Målet: Färre hjärnskakningar i ishockey

Inom ishockey är förekomsten av hjärnskakningar alarmerande hög. För att kartlägga våldet mot huvudet som ishockeyspelare utsätts för har forskare monterat in sensorer i deras tandskydd.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

- Trots att hjälm är en självklarhet drabbas många av hjärnskakningar i sitt idrottsutövande. I vår forskargrupp tittar vi på vad det är som orsakar hjärnskakningar i ishockey. Vi behöver veta mer om det för att kunna sätta in rätt åtgärder och få ner antalet hjärnskakningar, säger Mikael Swarén, forskare i idrotts- och hälsovetenskap vid Högskolan Dalarna.

De specialutvecklade tandskydden har spelare haft på sig under träningar och matcher i högsta herr- och damserien i Sverige. Tandskydden skickar signaler till en dator och forskarna kan observera hur mycket våld huvudet utsätts för och i vilka situationer det sker.

- Vi kunde bland annat se att målvakter var särskilt drabbade. Det bidrog till en ny regel som förbjuder andra spelare och deras klubbor från att befinna sig i målgården. Efter det kunde vi se en dramatisk nedgång i antalet hjärnskakningar, säger Mikael Swarén.

Fyra till sex hjärnskakningar i veckan

I högsta herr- och damserierna SHL och SDHL i ishockey drabbas sammanlagt fyra till sex spelare av hjärnskakningar varje vecka under säsong.

- Trots att damer enligt reglerna inte får tacklas är det alltså lika många som drabbas av hjärnskakningar i damhockey som herrhockey per spelad match. I vårt forskningsprojekt vill vi ta reda på om damer är lika mycket utsatta för våld trots att de inte får tackla varandra, säger Mikael Swarén.

I en föreläsning på Kunskapskanalen som har premiär den 13 september berättar Mikael mer om hur forskningen för att minska antalet hjärnskakningar bedrivs. Redan nu kan du se föreläsningen här:

Kunskap för ett gott samhälle

Mikael Swarén forskare i idrotts- och hälsovetenskap vid Högskolan Dalarna. Han är en av sex forskare som föreläser i Kunskapskanalen under september månad som en del av föreläsningsserien Kunskap för ett gott samhälle. Serien består av sex föreläsningar om forskning som bidrar till ett gott samhälle för nuvarande och kommande generationer - i hemmet, på förskolan, under idrotten och på semestern. 

Solklar forskning - renovera för att må bättre och spara energi

Lekens betydelse för barns trygghet

Varför skapar religion rädsla?

Så ska Sälen utvecklas till en hållbar destination

Föräldraprogram ökade den psykiska hälsan hos nyanlända

Kontakt
Mikael Svarén
Forskare, Idrotts- och hälsovetenskap
Senast granskad:
Senast granskad: