Solklar forskning - renovera för att må bättre och spara energi

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Hur kan vi renovera våra bostäder så att de blir både energieffektiva och samtidigt trevliga och hälsosamma att bo i? Det har Jonn Are Myhren som är docent i byggteknik fokuserat på i sin forskning. Nu vill han dela med sig av sin kunskap till villa- och fastighetsägare som ska renovera.

- Ungefär 40 procent av all vår energianvändning i samhället går till bostäder. Det finns därmed en stor potential att renovera för att spara energi och motverka global uppvärmning. Dessutom kan renovering bidra till ett mer hälsosamt inomhusklimat – och faktiskt till att vi presterar bättre, säger John Are Myhren, docent i byggteknik vid Högskolan Dalarna.  

Viktigt med ett bra inomhusklimat för hemmajobbare 

Renoveringar för att öka energieffektivitet gör ofta att man bygger tätare för att inte släppa ut värmen under vintern. Det kan göra att luften står stilla i husen. Forskning visar att det finns samband mellan hur vi mår, vår prestation, astma och allergi, och hur stillastående luft är i våra hus.  

- Den problematiken är speciellt aktuell just nu under pandemin som har gjort att många stannar hemma hela dagarna. Det gör att husen inte får chans att vädras ut. Det man ska tänka på är att fukt behöver evakueras och där vi vistas länge behöver det komma ny frisk luft, säger John Are.  

Kunskap för ett gott samhälle 

Jonn Are Myhren, docent i byggteknik vid Högskolan Dalarna, är en av de sex forskare som kommer att föreläsa i Kunskapskanalen under september månad som en del av Högskolan Dalarnas föreläsningsserie Kunskap för ett gott samhälle. Föreläsningsserien består av sex föreläsningar om forskning som bidrar till ett gott samhälle för nuvarande och kommande generationer - i hemmet, på förskolan, under idrotten och på semestern.

 

Lekens betydelse för barns trygghet

Varför skapar religion rädsla?

Så ska Sälen utvecklas till en hållbar destination

Föräldraprogram ökade den psykiska hälsan hos nyanlända

Målet: Färre hjärnskakningar i ishockey

Kontakt
Senast granskad:
Senast granskad: