Experimentella studier visar att cathepsiner verkar spela en viktig roll för utvecklingen av åderförkalkning genom att bryta ner blodkärlens stödjevävnad. Både patienter med diabetes och hjärt-kärlsjukdom har nyligen visat sig ha förhöjda nivåer av cathepsin S i blodet. Cathepsin S har föreslagits varit en lovande biomarkör för diabetes och skador på hjärt-kärlträdet men detta har inte tidigare studerats i befolkningen.
Målsättning i denna studie är att undersöka sambandet mellan koncentrationen av cathepsin S i blodet och: 1) Riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, 2) Rubbningar i kroppens ämnesomsättning som är kopplat till diabetes, 3) Tidiga skador på hjärta och blodkärl, och 4) Utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar i befolkningen.
Vi avser undersöka dessa frågeställningar i ULSAM-studien, 1221 sjuttio-åriga män från Uppsala som har följts under upp till 15 år. Deltagarna är mycket väl karaktäriserade med avseende på traditionella riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och diabetes men även andra faktorer som på senare tid har föreslagits vara inblandaden i utvecklingen av hjärtkärlsjukdomar. Deltagarna har genomgått en utförlig ultraljudsundersökning av hjärtats funktion och geometri. Förekomst av åderförkalkning i halsblodkärlen har också undersökts med ultraljud. Ett stort antal hjärt-kärlsjukdomar har inträffat under uppföljningen (akut hjärtinfarkt (n=214), stroke (n=197), hjärtsvikt (n=127)) vilket ger god statistisk styrka för att analysera sambandet mellan cathepsin S och risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar.
Detta doktorandprojekt kan ge ny kunskap om kopplingen mellan cathepsin S och utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Resultaten kan i förlängningen leda till förbättrade möjligheter att förebygga, diagnostisera och behandla dessa allvarliga sjukdomar.
Nyckelord
Catepsin S, hjärt- kärlsjukdom, diabetes
Forskningsprofil
Hälsa och välfärd
Ämne
Medicinsk vetenskap
Finansiärer
På du.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bra upplevelse på vår webbplats. Med hjälp av webbanalys kan vi anpassa webbplatsen ytterligare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.