeten.
Studera utomlands
Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.
(* ingår i huvudområdet Mikrodataanalys)
Nedanstående kurser ligger inte i den ordningen som de ges i programmet.
– Databassystem, 7,5hp
– Data- och informationshantering, 15hp
– Datakommunikation 1, 7,5hp *
– Forskningsmetodik, 7,5hp *
– Objektorienterad programmering, 7,5hp *
– Responsiv webbdesign, 7,5hp
– Skriptprogrammering, 7,5hp *
– Algoritmer och mjukvarudesign, 7,5hp *
– Artificiell Intelligens, 7,5hp
– Dynamiska webbapplikationer, 7,5hp *
– Logik och matematik, 7,5hp *
– Mjukvarutestning 1, 7,5hp *
– Objektorienterad design och problemlösning, 7,5hp *
– Statistisk analys, 7,5hp
– System- och verksamhetsutveckling, 7,5hp
– Datakommunikation 2, 7,5hp *
– Etisk hackning, 7,5hp *
– Examensarbete för kandidatexamen i mikrodataanalys, 15hp *
– Internet of Things, 7,5hp *
– Kryptografi, 7,5hp *
– Mjukvarutestning 2, 7,5hp *
– Nätverkssäkerhet och systemadministration, 7,5hp *
Vad blir du efter utbildningen?
Dina kunskaper efter avslutad examen från IT-säkerhet och mjukvarutestning programmet kommer att vara hett eftertraktade och det bedöms finnas mycket goda möjligheter till jobb. Bristen på utbildade inom IT-säkerhet, nätverksteknik och mjukvarutestning är redan idag mycket stor och bedöms öka markant under de kommande åren.
Efter avslutad utbildning ska du kunna genomföra utvecklingsarbete i IT-säkerhet och
mjukvarutestningsområdena, till exempel programmera på hög nivå, testa mjukvaror och hela system – deras funktionalitet, säkerhet och integritet -, arbeta med design- och säkerhetsrelaterade frågor inom datakommunikation, samt kunna leda och delegera uppgifter i ett utvecklingsteam.
En mycket spännande arbetsmarknad väntar dig! Programmet kommer att ge dig stora möjligheter till val av yrkesinriktning. Den inriktning du initialt väljer, kommer självklart, till en viss del, färgas av den utbildning du har genomgått på programmet, men på sikt kommer erfarenheter och den kompetensutveckling du senare får i arbetslivet att vara minst lika viktiga komponenter för dina framtida val. Det finns många olika yrken du kan arbeta inom, SACO och Framtid.se listar flera av dem och ger dig utförliga förklaringar om vad de innebär.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det gäller att följa med och vara beredd att förändra och utveckla sina kunskaper kring vilka produkter och funktioner som efterfrågas och vilka programmeringsspråk som är aktuella. Kunskap om IT efterfrågas på alla arbetsmarknadssektorer och i alla branscher.
Examen
Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Mikrodataanalys.
Studera vidare
Magisterprogrammet i Business Intelligence eller Masterprogrammet i Data Science, båda vid Högskolan Dalarna, rekommenderas.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning inom sex prioriterade forskningsprofiler för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet. En av profilerna är Komplexa system - mikrodataanalys som bedriver forskning för en mer sofistikerad metodik i förståelse av beteenden.
Vilket resultat kan denna forskning bland annat leda till?
- en samhällsplanering där resurserna nyttjas mer effektivt
- bättre trafikinfrastruktur och effektivare transporter
- effektivare industrilogistik.