Projektet fokuserar på tre nyare religiösa rörelser/samfund i Sverige: Hare Krishna-rörelsen, Familjen (tidigare Guds Barn) och Jehovas vittnen. Primärmaterialet utgörs av 30-40 djupintervjuer med tre kategorier av vuxna personer: a) personer som växt upp i samfunden och fortfarande är engagerade, b) personer som växt upp i samfunden men numera inte är engagerade, samt c) föräldrar som uppfostrat barn i samfunden. Projektets tonvikt ligger på intervjumaterialet, men som bakgrund och referensram används även litteratur.
Frågeställningar är:
- Vilka karaktärsdrag i synen på barn och barnuppfostran präglar vardagen i dessa tre minoritetsreligioner? Hur legitimeras dessa av religiösa ideologier?
- Hur skildras barnens psykosociala miljö under uppväxten av de tre grupperna av ip?
- Hur går socialisationsprocesserna i dessa rörelser till?
- Vilka faktorer påverkar om individens roll- och identitetsskapande sker inom eller utanför den minoritetskultur man växt upp i (engagemang eller avfall)?
En narrativ metod och analys valts. I centrum står individens egen menings- och identitetskonstruktion genom fokusering på livsberättelsen (Johansson 2005: 23). Genom berättelser - och genom språket - ger individen sina erfarenheter struktur, mening och sammanhang. Identitet konstrueras genom berättelser – genom selektiva minnen, upplevelser och tolkningar (Lawler 2008: 11-17). Narrativ metod är ett verktyg för att förstå hur den sociala verkligheten konstrueras och hur identiteter skapas och omskapas (Johansson 2005: 17-18).
Viss uppmärksamhet fästs vid teman som dokumenterats i en del slutna religiösa grupper, t ex en auktoritär fostran, kroppsliga bestraffningar, isolering från och nedvärdering av samhället(SOU 1998: 220).
Konferensbidrag: Barn i sekter: Konstruktionen av sekter i media. Bergen, konferensen Religion och media, november 2009.
På du.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bra upplevelse på vår webbplats. Med hjälp av webbanalys kan vi anpassa webbplatsen ytterligare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.