Kristin läser byggingenjörsprogammet

– Att det är en liten högskola gör det mer personligt och lärarna ser alla studenter, säger Kristin.

Porträttbild

Jag gick bygglinjen på gymnasiet och har sedan dess haft planer på att fortsätta studera på högskola eller universitet. Efter några år i branschen väcktes mitt intresse för byggteknik och det ville jag ta vara på.

Jag trivs väldigt bra på utbildningen. Det märks att skolan observerar och tar till sig av hur branschen vill att utbildningen ska vara utformad.

Förutom att det var smidigt av praktiska skäl med boende, extrajobb och att jag har familjen nära så har jag sedan gymnasiet hört goda rykten om Högskolan Dalarna och deras byggutbildning. Att det är en liten högskola gör det mer personligt och lärarna ser alla studenter. Jag kan tänka mig att detta är svårt på ett stort universitet.

Jag gillar att Borlänge och Falun är små städer med närhet till det mesta. De två samhällena kompletterar varandra med ett bra utbud. Det man inte hittar i Borlänge hittar man i Falun, och det är inte långa biten att åka mellan. Gyllbergen är ett guldkorn i Borlänge.

På fritiden tränar jag på Friskis och Svettis och har nyligen börjat hos Pink Gloves boxing som håller till i stan. Jag är även medlem i Borlänge ridklubb och rider där en gång i veckan. När jag inte gör något av detta så passar jag på att träffa mina vänner så mycket som möjligt.

Vad jag vill göra i framtiden har jag inget exakt svar på. Många av mina vänner i klassen vet var de vill hamna efter utbildningen redan nu, men jag ligger lite lågt och låter utbildningen visa mig vad jag tycker är mest intressant och roligt. Det enda jag vet med säkerhet är att jag vill bo i Dalarna, även om jag är beredd på att börja min karriär någon annanstans.

Ett gott samhälle för mig är ett samhälle där alla känner sig inkluderade och accepterade. Jag vill ha ett tryggt samhälle där människor är mindre själviska och har en bättre förmåga att se hur deras beslut påverkar andra människor, djuren och naturen. Jag skulle kunna skriva massor om hur vi behöver en bättre balans mellan ekonomi och människors behov, att många yrken behöver en ökad status med mera, men jag tror vi kommer ganska långt på att bara vara goda medborgare.

Jag tror inte att det behöver vara så svårt att förändra världen. Om jag bara strävar efter att vara mitt allra bästa jag och sprida glädje och kärlek till människorna i min omgivning tror jag att jag kan förändra världen för åtminstone dessa människor.

Om man ser det ur ett större perspektiv kommer jag efter utbildningen vara en del av en stor utveckling inom byggbranschen med ny teknik och nya metoder som förhoppningsvis gör att vi kommer kunna bygga mer energisnålt och därmed skapa bättre möjligheter för oss att leva på denna planet.

Jag tror att det är många som börjar plugga bara för att samhället säger att det är något man borde göra. Det finns ingen anledning att plåga sig igenom en utbildning bara för att någon annan säger att det är rätt.

Vänta med att studera tills du är säker på att du hittat en utbildning som känns rätt för dig, annars blir det tuffa år i skolan.

Senast granskad:
Senast granskad: