Nya Campus Borlänge – öppnar i september 2024

Högskolan Dalarna flyttar in i nya Campus Borlänge – Sveriges modernaste campus. En kreativ, modern och flexibel mötesplats för såväl studenter som medarbetare, invånare och besökare i Borlänge och Dalarna.

Upptäck Sveriges modernast campus. En plats att lyckas på. Utbildningar inom: Ekonomi, Data & IT, Teknik, Samhälle, Turism
4 september: Öppet hus på Campus Borlänge

Välkommen att upptäcka nya Campus Borlänge och ta del av en rundvisning av en helt unik studie- och arbetsmiljö.

4 september klockan 16:00

Mer information om öppet hus

Den moderna, flexibla och kreativa miljön öppnas upp mot staden genom stora glasytor som visar upp vad som sker på campus.

På fyra våningsplan finns lärosalar och grupprum som är utformade och utrustade med fokus på aktivt lärande för såväl studenter på campus som på distans. Det uppmuntrar till nya pedagogiska metoder där den inbyggda tekniken är en möjliggörare för kreativitet, interaktion och lärande på lika villkor.

Vi ser fram emot att välkomna de första studenterna i september 2024.

Utbildningar på Campus Borlänge

Här samlas utbildning och forskning inom data och it, turism, samhälle, ekonomi och teknik. Det finns utbildningar och kurser både på campus och distans.

Kurser och utbildningar på Campus Borlänge:

Vy över en trappa där flera personer sitter utspridda. En person står nedanför trappan och upplevs berätta något för dem som sitter i trappen.
På entréplanets hittar du kunskapstrappan, en plats att umgås och där olika evenemang kan annordnas. Johan Roos, Archus

Centralt läge – en plats för alla

Beläget mitt i Borlänge centrum, har nya Campus Borlänge inga baksidor, bara två framsidor. Från taket blickar man ut över stadens omliggande kullar där man även kan skymta Romme Alpin.

Med två huvudentréer från Liljeqvistska parken och Stationsgatan är campuset tillgängligt från alla håll och kanter. Här möts studenter och invånare i en levande mötesplats. Dessutom är det nära till centralstationen, från vilken man till exempel tar sig till Stockholm på 2,5 timme.

Hus i trä som det går folk utanför. På huset återfinns Högskolan Dalarnas logotype.
Archus

På bottenplan ligger biblioteket som är öppet för alla, och ett café skapar ytterligare en plats för samvaro och kunskapsutbyte. Det finns öppna ytor och rum för att bjuda in till evenemang om forskning och utbildning för allmänheten. 

Det centrala läget i Borlänge bjuder in till samarbeten med företag och organisationer för studenter och forskare. Högskolan blir en naturlig mötesplats och ett nytt landmärke för Borlänge.

Nya Campus Borlänge är en mötesplats där allt som sker inom högskolan ska skapa nyfikenhet. 

Innovativ och inkluderande studiemiljö

Campus Borlänge är en helt unik miljö. Det är utbildningarna som har fått varit med och utformat det nya campuset – det är en plats för såväl föreläsningar som studier i grupp och enskilt.

Utformningen av nya campus är inbjudande, inkluderande och innovativ. Vad som sker i huset ska synas, därför är det mycket fönster även in i labbmiljöerna som finns såväl inne i huset men även på taket. Tekniklabbet, nätverkslabbet och makes space är några av de studiemiljöer som finns på plats.

Hela campuset har stöd för hybridundervisning och det finns många smarta lösningar som gör att det blir en sömlös övergång mellan studenter som pluggar på plats och för dem som studerar på distans – förutsättningar för att alla ska kunna vara aktiva i undervisningen på lika villkor.   

Vy över studieyta med olika sittmöjligheter där personer sitter. Personerna diskuterar något med varandra. Flera växter omger möbleringen.
På nya Campus Borlänge är det lätt att mötas på många av de studieytor som finns. Ytorna är ofta uppbyggda med "rum i rummen" för att passa för olika aktiviteter. Johan Roos, Archus
Vy över studieyta där man också ser in till en föreläsningssal där någon står och föreläser framför en grupp. Utanför föreläsningssalen sitter flera personer, väggarna är blå.
Flexibilitet är en röd tråd i de nya lokalerna. Etagesalarna kan enkelt förändras utifrån den verksamhet som pågår och är utformade för såväl föreläsningar som gruppaktiviteter. Johan Roos, Archus

Hållbarhet och med känsla för naturen

Vi strävar efter hållbarhet, både i byggprocessen och inredningen. Byggnaden är i sig en renovering där man har sparat betongstommen från det gamla huset. 

Fasaden består av ribbor i furu som har brandimpregnerats och värmebehandlats, vilket innebär att den blir underhållsfri och kommer att åldras väl. Träpanelen har tillverkats av svensk och finsk furu. Dessutom finns det solpaneler på stora delar av fasaden och på taket pågår det forskning för utvecklingen av solenergi.  

Återbruk har varit centralt i byggandet, gamla möbler har får nytt liv och användningsområde. Vi har aktivt arbetat med att förädla möbler för att skapa en miljö som inte bara är modern utan även ansvarsfull.

Det omliggande landskapet är inspirationen för inredningen och design. Gröna väggar och blåa golv leder tankarna mot skogen, sjön och blånande berg. Undertaket i guld till den historiska industriella utvecklingen i Dalarna. Det är ett samspel med naturen som skapar ett lugnande intryck och locka till kreativitet – allt för att skapa förutsättningar för nyfikenhet och lärande.

Träfasad, träd i bakgrunden
Fasaden av furu är underhållsfri genom brandimpregnering och värmebehandling. Johan Roos, Archus
Träpanel inomhus, takfönster.
Träpanel och stora fönster i olika riktningar är ett genomgående tema såväl invändigt som utvändigt. Johan Roos, Archus
Senast granskad:
Kontakt
Korta fakta om nya Campus Borlänge

Adress: Stationsgatan 4, Borlänge.

En högskola två campus: Campus Borlänge är en av högskolans två campus, den andra finns i Falun.

Lokalarea: 13 300 kvadratmeter. Det är 2000 kvadratmeter större än Campus Borlänge som vi flyttar från.

Färdigt: Sommaren 2024, studenter välkomnas i september 2024.

Utbildningar: Teknik, it, data, ekonomi, samhälle, turism

 

Senast granskad: