Rita läser samhällsvetarprogrammet

– Jag anser att kunskap inom detta område aldrig tar slut, säger Rita Yakoub.

Porträttbild
Privat

Varför valde du att studera samhällsvetarprogrammet?

Jag har alltid varit intresserad i varför människor begår brott och utredning men också av samhällsfrågor och sociala attityder. Jag valde samhällsvetarprogrammet för att bygga en grund som samhällsvetare för att sedan när jag har min kandidatexamen kunna fördjupa mig i kriminologiska frågor och utredning genom att studera vidare inom ett Mastersprogram i kriminologi.

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning?

På gymnasiet läste jag samhällsbeteendeprogrammet på Läroverken Norrköping. Under tiden som jag gick på gymnasiet kände jag att jag ville flytta till en annan stad och plugga vidare i samma inriktning för att jag tyckte det var ett intressant ämne. Jag ville även lära mig mer om denna inriktning och även leva mitt studentliv och då valde jag Högskolan Dalarna.

Hur är det på utbildningen?

Utbildningen är väldigt intressant, vi lär oss mycket och vi läser mycket om olika ämnen. Under första året läste vi både statsvetenskap och sociologi och under andra året när man har ska välja en inriktning att läsa valde jag sociologi som vi nu läser väldigt intressanta kurser inom.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen enligt mig är att vi läser väldigt intressanta kurser och litteratur, vi undersöker mycket och detta genom att vi skriver studier om ämnen som vi är intresserade av. Vi har många seminarium vilket gör att vi diskuterar mycket med varandra och med läraren så att vi förstår bättre. Vi har även under våra seminarium möjlighet att ge våra egna åsikter vilket är lärorikt, speciellt när man vet att det inte finns något som är rätt eller fel.

Vilken fördjupning inom programmet har du valt och varför?

Jag har valt inriktning sociologi, detta för att jag är intresserad i att förstå människors handlingar och åsikter samt så gillar jag att lära mig att analysera strukturer i samhället samt sociala processer. Under första termin blev jag intresserad i sociologi mer och mer för att jag tyckte att vi läste intressanta kurser vilket resulterade i att jag valde denna inriktning.

Hur ser en vanlig vecka med studier ut?

Mycket att läsa, mycket att skriva men allt vi läser och skriver är intressant! Men det beror på, inom vissa kurser har vi ett seminarium varje vecka och inlämning och i vissa kurser har vi inlämningar i form av PM och hemtenta.

Vad vill du i framtiden göra med din kunskap?

Jag anser att kunskap inom detta område aldrig tar slut, och jag vill fortsätta fördjupa mina kunskaper om detta område. Jag tänker därför söka till Masterprogrammet i kriminologi när jag är klar här och har en väldigt bra grund att stå på. Att få ännu mer kunskap som samhällsvetare har gjort mig ännu mer nyfiken på att plugga mer och fördjupa mig ännu mer i kriminologiska frågor och utredning, jag är supertaggad på att få att göra det!

Har du några tips till blivande studenter?

Det är mycket som kommer att inträffa under perioden som ni läser programmet och ibland kommer ni att känna er stressade och ibland lugna men det viktiga är att ni kommer att ha lärorika kurser som både berikar er inom samhällsfrågor men även som individer. Mitt tips är att redan från början planera din valbara termin om du vill resa och plugga utomlands. Fråga mycket om hur det går till för att få en bra bild av hur det fungerar, jag tycker det är något bra att göra.

Senast granskad:
Senast granskad: