Att behärska olika språk öppnar många dörrar samtidigt som de flesta arbetsplatser idag har internationella kontakter. Även kunskaper om språk och språkutveckling är guld värda när du söker jobb, som exempelvis lärare.
Namn: Yvonne Kölling
Jobbar: Svensklärare
Hej Yvonne, vad jobbar du med idag?
Jag undervisar svenska som främmande språk på ett utländskt universitet och inom folkbildningen.
Varför valde du att läsa Magisterprogram i svenska som andraspråk?
För att få djupare kunskap om andraspråksinlärning och kunna stå på stadigare grund med min undervisning.
Har du haft nytta av din utbildning?
Utbildningen har inte bara varit oerhört värdefull för undervisningsvardagen. Den har dessutom varit mycket givande för mig personligen. Och på köpet har jag lärt mig mycket om digitalt lärande.
Vad är det roligaste som du kommer ihåg från din utbildning?
Att kunna djupdyka i olika ämnen. Att jobba med magisteruppsatsen och att kunna träffas personligen på magisterfesten. Hela utbildningen har varit så intressant att jag har fortsatt med studierna och gått masterprogrammet i svenska som andraspråk på Göteborgs universitet.
Hur var det att hitta arbete efter studierna?
Jag är kvar på samma jobb som tidigare, men studierna har vidgat jobbperspektivet också.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att se hur väldigt olika personer utvecklar sina språkliga förmågor.
Har du några råd till blivande studenter?
Även om det kan kännas som att drunkna i all forskning och detaljer i början– ge inte upp, för det är underbart när olika pusselbitar så småningom börjar ge en större bild.
Utbildningens innehåll
Magisterprogrammet omfattar 60 högskolepoäng varav samtliga kurser ges på avancerad nivå. Programmet består av fyra obligatoriska kurser samt tre valbara kurser. Inom programmets obligatoriska kurser utvecklar studenten kunskaper om och förståelse för de centrala vetenskapliga teorier och metoder som används inom andraspråksforskningens olika inriktningar mot lingvistik, sociolingvistik samt pedagogik och didaktik.
Eftersom hälften av programmets innehåll består av valbara kurser ges du möjlighet att själv välja vad du vill fördjupa dig i inom flerspråkighetsfältet. Några fördjupningsområden är litteracitet, kulturmöten och identitet, skönlitteratur i flerspråkigt perspektiv, nationella minoritetsspråk, interaktion i klassrummet och flerspråkighet i samhället.
Programmets upplägg innebär möjligheter till varierande studietakt.
Utbildningen är interaktiv och ges nätbaserat, med någon obligatorisk online-träff i varje kurs, det spelar alltså ingen roll var du bor när du studerar hos oss.
Obligatoriska kurser:
- Svenska som andraspråk i ett utvecklingsperspektiv - vetenskapsteoretiska förklaringsmodeller och metodologiska perspektiv, 7,5 hp
- Flerspråkighet som fenomen och företeelse - vetenskapsteoretiska förklaringsmodeller och metodologiska perspektiv, 7,5 hp
- Svenska som andraspråk i tvärspråkligt perspektiv, 7,5 hp
- Examensarbete för magisterexamen, 15 hp
Valbara kurser:
Samtliga nedanstående kurser erbjuds inte varje termin men vid något tillfälle under programmets fyra terminer.
- Flerspråkiga röster i svensk skönlitteratur, 7,5 hp
- Flerspråkighet i ett samhällsperspektiv, 7,5 hp
- Flerspråkighet, identitet och kulturmöten i sociala sammanhang, 7,5 hp
- Flerspråkighet, interaktion och identitetsskapande i klassrum, 7,5 hp
- Litteracitet och flerspråkighet, 7,5 hp
- Sveriges nationella minoriteter – språk, kultur och identitet, 7,5 hp
Vad blir du efter utbildningen?
Utbildningen ger dig en tydlig yrkesidentitet som lärare och en eftertraktad examen. Du blir dessutom behörig att söka till forskarutbildning.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Just nu är det brist på lärare och därför är efterfrågan på legitimerade/behöriga/utbildade lärare stor. Framtidsutsikterna på arbetsmarknaden är goda i hela landet vilket innebär att dina chanser att få jobb efter avslutad examen är stora.
Under senare år har en rad förändringar genomförts i den svenska skolan för att göra läraryrket attraktivare. Exempelvis kan skickliga lärare premieras med högre lön genom att utses till förstelärare. För att förbättra undervisningens kvalitet och elevernas kunskapsresultat krävs, utöver lärarexamen, även lärarlegitimation. Det gör att alla elever kan förvänta sig att möta lärare med behörighet i rätt ämne och årskurs.
Examen
Filosofie magisterexamen, huvudområde: Svenska som andraspråk
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.