Start vecka 3, 2023
Kursens övergripande mål är att den studerande tillägnar sig kunskaper och färdigheter om e-samhället, särskilt när det gäller governance (styrning och förvaltning) och tjänster.
Efter fullbordad kurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för vad som utmärker ett e-samhälle, och vad som särskiljer det från den typ av samhälle som vi hade före datorisering, digitalisering och Internet. (Delmoment 1.)
- Visa förståelse för vilka nya utmaningar och möjligheter som e-samhället erbjuder invånare, företag och andra organisationer samt folkvalda församlingar och myndigheter på olika nivåer. (Delmoment 2.)
- Beskriva vilka krav som ställs på informationssystem och tjänster i ett e-samhälle samt vilka tekniska och metodologiska lösningar som finns att tillgå för att tillgodose dessa krav. (Delmoment 3.)
Färdighet och förmåga
- Tillämpa vetenskapligt förhållningssätt i förhållande till e-samhällets möjligheter och problem. (Samtliga delmoment.)
- Söka, kritiskt värdera och använda sig av kunskaper och praktiska erfarenheter om e-samhället som finns att tillgå från olika källor, inte minst på nätet. (Samtliga delmoment.)
- Undersöka befintliga och föreslagna e-lösningar utifrån ABC-modellens tre perspektiv. (Delmoment 4.)
- Bidra med egna förslag på lösningar av olika praktiska problem i e-samhället, särskilt vad gäller system och teknik. (Delmoment 4.)
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Kritiskt granska befintliga och föreslagna e-lösningar ur ett etiskt perspektiv, vad det gäller personlig integritet och mänskliga rättigheter i ett demokratiskt samhälle. (Delmoment 4.)
- Startar och slutar:
- vecka 3, 2023 - vecka 22, 2023
- Studietakt:
- Flexibel takt (25%)
- Studieort:
- Flexibel (Borlänge)
- Undervisningstid:
- Blandad
- Studieform:
- Distans
- Språk:
- Svenska
- Övrigt:
-
P: Ges endast som del av ett program.
Ej sökbar som fristående kurs.
- Behörighetskrav :
-
- Kommunikation, gruppdynamik och eTjänster, 7,5 hp grundnivå 1
- Anmälningskod:
- HDA-V3E6Y
- Huvudområde:
- Obligatoriska träffar :
- 0 fysiska
- 0 online
- Datorvana:
-
Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Koppla in en kamera och ett headset till datorn och med instruktioner installera ett program.
- Datorkapacitet:
-
Tillgång till dator (ej mini-pc, Chromebook, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 2 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).
- Genomförande:
-
Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn) samt vårt e-mötessystem Zoom är en naturlig del i utbildningen. Vanligtvis sker möten nätbaserat med ljud och rörlig bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet.
Litteraturlistor publiceras senast 1 månad innan kursstart.
Till litteraturlistanKontakta oss om har du frågor om utbildningen eller frågor som rör ansökan.
support@du.se
023-77 88 88
I lärplattformen Learn hittar du mer information om kursen.
Besök kursrummet