Utbildningsprogram TBTHG

Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram

Du åker över broar och bor i hus som byggingenjörer planerat och byggt. De har byggt stora delar av vår värld. Nu är det din tur. Framtiden för byggingenjörer ser mycket ljus ut. Här finns möjligheten för dig att vara med och bygga framtidens hållbara Sverige!
180 högskolepoäng Grundnivå

Som byggingenjör får du världen att hålla. Byggingenjören ser till att pelare och balkar har rätt dimensioner, att planlösningar både är spännande och effektiva, att broar och vägar håller för trafiken. Vår utbildning ger dig en bred kompetens. 

Fördelar för dig som väljer Byggteknik – Högskoleingenjör är att utbildningen har ett nära samarbete med bygg- och fastighetsbranschen där ett flertal kursuppgifter utförs hos företagen. Det finns även en stark arbetsmarknad regionalt. En annan fördel är att utbildningen är projektbaserad, många av kurserna genomförs med verkliga byggprojekt som bas.

Porträttbild på KristinHej! Jag heter Kristin, kommer från Malung och studerar Byggteknik.  

Jag gick bygglinjen på gymnasiet och har sedan dess haft planer på att fortsätta studera på högskola eller universitet. Efter några år i branschen väcktes mitt intresse för byggteknik och det ville jag ta vara på.

Jag trivs väldigt bra på utbildningen. Det märks att skolan observerar och tar till sig av hur branschen vill att utbildningen ska vara utformad.

Förutom att det var smidigt av praktiska skäl med boende, extrajobb och att jag har familjen nära så har jag sedan gymnasiet hört goda rykten om Högskolan Dalarna och deras byggutbildning. Att det är en liten högskola gör det mer personligt och lärarna ser alla studenter. Jag kan tänka mig att detta är svårt på ett stort universitet.

Jag gillar att Borlänge och Falun är små städer med närhet till det mesta. De två samhällena kompletterar varandra med ett bra utbud. Det man inte hittar i Borlänge hittar man i Falun, och det är inte långa biten att åka mellan. Gyllbergen är ett guldkorn i Borlänge.

På fritiden tränar jag på Friskis och Svettis och har nyligen börjat hos Pink Gloves boxing som håller till i stan. Jag är även medlem i Borlänge ridklubb och rider där en gång i veckan. När jag inte gör något av detta så passar jag på att träffa mina vänner så mycket som möjligt.

Vad jag vill göra i framtiden har jag inget exakt svar på. Många av mina vänner i klassen vet var de vill hamna efter utbildningen redan nu, men jag ligger lite lågt och låter utbildningen visa mig vad jag tycker är mest intressant och roligt. Det enda jag vet med säkerhet är att jag vill bo i Dalarna, även om jag är beredd på att börja min karriär någon annanstans.

Ett gott samhälle för mig är ett samhälle där alla känner sig inkluderade och accepterade. Jag vill ha ett tryggt samhälle där människor är mindre själviska och har en bättre förmåga att se hur deras beslut påverkar andra människor, djuren och naturen. Jag skulle kunna skriva massor om hur vi behöver en bättre balans mellan ekonomi och människors behov, att många yrken behöver en ökad status med mera, men jag tror vi kommer ganska långt på att bara vara goda medborgare.

Jag tror inte att det behöver vara så svårt att förändra världen. Om jag bara strävar efter att vara mitt allra bästa jag och sprida glädje och kärlek till människorna i min omgivning tror jag att jag kan förändra världen för åtminstone dessa människor.

Om man ser det ur ett större perspektiv kommer jag efter utbildningen vara en del av en stor utveckling inom byggbranschen med ny teknik och nya metoder som förhoppningsvis gör att vi kommer kunna bygga mer energisnålt och därmed skapa bättre möjligheter för oss att leva på denna planet.

Jag tror att det är många som börjar plugga bara för att samhället säger att det är något man borde göra. Det finns ingen anledning att plåga sig igenom en utbildning bara för att någon annan säger att det är rätt.

Vänta med att studera tills du är säker på att du hittat en utbildning som känns rätt för dig, annars blir det tuffa år i skolan.

Utbildningens innehåll

Du kommer att få breda kunskaper i byggteknik och i hur man projekterar och producerar hus, vägar, broar med mera. Du får lära dig att analysera och lösa uppgifter, ofta i projektform tillsammans med andra. Under programmets första år läser du grundläggande kurser i ingenjörsarbete, byggteknik och CAD med tillämpning i ett byggprojekt om småhus. Under andra och tredje året ligger fokus på husbyggnadsteknik, konstruktionsberäkningar och vägprojektering.

Kontakt med arbetslivet

Byggingenjörsprogrammet är utformat för att ge dig kunskap om hur man planerar, bygger och underhåller byggnader och vägar. Utbildningen är projektbaserad vilket innebär att flera av kurserna kommer att bedrivas i projektform med verkliga projekt och ofta i nära kontakt med byggindustrin. Efter avslutad utbildning har du en bred byggteknisk kompetens med kunskap om både byggteknik, konstruktionsteknik, produktion och ledarskap.

Under din utbildning har du även en nära kontakt med bygg- och fastighetsbranschen där du får möjlighet att omsätta teorierna i praktiken. Några av kurserna innehåller moment som ska utföras på företagen. 

Studera utomlands

Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.

Kurserna står i bokstavsordning och inte i den ordning som de ges under året.

Åk 1

 • Arkitektur och byggande, 5 hp
 • BIM i byggprocessen, 5 hp 
 • Byggfysik, 7,5 hp
 • Digitala ritverktyg, 5 hp
 • Husbyggnadsprojekt I – Små byggnader och bostadsområden, 15 hp
 • Hållbar utveckling, 5 hp
 • Industriell ekonomi, 5 hp
 • Projektmetodik, 5 hp
 • Vägteknik, 7,5 hp 

Åk 2

 • Byggplanering och arbetsmiljö, 7,5 hp
 • Byggproduktion och arbetsmiljö, 7,5 hp 
 • Byggstatik och hållfasthetslära, 7,5 hp
 • Energiteknik, 7,5 hp
 • Envariabelanalys, 7,5 hp
 • Husbyggnadsprojekt II – Byggprojekt stora byggnader, 7,5 hp
 • Installationsteknik och dimensionering, 7,5 hp
 • Linjär algebra, 7,5 hp

Åk 3

 • Examensarbete i Byggteknik för högskoleingenjörsexamen, 15 hp
 • Förvaltning och ombyggnad, 7,5 hp
 • Geoteknik, 7,5 hp 
 • Husbyggnadsprojekt III – Byggkonstruktionsprojekt, 7,5 hp
 • Konstruktionsteknik, 7,5 hp
 • Ledarskap, 5 hp  
 • Vetenskaplig metodik, 2,5 hp
 • Valbar, alternativ 1: Vägplanering, 7,5 hp
 • Valbar, alternativ 2: Energiprojekt, 7,5 hp

Vad blir du efter utbildningen?

Arbetet på en byggarbetsplats kräver god förståelse för både konstruktions- och arkitekthandlingar. Lika viktigt är det att känna till hur produktionen går till för att rita "byggbara" konstruktioner. På Byggingenjörsprogrammet får du den kompetensen och kan därför också arbeta både på byggföretag, som platschef eller projektledare, och på arkitekt- eller konstruktionskontor. Du kan även arbeta med fastighetsförvaltning på bostadsbolag eller som handläggare på kommunernas byggkontor.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Framtiden för byggingenjörer ser ljus ut, inte minst på grund av pågående pensions-avgångar/generationsskifte inom branschen. Här finns möjligheten för dig att vara med och bygga framtidens Sverige. Arbetsmarknaden för byggingenjörer har varit bra under flera år och förväntas fortsätta vara det framöver.

Examen

Högskoleingenjörsexamen, Teknikområde: Byggteknik.


Senast granskad: