Forskningsprojekt: Roligare längdskidåkning med Spårkortet!

Projektledare
Tobias Heldt
Deltagare
Owen Eriksson
Folke Eriksson, Folke Eriksson Consulting
Torbjörn Wallin, Orsa Grönklitt
Projektperiod
-
Projektstatus
Avslutat
Beskrivning
Detta projekt syftar till att ta fram en IT-demonstrator i form av ett ”spårkort” för längdskidåkning. Genom denna IT-tjänst kopplad till längdskidåkningen får skidåkaren ett mer nöjsamt och inspirerande aktivitetsutövande där det blir möjligt att planera dagens skidåkning via valla och temperatur info, följa upp efter dagens skidtur och framförallt jämföra tider med andra utövare, från datorn i hemmet eller via mobilen.

Spårkortet eller ”The XC-Ski Manager” har formen av ett kort, liknande ett alpint liftkort, innehållandes en RFID tagg. ”The XC-Ski Manager” är dels en tidtagarfunktion för längdskidåkning som läser av och registrerar tiden utefter en specifik bana samt lagrar prestationer i en databas, dels ett abonnemang som ger utskick av väderprognos och temperaturangivelser vid banans högsta och lägsta punkt via SMS eller via den tillhörande hemsidan. ”The XC-Ski Manager” ska kunna köpas i självserviceautomater och betalas via ett betalsamtal eller kreditkort.

Projektets genomförs i samverkan mellan aktörerna i projektteamet; Orsa Skidklubb, Orsa Grönklitt AB, SkiBar AB samt forskare från ämnena informatik och nationalekonomi vid Högskolan Dalarna. Projektet leds av projektledare Folke Eriksson Consulting.
Nyckelord
Forskningsprofil
Komplexa system - mikrodataanalys
Ämne
Nationalekonomi
Informatik
Finansiärer
VINNOVA
Publikationer