Forskningsprojekt

Ensamhet bland äldre personer – orsaker, erfarenheter och insatser

Projektet syftar till att undersöka vilka grupper som är sårbara för ensamhet och därmed borde vara målgrupper för åtgärder mot ensamhet, vilka erfarenheter äldre personer har av ensamhet, samt vad som bidrar till att åtgärder för att minska ensamhet fungerar.

Beskrivning

Ensamhet är en negativ känsla som uppstår när en person inte är tillfredsställd med sina sociala relationer. Projektet har tre delstudier. Den första delstudien baseras på en nationell och regional enkätstudie (Undersökningen om äldre personers levnadsvillkor, SWEOLD) och syftar till att identifiera faktorer som ökar risken för ensamhet bland äldre personer. Särskilt fokus riktas mot betydelsen av kvalitet och kvantitet i sociala relationer samt lokalsamhället. I den andra delstudien genomförs kvalitativa intervjuer med äldre personer för att undersöka deras upplevelser av ensamhet och hur de hanterar sådana känslor. Den delstudien fokuserar på vilka egenskaper som bidrar till att åtgärder för att minska ensamhet fungerar. I denna delstudie görs en Delfiundersökning med representanter för frivilligorganisationer som erbjuder sociala aktiviteter för äldre personer och socialarbetare med ansvar att följa upp och utreda ensamhet hos äldre personer.

Projektet kommer öka kunskapen om målgruppens erfarenheter av ensamhet och sociala aktörers erfarenheter av insatser och åtgärder för att minska ensamhet. Därigenom kommer det att generera evidensbaserad kunskap som kan till det fortsätta arbetet mot ensamhet.

Projektet bedrivs i samverkan mellan Högskolan Dalarna och Aging Research Center vid Karolinska Institutet/Stockholms universitet. Knutet till projektet finns en referensgrupp med företrädare för civilsamhällesorganisationer och kommuner, samt en referensgrupp med internationella forskare.

Finansiärer

Publikationer

Projektöversikt
Projektansvarig
Projektperiod
2021-10-01 — 2025-09-30
Projektstatus
Pågående
Medlemmar