Ekonomprogrammet är till för dig som i framtiden vill arbeta med alla frågor som rör företag och företagande. Vi hjälper dig att förstå hur företag och organisationer fungerar och styrs. Du får de verktyg du behöver för att vara med och utveckla deras verksamheter. Denna utbildning är formad efter näringslivets behov och krav på en ekonom och vid flera tillfällen bjuds studenterna in till att träffa representanter från arbetslivet.
Programmet erbjuder möjligheten att till viss del fritt välja kurser efter eget intresse även utanför området företagsekonomi. Inom den valfria delen erbjuds bland annat en praktikkurs. Utbildningen ger en kandidatexamen i företagsekonomi.
Enligt Civilekonomerna är det relativt lätt för personer med examen i ekonomiska ämnen att få det första jobbet. Fyra av tio har arbete innan avslutad utbildning. Inom sex månader efter examen har nio av tio fått arbete.
Namn: Ömer Abic
Kommer från: Borlänge
Studietid: 2017 - 2020
Hej Ömer, varför valde du att studera Ekonomprogrammet?
Jag har en bakgrund inom redovisning och kände att ekonomprogrammet var mest lämpligt för att kunna fördjupa mig ytterligare inom ekonomi.
Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning?
Jag har cirka åtta års erfarenhet av ekonomi från mina tidigare arbeten där jag jobbat både som redovisningskonsult och ekonom men kände att jag även vill ha en utbildning för att kunna ta ytterligare kliv i karriären.
Hur är det på utbildningen?
Rent generellt är det bra, självklart går det i perioder med hur mycket man har att göra och hur tufft det är. Lägger man ner tiden som krävs så går det bra och man tar sig till slut genom det. Vid lugnare perioder får man passa på och vara lite ledig.
Vad är det bästa med utbildningen?
Att det generellt sett är utformat för att ge studenterna bra möjligheter att tillgodogöra sig kunskap med engagerade lärare och en nära kontakt. Ekonomprogrammet är väldigt brett och man rör sig inom många områden vilket är kul.
Hur ser en vanlig vecka med studier ut?
Jag pluggar tillsammans med tre andra grabbar som jag träffade och lärde känna det första året. Sedan dess är vi på campus mån-fre från 8-15 och pluggar, helgerna är vi helt lediga. På så sätt är vi hela tiden i fas och många gånger även före utsatta tider för inlämningar och dylikt. Dagarna består av föreläsningar, arbeten och läsning beroende på vad som ligger på schemat. Det har funkat väldigt bra för oss under dessa 3 år.
Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?
Mina studiekompisar är idrottsgrabbar, två spelar hockey och en spelar innebandy så de har sitt största fokus där och med sina respektive. Jag har två små barn så det blir mycket familjetid. Jag hänger även på gymmet en hel del då jag tycker om att träna.
Har du några tips till blivande studenter?
Var beredd på att det kommer att vara annorlunda och lite tuffare jämfört med gymnasiet då det kräver mycket högre grad av disciplin och eget ansvar. Hitta studiekompisar som du kan plugga med, det underlättar en hel del då man kan diskutera och pusha varandra. Heltidsstudier motsvarar 40 timmar i veckan och jag lägger ner drygt 30 timmar per vecka vilket har funkat väldigt bra för mig. Det är dock individuellt och vissa kan behöva mer eller mindre, man får helt enkelt testa sig fram. Summa summarum är mitt bästa tips till blivande studenter att lägga ner tiden på studierna och åka in till campus för att plugga. Sitter man hemma är det lätt hänt att man gör annat, till och med städning kan verka som en kul grej. Var inte heller rädd för att ta kontakt med klasskamraterna och föreslå att plugga tillsammans. Det blir roligare och lättare att plugga då, jag har fått vänner för livet.
Vilken inriktning valde du att specialisera dig mot, varför just den?
Det blev en inriktning mot redovisning då jag vill bli auktoriserad revisor.
Vad betyder det för dig att utbildningen har nära och täta näringslivskontakter?
Det är jättebra att det finns en tät kontakt med näringslivet då man förmodligen i slutändan kommer att hamna där. Det är både viktigt och nyttigt att få träffa framtida arbetsgivare och få höra lite mer om hur de arbetar och vad de står för.
Utbildningens innehåll
Under utbildningens första två år läser alla studenter till övervägande del samma grundkurser. Under det tredje året specialiserar du dig.
De första åren innefattar grundkurser inom organisation, marknadsföring, ekonomistyrning och redovisning samt kurser i nationalekonomi, statistik och juridik. Under det tredje året väljer du inriktning mot redovisning, marknadsföring eller organisation. Kurserna knyts samman för att du bättre ska förstå företags och organisationers verksamhet i sin helhet. Under utbildningen löses många övningar och uppgifter i direkt kontakt med företag och organisationer, vilket ger en god känsla och insikt i det praktiska arbetet som ekonom.
Inför det tredje året väljer du inriktning mot någon av följande tre specialiseringar:
- Verksamhetsstyrning/redovisning
- Organisation
- Marknadsföring
Utbildningen avslutas med ett examensarbete. För de som väljer redovisningsinriktningen är programmet anpassat för Revisorsinspektionens krav på teoretisk utbildning.
Kurserna anges i bokstavsordning och inte i den ordning de kommer att läsas.
- Ekonomistyrning A, 7,5 hp
- Ekonomistyrning B,7,5 hp
- Examensarbete för kandidatexamen i företagsekonomi, 15 hp
- Extern redovisning A, 7,5 hp
- Företagsekonomi C 7,5 hp
- Handelsrättslig översiktskurs 15 hp
- Makroekonomi introduktion, 7,5 hp
- Marknadsföring B, 7,5 hp
- Mikroekonomi introduktion 7,5 hp
- Redovisning B, 7,5 hp
- Organisation B, 7,5 hp
- Organisation och marknadsföring A, 15 hp
- Statistik för ekonomer 7,5 hp
- Vetenskap och metod I, 7,5 hp
- Vetenskap och metod II, 7,5 hp
Valfria kurser om 45 hp
Studenter som vill uppnå kraven för ekonomie kandidatexamen i företagsekonomi läser istället för 15 hp valfria kurser:
- Internationell ekonomi, 7,5 hp
- Finansiella marknader och penningpolitik, 7,5 hp
Studenter som vill uppnå revisorsinspektionens formella krav för auktorisation rekommenderas att ersätta Marknadsföring B med:
- Associationsrätt, 7,5 hp
Studenter som vill uppnå revisorsinspektionens formella krav för auktorisation rekommenderas att läsa följande kurser istället för 30 hp valfria kurser:
- Koncernredovisning och revision 7,5 hp
- Beskattningsrätt, 15 hp
- Obeståndsrätt, 7,5 hp
Kontakt med arbetslivet
Genom högskolans nära samarbete med intressenter i omvärlden säkerställs att utbildningens upplägg och innehåll är aktuellt och relevant. Vid flera tillfällen bjuds du in till att träffa olika företrädare för arbetslivet, vilka deltar som gästföreläsare och inspiratörer. Den femte terminen utgörs av valfria kurser för inriktningarna marknadsföring och organisation där även en praktikkurs erbjuds. Den femte terminen är också anpassad för att kunna ersättas med utlandsstudier.
Studera utomlands
Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.
Vad blir du efter utbildningen?
Ekonomprogrammet är en bred utbildning som förbereder för yrken som ekonomichef, marknadschef, HR-chef, handläggare, utredare och analytiker. Vi hjälper dig att förstå hur företag och organisationer fungerar och ger dig de verktyg du behöver för att vara med och utveckla deras verksamheter.
Utbildningen leder till en rad olika yrken både inom privat och offentlig sektor. Du kan bland annat söka jobb som ekonomichef, controller, inköpare och marknadsförare. En karriär inom bank-, finans- och försäkringssektorn är en ytterligare möjlighet. Revisor eller konsult är andra yrkesbanor du kan välja.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Ekonomer går mot en god arbetsmarknad de närmaste åren. Även regionalt kan ekonomer räkna med en god arbetsmarknad. Eftersom ekonomer finns i alla branscher påverkas de olika av konjunktursvängningar. De som arbetar inom finanssektor är känsliga för konjunkturen, medan de som arbetar inom redovisning är mindre känsliga.
Examen
Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Företagsekonomi. De studenter som läser 30 hp nationalekonomi inom programmet kan erhålla ekonomie kandidatexamen.
Studera vidare
Du har möjlighet att läsa ett fjärde år och därigenom erhålla en Magisterexamen i företagsekonomi.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.