Studera på Högskolan Dalarna
4 min läsning

Information kring hur det är att studera hos oss, förklaring av olika begrepp samt information om andra bra saker att känna till under din studietid hos oss.

När du har blivit antagen till Högskolan Dalarna börjar ditt liv som student. 

Information om utbildningen såsom undervisningsmaterial och övriga uppgifter som rör din utbildning kommer du under din studietid att komma åt i vår läroplattform Learn. Ditt inlogg som du kommer att använda under din studietid får du när du registrerat dig på din utbildning via student.ladok.se. Du kommer att använda Learn under hela din studietid.

Våra campus

Högskolan Dalarna har två campus, ett i Borlänge och ett i Falun. I Falun har vi även Mediehuset där våra mediautbildningar undervisas, Mediehuset är en 20 minuters promenad från campus Falun. Mellan campus Falun och campus Borlänge är det cirka 2 mil och det går bra med förbindelser. 

Studieform

Högskolan Dalarna har ett stort utbud av olika program. En del är campusförlagda, en del är nätbaserade samt att några till största del är nätbaserade med några obligatoriska träffar på campus. Studietakten kan även skilja sig åt. Vad som gäller för just ditt program finner du på respektive programsida.

Här nedan kan du läsa tre olika studentintervjuer med studenterna Martin som studerar på campus Borlänge, Isabelle som studerar helt nätbaserat och Felicia som jobbar samtidigt som hon studerar. 

Martin mindre bild.jpgHej Martin, varför valde du att studera Personal- och arbetslivsprogrammet?

Jag valde att börja studera på Personal- och arbetslivsprogrammet för att i framtiden kunna arbeta på heltid med personalfrågor. Jag ska inte heller sticka under stolen med att jag ville testa på hur studielivet är på en högskola.

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning?

Jag flyttade till Sverige från Åland för att börja studera, före jag började studera jobbade jag ett år inom Kriminalvården. Det var där mitt intresse för personalfrågor väcktes till liv, det var nyfikenheten för hur jag kunde bli bättre på att arbeta med personalfrågor och hur olika situationer på bästa sätt kan lösas. Denna nyfikenhet gjorde att jag till slut sökte till Personal- och arbetslivsprogrammet i Borlänge.

Hur är det på utbildningen?

Utbildningen är givande på flera sätt. Det är många intressanta ämnen och det finns en bra kemi mellan lärare och studenter. Campus Borlänge är ett relativt litet campus och detta skapar en väldigt trevlig stämning mellan lärare och studenter, du kan möta lärare i korridoren och prata om allt möjligt, det behöver inte vara studierelaterat.   

Vad är det bästa med utbildningen?

Utbildningen har ett väldigt brett spektrum, några exempel på ämneskategorier är arbetsrätt, psykologi och företagsekonomi. Detta är något som ger de examinerade studenterna en bred grund att stå på. Det är även väldigt intressant att få flera olika perspektiv inom dessa olika ämnesområden.

Hur ser en vanlig vecka med studier ut?

Två dagar i veckan har vi schemalagda föreläsningar. Utöver dessa föreläsningar finns tid att studera på egen hand och styra sin egen tid. Detta ger en väldigt stor frihet i att själv planera och strukturera veckorna.

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?

Utöver studierna är jag engagerad i det studiesociala på skolan. Jag har bland annat suttit i programmets egen styrelse Dalpal. Föreningen skapades av och för studenter som arbetar för att främja kvalitén på personal- och arbetslivsprogrammet på Högskolan Dalarna. Dalpal arbetar även med att skapa gemenskap mellan personalvetarstudenter samt knyta värdefulla kontakter till arbetslivet. På min övriga fritid umgås jag gärna med vänner och besöker ibland kårens egen studentpub Tenoren.

Har du några tips till blivande studenter?

Mitt bästa tips till blivande studenter är att engagera sig i det studiesociala och njuta av studentlivet. Var inte rädda att visa framfötterna och kom ihåg att ha kul under resans gång!  

Hur upplever du kontakten med arbetslivet inom utbildningen? 

Programmet har en stark kontakt med arbetslivet, det finns flera olika tillfällen där studenter har möjlighet att möta yrkesverksamma inom HR. Några exempel på sådana möjligheter är att ha en mentor eller praktik.

Vad tänker du om den praktikperiod som erbjuds under år 2?

Praktiken är ett bra tillfälle att ta en paus från skolbänken och testa på det praktiska arbetet. Det är även ett perfekt tillfälle att bredda sitt kontaktnät och eventuellt hitta en framtida arbetsplats.

Läs mer om Personal- och arbetslivsprogrammet. 

Hej! Jag heter Isabelle, kommer från Göteborg och studerar Utveckling av eTjänster.Isabelle

Jag ville utbilda mig inom IT, lära mig om systemutveckling och programmering och få en utbildning som ger mig möjligheten att jobba utomlands om jag önskar det i framtiden. Det var också attraktivt för mig att kunna studera på distans och själv välja när, var och hur jag utför mina studier. Detta gav mig chansen att vara mer flexibel i mitt liv, att jobba samtidigt och ta hand om min familj.

Jag valde Högskolan Dalarna för att de erbjöd utbildningen på distans. Jag trivs bra med utbildningen och när jag inte studerar gör jag olika saker som att jobba, träna, läsa, resa och umgås med familj och vänner.

I framtiden vill jag jobba med utveckling av inkluderande, användarvänliga och tillgängliga e-tjänster. 

Ett gott samhälle för mig är ett samhälle vars funktioner är till för alla, där alla blir sedda och alla tas hänsyn till, oberoende av funktionshinder, nationalitet, kön eller bakgrund. Och jag kan göra skillnad genom att ta ansvar för mina egna handlingar och ord.

Om du vill utbilda dig, fundera kring vad som är viktigt för dig i din vardag idag för att ta reda på vilket yrke som kommer passa just dig. Vad vill du få ut av din utbildning? Gör en lista över dina prioriteringar av vad ett bra jobb är för dig och välj sedan jobb där efter. 

Läs mer om programmet Utveckling av eTjänster

Porträttbild på Felicia Norling

Hej Felicia, vart befinner du dig i din utbildning idag?

Jag är inne på termin 4/11 och just nu läser jag NO.

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning?

Jag tog studenten 2017. Jag hade bestämt mig för att jag skulle jobba efter studenten och ta en paus från studier. Då hade jag tid på mig att komma på vad jag ville plugga till, eftersom det inte var solklart vid det skedet. Efter sommaren fick jag jobb som elevassistent/klassresurs i en årskurs 4 och trivdes jättebra. Jag fick även testa på att vara lärarvikarie under två månader och arbeta på fritids. I september 2018 startade jag mina studier på Högskolan Dalarna.

Varför valde du att studera Grundlärarprogrammet grundskolans årskurs 4-6 arbetsintegrerad utbildning?

I samband med att jag arbetade som lärarvikarie så bestämde jag mig för att söka lärarutbildningen, då jag hade fattat tycke för arbetet. Jag hade hört talas om den arbetsintegrerade utbildningen och började därför att läsa på om den och tyckte att det lät som ett klockrent koncept. Att arbeta och få lön samtidigt som jag studerar passade mig väldigt bra, för att jag hade precis flyttat hemifrån.

Hur är det på utbildningen?

Det är jättebra! Det är lärorikt, spännande, varierande och roligt. Ibland är det svårt och lite rörigt, men det tillhör väl studier antar jag?

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa är att få arbeta samtidigt, det är där jag utvecklas och växer i min roll som lärare och det är så roligt. Sen tycker jag om variationen med campusträffar, hemstudier, arbete på skolan och träffar över nätet. Vi har ibland seminarium, lektioner, genomgångar eller studiegruppsarbeten i verktyget Zoom. En annan bra sak är att jag inte får några studielån.

Hur ser en vanlig vecka med studier ut?

  • Måndag: Hemstudier, campusträff eller träff över nätet.
  • Tisdag, Onsdag, Torsdag: Arbete på skola där jag jobbar.
  • Fredag: Hemstudier, campusträff eller träff över nätet.
  • Lördag, Söndag: Helg och plugg.

Veckorna varierar beroende på vilken kurs jag läser och vad som står på schemat, men överlag så har jag en campusträff på måndag eller fredag, tre arbetsdagar på min skola och en dag med hemstudier. Helgen är ledig, men oftast behöver jag plugga en del då.

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?

På fritiden tycker jag om att spela golf, träna, laga mat, och umgås med min sambo, släkt och vänner.

Eftersom vi är studenter från hela Dalarna, men även utifrån också, så är det svårt att göra saker tillsammans på fritiden med klassen. Men vi har ätit på resturang en gång tillsammans och det var mycket uppskattat!

Har du några tips till blivande studenter?

Jag skulle säga att det var bra att arbeta ett år mellan gymnasiet och högskolan, då fick jag en paus från skolan och kunde hämta ny studiemotivation. En annan sak är att om du som arbetsintegrerad lärarstudent har en arbetssituation på skolan som du inte trivs med av någon anledning, tveka inte att säga ifrån. Det är så viktigt att man får rätt förutsättningar och att man trivs och mår bra! Det är inte värt att må dåligt, det går att lösa!

Hur tycker du det fungerar att kombinera studierna med att arbeta?

Jag är så nöjd, det fungerar jättebra! Jag har en fantastisk handledare som jag arbetar tillsammans med och som hjälper och stöttar mig vid behov. Jag är noga med att försöka hålla isär arbete och studier, så att inte allt glider ihop. Det gör att jag får struktur på det jag ska göra.

Hur är tempot, 75% studier och 50% jobb?

Jag har en sysselsättning på 125% så självklart är tempot högt. Men det blir också vad man gör det till. Planerar jag mina studier väl och har framförhållning så går det hur bra som helst.

Vad betyder det att samtidigt arbeta med det du studerar till?

Wow, det är en fördel!!! Jag kan använda kunskapen jag får på högskolan i mitt arbete och det kan man inte göra i samma utsträckning om man läser det ordinarie programmet.

Läs mer om Grundlärarprogrammet grundskolans årskurs 4-6 arbetsintegrerad utbildning.

Kurs, kurspaket eller program?

Alla våra utbildningar består i grunden av enstaka kurser. De kan vara fristående eller sättas ihop till kurspaket eller program. När du blir antagen till ett program, blir du automatiskt antagen till programmets alla kurser första terminen. De följande terminerna har du platsgaranti på resterande kurser, men för att kunna påbörja dem måste du givetvis klara eventuella behörighetsgivande kurser innan dess.

Detta gäller majoriteten av våra program men det finns undantag där detta inte gäller, gäller inte detta framgår det på programmets programsida.

Vissa kurser delas in i delkurser där man läser och tenterar av varje delkurs för sig.

Oftast innehåller ett halvårs heltidsstudier fyra delkurser med 7,5 poäng vardera. Läser du på helfart i tre år får du ihop 180 poäng vilket motsvarar en kandidatexamen.

Hur läser du?

Principen för hur du studerar på högskolan är ungefär densamma på samliga kurser: du läser på egen hand men erbjuds undervisning som stödjer dina studier. I slutet av varje delkurs sker en tentamen för att kontrollera att du lärt dig det som du enligt kursplanen ska kunna. Undervisning bedrivs på flera olika sätt.

  • Föreläsning innebär att en föredagshållare förklarar och fördjupar sig inom ett ämne samtidigt som studenterna antecknar och ställer frågor.
  • En gästföreläsning innebär oftast att någon som inte är anställd på skolan kommer och berättar om sitt specialämne.
  • När det är dags för studenterna att diskutera och analysera egna och andras arbeten sker det många gånger i form av ett seminarium.
  • Laborationer och fältstudier är ett sätt att testa teorierna i verkligheten och de förekommer inom en rad ämnen, inte bara inom naturvetenskap och teknik. Via workshops tar du tillvara på det du läst genom att du omsätta dina kunskaper till ett konkret resultat.
  • Praktik eller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) betyder att du både får möjlighet att se hur dina kunskaper tillämpas i arbetslivet och en insikt i hur din framtida yrkesroll skulle kunna se ut.
  • En ”dugga” brukar vara ett mindre kunskapstest innan tentamen, men kan också vara betygsgrundande. Stor vikt läggs på att förstå och kritiskt granska, att ifrågasätta och diskutera.

Vad har du lärt dig - Tentamen

Varje kurs har en kursplan där du kan läsa vad utbildningen innehåller, hur den går till och vad du ska kunna när den är avslutad. Vanliga sätt att kontrollera dina kunskaper är genom skriftliga inlämningsuppgifter, aktivt deltagande på lektioner och en avslutande tentamen. Hur lång tid du har på dig att skriva en tentamen varierar – allt ifrån någon timme till upp emot en vecka. Blir du underkänd på en tentamen har du rätt att göra en ny när nästa examinationstillfälle ges.

Studier inom ett program avslutas vanligtvis med ett längre examensarbete. Här får du möjlighet att fördjupa dig inom något av det du läst under din studietid. Många gånger redovisas resultatet i en uppsats som sedan publiceras i DiVA, Högskolan Dalarnas publiceringsdatabas. Den generella titeln på en examen är "filosofie kandidatexamen”. Denna ansöker du om efter att du klarat utbildningens samtliga kurser som ett kvitto på att du har genomfört utbildningen.

Kontakter med arbetslivet

Under hela studietiden kommer du att ha möjlighet att komma i kontakt med den framtida arbetsmarknaden. Gästföreläsare, Verksamhetsförlagda platser (VFU-platser), examensjobb och olika mindre uppsatser ger dig chansen att bygga upp ditt kontaktnät så att du får en bra start när examen är klar.

En annan viktig del av näringslivskontakter är Dalarnas Studentkår som arbetar för att studenter ska komma i kontakt med möjliga framtida arbetsgivare. Vill du ha hjälp att planera övergången mellan studier till arbetslivet kan du vända dig till studie- och karriärvägledarna vid högskolan. 

Stöd under studietiden

Som student på Högskolan Dalarna har du möjlighet att ta del av professionella funktioner och aktiviteter som ger dig stöd under utbildningstiden och förbereder dig inför kommande arbetsmarknad.

Senast granskad: