Under programmets gång får du som student flera möjligheter att designa din egen utbildning genom val av huvudinriktning och en valbar termin. Utbildningen ger dig som student en fördjupning i ämnena statsvetenskap och sociologi där ett av ämnena blir din inriktning från och med termin fyra. Statsvetenskap inkluderar allt från politisk teori och politiska system till internationella relationer och offentliga institutioner. Sociologi inkluderar allt från välfärdsstaten, arbetsliv och ledarskap till social ojämlikhet och sociala relationer.
Programmets ges på distans med ett antal obligatoriska campusförlagda inslag. Även en stor del av den icke campusförlagda undervisningen kommer att erbjudas även på campus under programmets gång.
Information till nya studenter på Samhällsvetarprogrammet
Hej Rita, vart befinner du dig i dina studier idag? 
Jag studerar mitt andra år på Samhällsvetarprogrammet på Högskolan Dalarna, campus Falun.
Varför valde du att studera Samhällsvetarprogrammet?
Jag har alltid varit intresserad i varför människor begår brott och utredning men också av samhällsfrågor och sociala attityder. Jag valde samhällsvetarprogrammet för att bygga en grund som samhällsvetare för att sedan när jag har min kandidatexamen kunna fördjupa mig i kriminologiska frågor och utredning genom att studera vidare inom ett Mastersprogram i Kriminologi.
Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning?
På gymnasiet läste jag samhällsbeteendeprogrammet på Läroverken Norrköping. Under tiden som jag gick på gymnasiet kände jag att jag ville flytta till en annan stad och plugga vidare i samma inriktning för att jag tyckte det var ett intressant ämne. Jag ville även lära mig mer om denna inriktning och även leva mitt studentliv och då valde jag Högskolan Dalarna.
Hur är det på utbildningen?
Utbildningen är väldigt intressant, vi lär oss mycket och vi läser mycket om olika ämnen. Under första året läste vi både statsvetenskap och sociologi och under andra året när man har ska välja en inriktning att läsa valde jag sociologi som vi nu läser väldigt intressanta kurser inom.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen enligt mig är att vi läser väldigt intressanta kurser och litteratur, vi undersöker mycket och detta genom att vi skriver studier om ämnen som vi är intresserade av. Vi har många seminarium vilket gör att vi diskuterar mycket med varandra och med läraren så att vi förstår bättre. Vi har även under våra seminarium möjlighet att ge våra egna åsikter vilket är lärorikt, speciellt när man vet att det inte finns något som är rätt eller fel.
Hur ser en vanlig vecka med studier ut?
Mycket att läsa, mycket att skriva men allt vi läser och skriver är intressant! Men det beror på, inom vissa kurser har vi ett seminarium varje vecka och inlämning och i vissa kurser har vi inlämningar i form av PM och hemtenta.
Vad vill du i framtiden göra med din kunskap?
Jag anser att kunskap inom detta område aldrig tar slut, och jag vill fortsätta fördjupa mina kunskaper om detta område. Jag tänker därför söka till Masterprogrammet i kriminologi när jag är klar här och har en väldigt bra grund att stå på. Att få ännu mer kunskap som samhällsvetare har gjort mig ännu mer nyfiken på att plugga mer och fördjupa mig ännu mer i kriminologiska frågor och utredning, jag är supertaggad på att få att göra det!
Har du några tips till blivande studenter?
Det är mycket som kommer att inträffa under perioden som ni läser programmet och ibland kommer ni att känna er stressade och ibland lugna men det viktiga är att ni kommer att ha lärorika kurser som både berikar er inom samhällsfrågor men även som individer. Mitt tips är att redan från början planera din valbara termin om du vill resa och plugga utomlands. Fråga mycket om hur det går till för att få en bra bild av hur det fungerar, jag tycker det är något bra att göra.
Vilken fördjupning inom programmet har du valt och varför?
Jag har valt inriktning Sociologi, detta för att jag är intresserad i att förstå människors handlingar och åsikter samt så gillar jag att lära mig att analysera strukturer i samhället samt sociala processer. Under första termin blev jag intresserad i sociologi mer och mer för att jag tyckte att vi läste intressanta kurser vilket resulterade i att jag valde denna inriktning.
Vad planerar du att göra under din valbara termin?
På grund av pandemin valde jag att plugga i Sverige och söka till en kurs i Juridik, annars ville jag resa och plugga i Hamburg Universitet och detta för att de flesta sociologer är från Tyskland, och det var min dröm, hoppas att jag får möjligheten i framtiden.
Utbildningens innehåll
Samhällsvetarprogrammet omfattar tre års heltidsstudier (180 högskolepoäng). Under delar av programmet väljer du själv fritt från det kursutbud som finns, med stöd av både programansvarig och en studievägledare. Under utbildningen möter du också tidigare studenter och representanter från möjliga framtida arbetsgivare som ger dig inspiration och kunskap att välja inriktning och utveckla din kompetens.
Under de första tre terminerna läser du flera olika introducerande samhällsvetenskapliga kurser. Därefter väljer du ämnesfördjupning inom statsvetenskap eller sociologi.
Statsvetenskap
Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Du kommer lära dig att förstå politiska system, att förklara varför händelser inträffar och hur de hänger samman. Statsvetenskap inkluderar allt från ideologier och värderingar till internationella relationer. Makt och demokrati är två av statsvetenskapens centrala begrepp. Som statsvetare beskriver, förklarar och värderar du de politiska institutionerna.
Sociologi
Sociologi är det vetenskapliga studiet av samhället och "det sociala", från avgränsade sociala relationer i familjen till globala strukturer och processer. Centrala områden inom sociologi är makt- och klassanalyser, arbetslivet, utbildningssystemet, sociala rörelser, sociala identiteter och välfärd. Sociologer beskriver, förklarar och värderar förhållandet mellan samhälleliga processer och människors livssammanhang. Några vanliga huvudteman för sociologi rör social marginalisering, organisation, klass- och könsproblematik, avvikande beteende, urban/ruralproblematik, attitydpåverkan och arbetsmiljöfrågor.
Termin 1
- Introduktion till samhällsvetenskap, 7,5 hp (Sociologi/Statsvetenskap)
- Klassisk sociologisk teori, 7,5 hp (Sociologi)
- Politiska system i jämförande perspektiv, 7,5 hp (Statsvetenskap)
- Samhällsvetenskapernas vetenskapsteori, 7,5 hp (Filosofi)
Termin 2
- Förvaltningsrätt, 15 hp (Rättsvetenskap)
- Samhällsekonomi, 7,5 hp (Nationalekonomi)
- Förvaltningsekonomi, 7,5 hp (Företagsekonomi)
Termin 3
- Politik i Sverige och EU, 7,5 hp (Statsvetenskap)
- Socialpsykologi, 7,5 hp (Sociologi)
- Internationella relationer och globalisering, 7,5 hp (Statsvetenskap)
- Välfärdsstaten i sociologisk belysning, 7,5 hp (Sociologi)
Termin 4
Inriktning statsvetenskap II, 30 hp:
- Förvaltning i Sverige och EU, 7,5 hp,
- EU som global aktör, 7,5 hp
- Samhällsvetenskapliga metoder I, 7,5 hp,
- Examensarbete för högskoleexamen i Statsvetenskap, 7,5 hp
Inriktning sociologi II, 30 hp
- Makt och samhälle, 7,5 hp
- Konformitet och avvikelse, 7,5 hp
- Samhällsvetenskapliga metoder I, 7,5 hp
- Examensarbete för högskoleexamen i Sociologi, 7,5 hp
Termin 5
Valbar termin med inriktning mot internationellt utbyte
Termin 6
Inriktning statsvetenskap III, 30 hp
- Samhällsvetenskapliga metoder II, 7,5 hp,
- Följande valbara kurser, 7,5 hp:
- Mellanöstern i den samtida världen
- Övergångar till demokrati och diktatur
- Examensarbete för kandidatexamen i statsvetenskap, 15 hp
Inriktning sociologi III, 30 hp
- Samhällsvetenskapliga metoder II,7,5 hp
- Fördjupningskurs i sociologisk teori, 7,5 hp
- Examensarbete för kandidatexamen i sociologi, 15 hp
Kontakt med arbetslivet
Under programmets samtliga tre år får du möjlighet till kontakt med arbetslivet, till exempel genom yrkesverksamma som deltar som gästföreläsare i utbildningen. Kontakten med arbetslivet skapar grunden för programmets fältarbeten och ger en inblick i arbetslivets krav.
Under utbildningen ingår också workshops i hur du kan presentera de kompetenser du utvecklar i programmet för framtida arbetsgivare.
Studera utomlands
Om du är intresserad av att få internationella erfarenheter, kan du utnyttja något av våra många utbytesavtal. Det gör dig väl förberedd när du träder ut på arbetsmarknaden.
Eftersom programmets femte termin är valbar, utan platsgaranti, kan du själv påverka din utbildning. Den valbara terminen underlättar också möjligheten att studera utomlands vid något av våra avtalsuniversitet.
Vad blir du efter utbildningen?
Efter avslutad utbildning kommer du ha allmänna kunskaper som gör att du kan arbeta med kvalificerat analysarbete och utredande arbete, samt som projektledare i många olika verksamheter. Du kommer dessutom ha ämnesspecifika kunskaper inom din inriktning som gör att du kan arbeta inom det politiska området i bred mening eller med socialt relaterat utredningsarbete.
Samhällsvetarprogrammet erbjuder en väg oavsett om du vill arbeta inom offentlig förvaltning, privat sektor eller om du vill gå vidare för att inleda en karriär som forskare. Statsvetenskap och sociologi ger dig nyttiga kunskaper att bära med sig om du efter studierna istället jobbar som företagare, ingenjör, lärare eller ekonom.
Exempel på möjliga anställningar:
- Handläggare/Utredare på Försäkringskassan
- Arbetsförmedlare/Utredare på Arbetsmarknadsstyrelsen
- Flyktingsamordnare på Migrationsverket
- Kvalificerade utredare
- Myndighetsutvecklare
- Kommunsekreterare
- Projektledare
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Arbetsmarknaden har ett stort och växande behov av välutbildade handläggare och utredare med både breda och fördjupade kunskaper om samhället. Här finns stora möjligheter att vara med och forma utvecklingen av vårt samhälle.
En prognos som Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort visar att behovet av samhällsvetare kommer att öka. När det gäller samhällsvetare är det främst de som skaffar sig en högskoleutbildning som kommer att ha en expanderande arbetsmarknad.
Examen
Filosofie kandidatexamen antingen i statsvetenskap eller i sociologi.
Studera vidare
Efter en examen i programmet kan du läsa vidare på Magisterprogram: Demokrati, medborgarskap och förändring hos oss. En kandidatexamen öppnar också upp för magister- och doktorandstudier vid andra universitet i Sverige och i Europa.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.